Μπαμπάς εξηγεί γιατί «δεν μπορεί να βοηθήσει» την σύζυγό του στις δουλειές του σπιτιού – Ανατρεπτικό βίντεο

Οι δουλειές του σπιτιού είναι ένα από τα πιο γνωστά πεδία σύγκρουσης στον δημόσιο διάλογο σχετικά με την ισότητα των φύλων. Φαίνεται όμως πως σταδιακά το χάσμα ανδρών και γυναικών γύρω από αυτό το φλέγον ζήτημα γεφυρώνεται.

Οι γυναίκες «κουβαλούν στις πλάτες τους» το βάρος των οικιακών εργασιών  για ολόκληρες δεκαετίες αλλά οι εποχές αλλάζουν και οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως η φροντίδα ενός σπιτιού δεν είναι θέμα φύλου αλλά αποτελεί συλλογική ευθύνη των ενηλίκων που ζουν σε αυτό.

Πρόσφατα, ένας Τεξανός οδηγός της UPS,  ο J.R. Minton (@minton__jr), άλλαξε το αφήγημα για τις δουλειές του σπιτιού με ένα βίντεο στο TikTok το οποίο στην αρχή προκάλεσε αντιδράσεις αλλά στη συνέχεια έγινε viral.

Στο εν λόγω βίντεο, ο ίδιος ξεκινά περιγράφοντας τι… δεν κάνει στο σπίτι και πως δεν βοηθάει τη γυναίκα του. Συγκεκριμένα λέει: «Δεν βοηθάω τη γυναίκα μου να μαγειρέψει. Δεν τη βοηθάω να καθαρίσει, να πλύνει τα ρούχα, να φροντίσει τα παιδιά.»

Αυτά τα λόγια ενόχλησαν πολλούς, αλλά ο πατέρας τεσσάρων παιδιών «γύρισε» τη συζήτηση υπέρ του εξηγώντας πως ο λόγος που δεν «βοηθάει» τη σύζυγό του είναι «Επειδή κάνω αυτό που πρέπει να κάνω ως πατέρας και σύζυγος. Μαγειρεύω. Καθαρίζω. Πλένω τα ρούχα. Φροντίζω τα παιδιά. Δεν μπορώ να βοηθήσω τη γυναίκα μου να κάνει αυτά τα πράγματα γιατί είναι και δικές μου δουλειές».

Ο Μinton περιέγραψε τον ρόλο του ως γονέας και ως σύζυγος, ο οποίος ήταν αντίστοιχος με αυτόν της συζύγου του και πιστεύει ότι η διαχείριση του σπιτιού τους και η φροντίδα των παιδιών τους είναι και δική του ευθύνη. Ο Minton συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που μιλάμε για το θέμα και ολοκλήρωσε το βίντεο με ένα ισχυρό μήνυμα για όλους τους άντρες εκεί έξω: «Άλλαξε τον τρόπο που μιλάς. Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι, μεγάλωσε και γίνε άντρας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Minton μοιράστηκε τις σκέψεις του για το viral βίντεο στο BoredPanda.com και είπε: «Νομίζω ότι έχει απήχηση σε τόσους πολλούς ανθρώπους, επειδή δεν είναι ένα πολιτιστικό ή πολιτικό ή δημογραφικό ζήτημα. Είναι ένα οικογενειακό θέμα». Εξήγησε περαιτέρω ότι o καθένας μας πρέπει να αποδεχτεί το μερίδιο των ευθυνών και της προσπάθειας σε οποιαδήποτε σχέση και ένας γάμος δεν μπορεί να διαφέρει. Τόνισε επίσης ότι ο/η σύντροφός μας δεν είναι υπάλληλος αλλά «συμπαίκτης» και είναι σημαντικό για τα ζευγάρια να συνειδητοποιήσουν ότι είναι μαζί σε αυτό. Μιλώντας για τους γονείς που μένουν στο σπίτι (SAHPs), διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των SAHP και των εργαζομένων σε μια δουλειά επειδή και οι δύο εργάζονται εξίσου σκληρά.

Το βίντεό του ξεπέρασε τα 6,7 εκατομμύρια views στο TikTok.

@minton__jr♬ original sound – J.R. Minton

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ