Denny Laine: Πέθανε το ιδρυτικό μέλος των Wings μαζί με τον Paul McCartney

Ζητώ εξ αρχής συγνώμη για το προσωπικό στοιχείο σε αυτό το άρθρο, αλλά η σημερινή είδηση του θανάτου του Denny Laine με έχει σοκάρει! Ο λόγος είναι διότι μόλις προχθές διαμαρτυρήθηκα δημοσίως στον Paul McCartney για την κατάσταση της υγείας και τον εγκλωβισμό του πρώην συνεργάτη του Denny Laine, που χθες δυστυχώς πέθανε.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Η σχετική είδηση αναφέρει ότι ο σπουδαίος συνθέτης και κιθαρίστας Denny Laine, πρώην ιδρυτικό μέλος των Moody Blues και των Wings, πέθανε σε ηλικία 79 ετών. Ο θάνατός του οφείλεται συνδυαστικά στον Covid19 και σε μετέπειτα νοσοκομειακή λοίμωξη. Ο θάνατος διαπιστώθηκε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου.

Εδώ και περίπου 3 μήνες η σύζυγος του Denny Laine, η Elizabeth Hines, αναγκάστηκε να προστρέξει σε πλατφόρμα για crowdfunding, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για να βοηθηθεί ο μουσικός στα θέματα υγείας του, δεδομένου ότι ο κορονοϊός τον είχε χτυπήσει στην Νάπολη της Ιταλίας, σε νοσοκομείο της οποίας παρέμενε εγκλωβισμένος. Εκεί η ιδιωτική ασφάλιση δεν τους κάλυπτε, ούτε και η δημόσια και έπρεπε να συγκεντρωθούν 100.000 δολάρια για τις απαραίτητες ανάγκες. Πράγματι ο κόσμος ανταποκρίθηκε και 869 άνθρωποι προσέφεραν συνολικά λίγο πάνω από 54.000 δολάρια.

Επειδή μου φάνηκε αδιανόητο έως και απαράδεκτο ένας άνθρωπος του βεληνεκούς του Sir Paul McCartney να έχει αφήσει τον πρώην συνεργάτη του, με τον οποίον γνώρισαν απίστευτα μεγάλες επιτυχίες παγκοσμίως, σε μία τέτοια κατάσταση, όπου αναγκάστηκε να ανατρέξει σε χρηματοδότηση από το κοινό, αποφάσισα να του γράψω ένα δημόσιο μήνυμα στο Χ (πρώην Twitter), γνωρίζοντας ότι η ενέργεια μου αυτή θα ήταν ίσως κάπως άκομψη και αντίθετη με τον τεράστιο θαυμασμό που τρέφω για το πρώην “σκαθάρι” ως συνθέτη και καλλιτέχνη.

Δεν υπήρξε απάντηση και άλλωστε δεν περίμενα να υπάρξει. Δυστυχώς όμως “απάντησε” η ίδια η ζωή με την σημερινή απώλεια του Denny Laine. Δεν ξέρω πως και γιατί ο Paul McCartney άφησε να συμβεί κάτι τέτοιο (crowdfunding) και δεν έχει καμμία σημασία ποιά ήταν η μορφή και η ποιότητα της μεταξύ τους σχέσης. Εκείνο μόνο που μετράει είναι ότι αυτό το δυστυχές γεγονός δεν αρμόζει στο πρώην μέλος των Beatles, σε αυτόν τον τεράστιο δημιουργό με τις μεγάλες ευαισθησίες, που μας έχει δείξει μέσα από τα τραγούδια του.

Η σύζυγος του Denny Laine έγραψε στην σελίδα της στο Facebook:

Ο αγαπημένος μου σύζυγος απεβίωσε ειρηνικά νωρίς σήμερα το πρωί. Ήμουν στο κρεβάτι του, κρατώντας το χέρι του καθώς του έπαιζα τα αγαπημένα του χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Τραγουδούσε χριστουγεννιάτικα τραγούδια τις τελευταίες εβδομάδες και συνέχισα να παίζω χριστουγεννιάτικα τραγούδια ενώ βρισκόταν στη ΜΕΘ με αναπνευστήρα όλη την περασμένη εβδομάδα.

Τόσο εκείνος όσο και εγώ πιστεύαμε ότι θα ξεπερνούσε τις αναποδιές της υγείας του και θα επέστρεφε στο κέντρο αποκατάστασης και τελικά στο σπίτι του. Δυστυχώς, η πνευμονοπάθειά του, η διάμεση πνευμονοπάθεια (ILD), είναι απρόβλεπτη και επιθετική – κάθε λοίμωξη αποδυνάμωνε και κατέστρεφε τους πνεύμονές του. Πάλευε καθημερινά. Ήταν τόσο δυνατός και γενναίος, δεν παραπονιόταν ποτέ. Το μόνο που ήθελε ήταν να είναι στο σπίτι μαζί μου και με το κατοικίδιο γατάκι του, τον Charley, παίζοντας την τσιγγάνικη κιθάρα του.

Ο Denny ήταν τόσο ευγνώμων σε όλους εσάς που του στείλατε τόση αγάπη, υποστήριξη και τα πολλά καλά λόγια κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων μηνών της κρίσης της υγείας του – τον έκαναν να δακρύζει.

Σας ευχαριστώ όλους που στείλατε και στους δύο μας αγάπη και υποστήριξη. Ήταν απόλυτη τιμή και προνόμιό μου όχι μόνο να είμαι η σύζυγός του, αλλά και να τον φροντίζω κατά τη διάρκεια της ασθένειας του και για όσο ήταν αδύναμος.

Ευχαριστώ τους χειρούργους, τους γιατρούς, τους ειδικούς, τους φυσικοθεραπευτές και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου της Νάπολης που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να τον βοηθήσουν. Σας ευχαριστώ για τη συμπόνια και την υποστήριξή σας προς εμένα κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων βεβαρυμένων συναισθηματικά μηνών.

Ο κόσμος μου δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος. Ο Denny ήταν ένας εκπληκτικά υπέροχος άνθρωπος, τόσο τρυφερός και γλυκός μαζί μου. Έκανε τις μέρες μου πολύχρωμες, διασκεδαστικές και γεμάτες ζωή – ακριβώς όπως ήταν εκείνος.

Σ’ ευχαριστώ γλυκέ μου που με αγάπησες, για όλα τα γέλια, τη φιλία, τη χαρά και που μου ζήτησες να γίνω γυναίκα σου. Θα σε αγαπώ για πάντα ❤️

Παρακαλώ δώστε στους φίλους και την οικογένεια του Denny τον χρόνο και την ιδιωτικότητα που χρειάζονται καθώς θρηνούμε την απώλειά μας. 💔

Με πολλή αγάπη,

Elizabeth Hines

Ανακοίνωση έβγαλε το Rock & Roll Hall of Fame:

“Στην μνήμη: Ο Denny Laine ήταν ιδρυτικό μέλος των Moody Blues που εντάχθηκαν το 2018. Ο Laine τραγούδησε στην πρώτη επιτυχία του συγκροτήματος, το “Go Now” και έγραψε πολλά τραγούδια κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων τους. Στη συνέχεια έγινε μέλος της ιδρυτικής σύνθεσης των Wings, συνυπογράφοντας με τον Paul McCartney τραγούδια, μεταξύ των οποίων και το βρετανικό νούμερο ένα “Mull of Kintyre”. Ο Laine τραγούδησε επίσης σε αρκετά από τα τραγούδια του συγκροτήματος, όπως στο αγαπημένο live “Time to Hide””.

Ακολούθησε ανακοίνωση και του Paul McCartney:

Με μεγάλη θλίψη άκουσα ότι ο πρώην συνεργάτης μου στο συγκρότημα, ο Denny Laine, πέθανε.

Έχω πολλές καλές αναμνήσεις από την εποχή που ήμουν μαζί με τον Denny: από τις πρώτες μέρες που οι Beatles περιόδευαν με τους Moody Blues. Τα δύο συγκροτήματά μας είχαν μεγάλο σεβασμό το ένα για το άλλο και διασκέδαζαν πολύ μαζί. Ο Denny εντάχθηκε στους Wings από την αρχή. Ήταν ένας εξαιρετικός τραγουδιστής και κιθαρίστας. Η πιο διάσημη ερμηνεία του είναι ίσως το “Go Now”, ένα παλιό τραγούδι της Bessie Banks, το οποίο τραγουδούσε εξαιρετικά. Αυτός και εγώ γράψαμε μερικά τραγούδια μαζί, με πιο επιτυχημένο το ‘Mull of Kintyre’ που ήταν μεγάλη επιτυχία στη δεκαετία του ’70. Είχαμε απομακρυνθεί, αλλά τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τη φιλία μας και να μοιραστούμε αναμνήσεις από τις κοινές μας στιγμές.

Ο Denny ήταν ένα μεγάλο ταλέντο με λεπτή αίσθηση του χιούμορ και ήταν πάντα έτοιμος να βοηθήσει τους άλλους ανθρώπους. Θα λείψει σε όλους τους θαυμαστές του και θα τον θυμούνται με μεγάλη αγάπη οι φίλοι του. Στέλνω τα συλλυπητήριά μου και τις καλύτερες ευχές μου στη σύζυγό του, Elizabeth και την οικογένειά του.

Ειρήνη και αγάπη Denny. Χάρηκα που σε γνώρισα. Θα μας λείψεις σε όλους.

Με αγάπη,

Paul

Γεννημένος στις 29 Οκτωβρίου του 1944 κοντά στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, ο Brian Frederick Hines ή αλλιώς Denny Laine, υπήρξε σημαντική μορφή της ροκ σκηνής της πόλης του κατά τη δεκαετία του ’60 και μάλιστα ένας από τους πρώτους που κατάφερε να ξεχωρίσει. Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα στα νιάτα του, εμπνευσμένος από τον μεγάλο κιθαρίστα της τζαζ Django Reinhardt.

Είναι Ιούλιος του 1963. Οι Beatles εμφανίζονται στο Plaza Ballroom στο Dudley στα West Midlands.

Εκεί ακούνε τους Denny and the Diplomats, με αρχηγό και τραγουδιστή τον Denny Laine. Γίνονται κάποιες συζητήσεις. Παρά λίγο ο Denny να γινόταν μέλος των “Σκαθαριών”… Τελικά έγινε συνιδρυτής του θρυλικού βρετανικού ροκ συγκροτήματος των Moody Blues το 1964 μαζί με τον τραγουδιστή Mike Pinder.

Σημείωσε μια πρώτη επιτυχία μαζί τους, τραγουδώντας τη μπαλάντα της Αμερικανίδας τραγουδίστριας της R&B Bessie Banks “Go Now”, η οποία κατέκτησε την κορυφή του βρετανικού singles chart και έφτασε στο Νο. 10 του Billboard Hot 100 στις ΗΠΑ. Το τραγούδι θα συνδεόταν μαζί του για το υπόλοιπο της καριέρας του. Ενώ το συγκρότημα είχε μερικές ακόμη μικρές επιτυχίες, έφυγε το 1967 και αντικαταστάθηκε από τον Justin Hayward, ο οποίος θα οδηγούσε τους Moodies να γίνουν ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της εποχής, ιδιαίτερα με το τραγούδι “Nights in White Satin”.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών δημιούργησε μια σειρά από γκρουπ, μεταξύ των οποίων οι Electric String Band και οι Balls (και οι δύο με τον πρώην κιθαρίστα των Move, Trevor Burton) και οι Air Force του πρώην ντράμερ των Cream, του Ginger Baker. Ωστόσο, η επιτυχία έφτασε όταν προσχώρησε κατά την ίδρυση, με τον Paul McCartney στο πρώτο μετα-Beatles γκρουπ, τους Wings, το 1971.

Ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα από έναν παλιό φίλο άνοιξε νέους ορίζοντες στον Denny Laine. Ο Paul McCartney, τον οποίο ο Laine γνώριζε από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, του τηλεφώνησε και τον κάλεσε να συμμετάσχει σε μια νέα μπάντα που ο πρώην Beatle σχημάτιζε μαζί με τη σύζυγό του, Linda McCartney. Για την επόμενη δεκαετία, ο Laine και οι McCartneys ήταν οι μοναδικές σταθερές της διαρκώς μεταβαλλόμενης σύνθεσης του συγκροτήματος. Στην πραγματικότητα, ήταν αποκλειστικά το βασικό τρίο, που δημιούργησε αυτό που έγινε αργότερα το πιο πετυχημένο άλμπουμ του συγκροτήματος, το “Band on the Run” του 1973.

“Προκειμένου να προχωρήσεις μπροστά, πρέπει να δοκιμάσεις νέα πράγματα”, δήλωσε ο Laine στο περιοδικό Billboard, νωρίτερα φέτος, για τα ταραχώδη τζαμαρίσματα στο Λάγος της Νιγηρίας, που γέννησαν το κλασικό LP “Band on the Run”. Είναι σαν να είσαι τζογαδόρος. Τζογάρεις με τα πράγματα γιατί είναι πιο συναρπαστικό. Είναι πιο ελκυστικό. Δεν είναι η κανονική, καθημερινή δουλειά 9 με 5, είναι περισσότερο ένα ‘Ας δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο'”.

Το ομώνυμο τραγούδι έγινε ένα από τα έξι κορυφαία singles των Wings στο Hot 100 της Αμερικής, ενώ το άλμπουμ έγινε ένα από τα πέντε κορυφαία άλμπουμ του συγκροτήματος στο αντίστοιχο τσαρτ του Billboard 200. Το LP περιελάμβανε επίσης την πρώτη συνδημιουργία του Denny με τον McCartney, σε άλμπουμ των Wings, το τραγούδι “No Words”. Στο επόμενο άλμπουμ “Venus and Mars” και σε κάθε άλμπουμ των Wings στη συνέχεια, ο Denny Laine θα συνεισέφερε ερμηνεία ή και συμμετοχή στη σύνθεση σε τουλάχιστον ένα τραγούδι.

Άλλες επιτυχίες ήταν τα τραγούδια “Jet”, “My Love” και ιδιαίτερα το “Mull of Kintyre”, ένα από τα πιό πετυχημένα singles στη βρετανική ιστορία, το οποίο ο Laine συνυπογράφει και ως δημιουργός.

Παρέμεινε με το συγκρότημα για 10 χρόνια και ήταν ένα πολύ δραστήριο μέλος στη σκηνή και στις ηχογραφήσεις τους, αν και ο ρόλος του ήταν πολύ υποστηρικτικός. Οι Wings τελείωσαν επίσημα τη δεκαετία του 1980, ωστόσο ο Denny Laine και ο Paul McCartney παρέμειναν σε επαφή, με τον Laine να παίζει στα “Tug of War” (1982) και “Pipes of Peace” (1983), που ήσαν προσωπικά άλμπουμ του McCartney ή Macca, όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά.

Αντίστοιχα και ο McCartney συνέβαλε στις σόλο προσπάθειες του Denny Laine, που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια της θητείας των Wings, συμπεριλαμβανομένου του lo-fi άλμπουμ διασκευών του “Buddy Holly, Holly Days” το 1977 και του “Japanese Tears” το 1980. Η τελευταία σόλο προσπάθεια του Denny, το “The Blue Musician”, κυκλοφόρησε το 2008. Ο Laine είχε ανακοινώσει ημερομηνίες περιοδείας για το 2023, αλλά τα προβλήματα υγείας του τον ανάγκασαν να τις ακυρώσει.

Ο Laine αφήνει πίσω του πέντε παιδιά, τα δύο από την εκλιπούσα πρώην σύζυγό του Jo Jo Laine, και άλλα τρία από τη χήρα του, Elizabeth Hines.

Το 1980 είχα την μεγάλη χαρά και την τιμή να έχω κλεισμένο ραντεβού με τον μεγάλο μουσικό, τον Denny Laine, με σκοπό να του πάρω μία αποκλειστική συνέντευξη για το 15ήμερο μουσικό περιοδικό “Μουσικό Εξπρές”. Το ραντεβού είχε ορισθεί έξω από τα Shepperton Studios, που είναι το παλιό αντίστοιχο του Hollywood για την Αγγλία. Επειδή όμως τα στούντιο δεν πήγαιναν πολύ καλά, τα είχαν αγοράσει οι Who. Δεν ήξερα όμως που ακριβώς θα εξελισσόταν η συνάντηση. Ξαφνικά έφθασε στο ραντεβού μία χαμηλή κίτρινη Lamborghini. Μέσα ήταν ο Denny Laine, ο οποίος μου είπε να μπω μέσα για να πάμε στο σπίτι του. Εκεί στον κήπο του σπιτιού του, κάναμε την συνέντευξη με άνεση χρόνου. Ο καλλιτέχνης με ξενάγησε στις κιθάρες του, στις γκαρνταρόμπες με τα ρούχα για την σκηνή και σε άλλες συλλογές με διάφορα αντικείμενα, όπως αφίσες συναυλιών και εκδόσεις δίσκων. Με περιποιήθηκε με ποτά και φαγητό.

Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω την θλίψη μου για τον τρόπο και τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες έφυγε από τη ζωή αυτός ο πολύ σημαντικός καλλιτέχνης, ο Denny Laine. Καλό του ταξίδι!

Ο Ιωσήφ Αβράμογλου και ο Denny Laine

Denny Laine – Go Now!

Paul McCartney & Wings – Mull Of Kintyre [Two Version]

The Wings – Band on the Run

Paul McCartney & Wings – Jet

Paul McCartney & Wings – Live And Let Die

Paul McCartney & Wings – My Love

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “‘Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram: mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ