Απολιθώματα, παλαιότερα κατά 140 εκατομμύρια χρόνια της εποχής των δεινοσαύρων, ανακαλύφθηκαν από «αετομάτη» στο πιο απροσδόκητο σημείο της πόλης – το οποίο διασχίζουν καθημερινά περαστικοί του κέντρου της.
Ο James Ryan, υπάλληλος του Εθνικού Κληροδοτήματος της Σκωτίας, εντόπισε τα απολιθώματα ενσωματωμένα στην πλάκα πεζοδρομίου έξω από το Δημαρχείο του Ινβερνές.
Δεδομένου ότι ο James λόγω δουλειάς, μιλά καθημερινά για τα ευρήματα των απολιθωμάτων που μελετούσε ο γεωλόγος Hugh Miller, της Βικτωριανής Εποχής του Κρόμαρτι, ενθουσιάστηκε στη θέα των διάσπαρτων ευρημάτων των αρχαίων τελεόστεων ψαριών, διαβαίνοντας τους δρόμους του Ινβερνές.
«Τα απολιθώματα στις πλάκες του πεζοδρομίου, είναι κατάλοιπα αρχαίων ψαριών που χρονολογούνται περίπου 385 εκατομμύρια χρόνια πριν – περίπου 140 εκατομμύρια χρόνια πριν από την εμφάνιση των δεινοσαύρων», εξηγεί χαρακτηριστικά.
«Η πλάκα λιθόστρωσης στο Caithness, από τις οποίες έχουν φτιαχτεί τα πεζοδρόμια στο Ινβερνές, αποτελούσε ίζημα για μια περίοδο χιλιάδων χρόνων στο βυθό μιας πελώριας λίμνης γλυκού νερού η οποία είχε έκταση, από την είσοδο της Μαύρης Θάλασσας, την ακτή Moray, έως τις βόρειες ακτές της Σκωτίας, το αρχιπέλαγος των Ορκάδων και το Shetland.
Σήμερα, οι πέτρες αυτές ανήκουν στο σύμπλεγμα πετρωμάτων Old Red Sandstone, στον Βόρειο Ατλαντικό. Αυτά τα πετρώματα και τ’ απολιθώματα μελετούσε ο γεωλόγος Hugh Miller».
«Πρωτόγνωρη ανακάλυψη στην πόλη Ινβερνές»
Απ’ όσο γνωρίζει, δεν έχει ανακαλυφθεί απολίθωμα στο Ινβερνές μέχρι σήμερα, ενδεχομένως επειδή, ο εντοπισμός τους, απαιτεί εκπαιδευμένο μάτι.
Στην περίπτωση των ευρημάτων έξω από το Δημαρχείο, τα απολιθώματα ανάγονται στη Δεβόνια περίοδο της ιστορίας της γης, και είναι τα πιο σκούρα τμήματα του πλακόλιθου καθώς και κάποια μικρότερα λέπια ενός ελαφρώς διαφορετικού είδους.
Σε άλλα σημεία, o πλακόλιθος περιείχε πιθανώς θραύσματα οστών, καθώς και υπολείμματα της σπονδυλικής στήλης πτερυγίου – μια λεπτή δομή που αποτελεί το εμπρόσθιο τμήμα του ραχιαίου πτερυγίου.
Τα απολιθώματα σίγουρα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον τον περαστικών, ενώ δεν αποκλείεται να περιληφθούν στα αξιοθέατα των ξεναγήσεων της πόλης στο μέλλον.
Ενώ η νέα ανακάλυψη είναι αναμφίβολα μια ευχάριστη έκπληξη, ο James πληροφορεί ότι το απολίθωμα στον πλακόλιθο, δεν είναι ένα φαινόμενο μοναδικό.
Οι πλάκες στην κομητεία Caithness, οι οποίες έστρωσαν το πεζοδρόμιο της πρωτεύουσα των Χάιλαντς, χρησιμοποιήθηκαν για στην πλακόστρωση και την επένδυση στεγών σε διάφορα μέρη του κόσμου, αφού έχουν σταλεί από το πλούσιο σε απολιθώματα λατομείο Achanarras και σε άλλες περιοχές, όπως στο Κάσλταουν της νήσου Μαν, έως και τις πιο απόμακρες περιοχές του πλανήτη.
Είναι σαφές ότι τα αρχαία υπολείμματα έχουν ταξιδέψει μαζί με τους πλακόλιθους, καθώς οι πρόσφατες ανακαλύψεις στο πεζοδρόμιο του Ινβερνές, δεν είναι οι μοναδικές στο είδος τους – ακόμη και πιο κοντά στη Σκωτία.
Συνηθισμένο φαινόμενο στη Γλασκόβη και το Εδιμβούργο
Είναι γνωστό ότι οι πλάκες των πεζοδρομίων της Γλασκόβης και του Εδιμβούργου περιέχουν απολιθώματα μέσα τους – στην πρωτεύουσα μάλιστα, είναι τόσα πολλά που, το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου έχει δημοσιεύσει και τρόπους στο διαδίκτυο για τον εντοπισμό τους.
Απ’ όσο γνωρίζει ο James ωστόσο, η ανακάλυψή του έξω απ’ το Δημαρχείο της πόλης, είναι η πρώτη καταγεγραμμένη σε πεζοδρόμιο του Ινβερνές.
Ο James εξηγεί: «Ενώ είναι γνωστό ότι, σε πόλεις όπως η Γλασκόβη και το Εδιμβούργο, υπάρχουν ψάρια της Δεβόνιας περιόδου σφηνωμένα στα πεζοδρόμια, τα απολιθώματα στην πόλη Ινβερνές, φαίνεται να είχαν ξεχαστεί. Εγώ τα θύμισα σε έναν παλαιοντολόγο, ο οποίος μελετά τέτοια απολιθώματα, και δεν του ήταν γνωστά. Παρομοίως, ούτε το προσωπικό στο Μουσείο του Ινβερνές ήξερε κάτι για τ’ απολιθώματα».
Ποιος ξέρει πόσα περισσότερα υπάρχουν στον κόσμο; Μπορεί να είστε εσείς ο τυχερός που θα εντοπίσει ένα ακόμη απολίθωμα της παλαιοζωικής εποχής σε πεζοδρόμιο της πόλης σας…