Μπισκότα με μπανάνα και βρώμη: Η τέλεια συνταγή για ένα υγιεινό πρωινό ή σνακ

Τα μπισκότα μπανάνας και βρώμης είναι μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή για πρωινό ή σνακ. Είναι φτιαγμένα με απλά υλικά, όπως μπανάνα, βρώμη, ζάχαρη και κανέλα. Η ώριμη μπανάνα δίνει στα μπισκότα μια πλούσια γεύση και τα κάνει μαλακά και αφράτα. Τα κομματάκια σοκολάτας προσθέτουν μια επιπλέον νότα νοστιμιάς.

Οι υπερώριμες μπανάνες είναι το κλειδί για την παρασκευή νόστιμων μπισκότων μπανάνας. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και πηκτίνη δίνει στα μπισκότα μια πλούσια γεύση και υφή. Επίσης, στη συνταγή μπορείτε να προσθέσετε και άλλα αγαπημένα σας υλικά, όπως τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί.

Ακολουθούν μερικές ιδέες υλικών που μπορείτε να προσθέσετε στη συνταγή:

  • Καρύδια: Τα καρύδια προσθέτουν μια πλούσια γεύση και υφή.
  • Σοκολάτα: Οι σταγόνες σοκολάτας προσθέτουν μια γλυκιά και κρεμώδη γεύση.
  • Αποξηραμένα φρούτα: Τα αποξηραμένα φρούτα, όπως οι σταφίδες, τα cranberries ή οι χουρμάδες, προσθέτουν μια φυσική γλυκύτητα και ξεχωριστή γεύση.
  • Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί, όπως τα πεκάν, τα φουντούκια ή τα αμύγδαλα, προσθέτουν μια τραγανή υφή και γεύση.

Συνταγή για νόστιμα μπισκότα με μπανάνα και βρώμη

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι (135 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζάνι (78 γρ.) βρώμη σε ρολό ή γρήγορη βρώμη
  • 1 κουταλιά της σούπας (15 γρ.) άμυλο καλαμποκιού
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 μικρή πολύ ώριμη μπανάνα (αρκετή για να κάνει περίπου 1/4 φλιτζάνι πουρέ )
  • 1/2 φλιτζάνι (117 γρ.) ανάλατο βούτυρο , λιωμένο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 φλιτζάνι (100 γρ.) καστανή ζάχαρη , σφιχτά συσκευασμένη
  • 1/4 φλιτζάνι (55 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι (75 γρ.) καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι (75 γρ.) κομματάκια σοκολάτας

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και τοποθετήστε μια σχάρα στο κέντρο. Στρώνουμε δύο φύλλα λαδόκολλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη βρώμη, το καλαμποκάλευρο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι.
  3. Πολτοποιήστε την μπανάνα και μετά προσθέστε το βούτυρο, τις ζάχαρες και το αυγό: Σε ένα μεσαίο μπολ πολτοποιήστε την υπερώριμη μπανάνα μέχρι να γίνει πουρές. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε. Προσθέστε την καστανή και τη λευκή ζάχαρη στο μείγμα της μπανάνας και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε να ενωθούν.
  4. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Προσθέστε το στεγνό μείγμα στα υγρά υλικά και ανακατέψτε μαζί. Προσθέστε τα καρύδια και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Η ζύμη σας μπορεί να είναι χαλαρή ή υγρή. Συχνά εξαρτάται από τον τύπο της βρώμης που χρησιμοποιείτε. Εάν η ζύμη σας είναι υγρή, αφήστε τη να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά, ώστε η βρώμη να απορροφήσει λίγη από την υγρασία. Αν είναι ακόμα πολύ υγρή ρίξτε μερικές ακόμα κουταλιές της σούπας αλεύρι.
  5. Ψήνουμε τα μπισκότα: Χρησιμοποιώντας μια μικρή μεζούρα ή κουτάλι παγωτού, μοιράζουμε τη ζύμη (περίπου 2 κουταλιές της σούπας ανά μπισκότο) στο ταψί, τοποθετώντας τα σε απόσταση 5 εκατοστών μεταξύ τους γιατί θα απλωθούν λίγο κατά το ψήσιμο.
  6. Ψήνουμε τα μπισκότα για 10-12 λεπτά. Τα μπισκότα θα είναι έτοιμα όταν απλωθούν, ροδίσουν, στεγνώσουν από πάνω και γίνουν τραγανά γύρω από τις άκρες. Εάν τα πιέσετε απαλά προς τα κάτω, θα πρέπει να είναι ακόμα μαλακά αλλά όχι υγρά. Τα μπισκότα σφίγγουν καθώς κρυώνουν.

Χρήσιμες συμβουλές για τη συνταγή

Μπορείτε να ψήσετε μπισκότα αργότερα ψύχοντας ή καταψύχοντας τη ζύμη. Και οι δύο μέθοδοι έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Η ψύξη της ζύμης είναι μια καλή επιλογή εάν θέλετε να ψήσετε τα μπισκότα σας μέσα σε λίγες ημέρες. Η κατάψυξη της ζύμης είναι μια καλή επιλογή εάν θέλετε να ψήσετε τα μπισκότα σας αργότερα, έως και 1 μήνα.

  • Για να ψύξετε τη ζύμη μπισκότων, απλώς αφαιρέστε τη ζύμη από το μίξερ και τοποθετήστε την σε ένα ταψί που έχει καλυφθεί με πλαστική μεμβράνη. Καλύψτε τη ζύμη με άλλη πλαστική μεμβράνη και ψύξτε στο ψυγείο για έως και 2 ημέρες. Όταν είναι έτοιμη για ψήσιμο, αφαιρέστε τη ζύμη από το ψυγείο και αφήστε τη να σταθεί για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, πλάστε τα μπισκότα σας και ψήστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες.
  • Για να καταψύξετε τη ζύμη μπισκότων, απλώς χωρίστε τη ζύμη σε μερίδες και τοποθετήστε κάθε μερίδα σε μια σακούλα με φερμουάρ. Αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα από τη σακούλα και κλείστε τη καλά. Καταψύξτε τη ζύμη μπισκότων για έως και 1 μήνα. Όταν είναι έτοιμη για ψήσιμο, αφήστε τη ζύμη να ξεπαγώσει στο ψυγείο για 24 ώρες. Στη συνέχεια, πλάστε τα μπισκότα σας και ψήστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ