Φοβερή ανακάλυψη συντηρητή: Εντόπισε πορτρέτο του Σεζάν που ήταν κρυμμένο για 158 χρόνια σε πίνακά του

Ο πίνακας, που ανακαλύφθηκε από μια συντηρήτρια του Μουσείου Τέχνης του Σινσινάτι, μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα αυτοπροσωπογραφήματα του μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μουσείο, το πορτρέτο ήταν κρυμμένο κάτω από μια νεκρή φύση του Πολ Σεζάν, ένα έργο του 1865 με τίτλο «Νεκρή φύση με ψωμί και αυγά».

Το Cincinnati Art Museum (CAM) τονίζει πως το νεοανακαλυφθέν έργο ενδέχεται να απεικονίζει τον Σεζάν στο μέσον της τρίτης δεκαετίας της ζωής του, δεκαετίες πριν εξελίξει τον χρωστήρα του και αρχίσει να ζωγραφίζει τις ειδυλλιακές εξοχές της Γαλλίας. Εκείνη την εποχή, ο καλλιτέχνης ήταν βαθιά μέσα στην αποκαλούμενη «σκοτεινή περίοδό του».

Ο πίνακας ανήκει στη συλλογή του CAM από το 1955. Εκτέθηκε την περασμένη άνοιξη. Ακολούθως η επικεφαλής συντηρήτρια Serena Urry τον εξέτασε για πιθανές διορθώσεις. Παρατήρησε ότι οι ρωγμές στον καμβά – τυπικές για έργα τέτοιας ηλικίας – αντί να είναι διασκορπισμένες ήταν συγκεντρωμένες σε δύο σημεία. Επιπλέον, φαινόταν ότι αποκάλυπταν λευκό χρώμα από κάτω.

Υπάρχουν λίγες αυτοπροσωπογραφίες από αυτή την περίοδο του Σεζάν, αλλά το μουσείο πιστεύει ότι αυτή μπορεί να είναι μία από τις πρώτες του. Η Urry είπε στο CNN ότι η θέση του μοντέλου είναι ένδειξη ότι ζωγράφιζε τον εαυτό του. Όταν έκανε πορτρέτα άλλων, το μοντέλο συνήθως κοιτάζει ανφάς, ενώ εδώ κάθεται υπό γωνία.

Η εξέταση του νέου έργου θα συνεχιστεί.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hyperallergic (@hyperallergic)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ