Άφωνοι οι αρχαιολόγοι: Έκαναν εργασίες ανακαίνισης στο κέντρο της πόλης και ανακάλυψαν έναν ολόκληρο αρχαίο οικισμό

Μια πόλη θαμμένη κάτω από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι τυχαία, κατά την διάρκεια εργασιών ανακαίνισης. To σημείο της ανακάλυψης υποδεικνύει ότι το αστικό κέντρο της περιοχής Saxon Lundenwic, εκτείνεται πιο δυτικά απ’ ό,τι αρχικά θεωρείτο.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τύχη. Με αφορμή τα 200 χρόνια λειτουργίας της Πινακοθήκης, άρχισαν εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης. Ήταν τόσο εκτεταμένες οι εργασίες που χρειάστηκε να ανοίξει ένα υπόγειο τούνελ, το οποίο περνά κάτω από τη διαδρομή γνωστή ως Jubilee walk, η οποία συνδέει την πλατεία Trafalgar με την Orange Street. Σε εκείνο το σημείο έγινε η εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη.

Οι υπόγειες ανασκαφές έφεραν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα που περιλαμβάνουν εστία, χρονολογούμενη στον 7ο ή τον 8ο αιώνα, και υποδεικνύουν την ύπαρξη του σαξονικού οικισμού της πόλης Lundenwic. Και όλα αυτά στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Αρχαιολόγος ανασκάπτει μια σαξονική τάφρο στα νότια της περιοχής ανασκαφής.
Αρχαιολόγος ανασκάπτει μια σαξονική τάφρο στα νότια της περιοχής ανασκαφής. (Φωτό: Archaeology South-East/UC).

Τα ευρήματα

Οι Αρχαιολόγοι του οργανισμού UCL, αποκάλυψαν μία εστία, τρύπες πασσάλων, εστίες ψησίματος, λάκκους, χαντάκια, και επιδαπέδιους αποθηκευτικούς χώρους. «Τα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν, μαρτυρούν ότι το αστικό κέντρο του Lundenwic εκτείνεται πιο δυτικά απ’ ό,τι αρχικά θεωρούσαμε», δήλωσε ο Stephen White, επικεφαλής των ανασκαφών στο σημείο. Η δημοσιοποίηση της ανακάλυψης και η σύνδεσή της με την αρχαιολογία στο υπόλοιπο Λονδίνο, κάνει το γεγονός πιο συναρπαστικό», δήλωσε ο Στήβεν Ουάιτ, επικεφαλής των ανασκαφών στην Jubilee Walk.

Πάνω απ’ τη διαστρωμάτωση των σαξονικών επιπέδων, ανακαλύφθηκαν επίσης τείχη της μετά τον Μεσαίωνα εποχής, με το παλαιότερο να θεωρείται ότι χτίστηκε στον 17ο ή τον 18ο αιώνα. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ενδείξεις διαφόρων φάσεων ανασκευής των τειχών μέσα στον χρόνο, με τη χρήση διαφόρων οικοδομικών υλικών, τα οποία φτάνουν έως τον 19ο αιώνα.

Αρχαιολόγος φωτογραφίζει μέρος της ανασκαφής. Φαίνεται θραύσμα του μετα-μεσαιωνικού τοίχου.
Αρχαιολόγος φωτογραφίζει μέρος της ανασκαφής. Φαίνεται θραύσμα του μετα-μεσαιωνικού τοίχου (Φωτό: Archaeology South-East/UCL).

Η ιστορία του Λονδίνου σε επίπεδα

Η ανασκαφή κάτω από την Εθνικής Πινακοθήκης είναι η πιο πρόσφατη μεταξύ πολλών, η οποία επαληθεύει ότι το σημερινό Λονδίνο είναι χτισμένο σε στρώματα επί άλλων στρωμάτων της ιστορίας.
Τα τελευταία 100 χρόνια, έχουν ερευνηθεί χιλιάδες αρχαιολογικοί τόποι στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, αποκαλύπτοντας ολοένα και περισσότερα στοιχεία για το παρελθόν της πόλης.

Πριν από το Λονδίνο

Πριν από το Λονδίνο, υπήρχε η ρωμαϊκή πόλη προστατευόμενη από τείχη, το Londinium, η οποία ιδρύθηκε το 47 μ.Χ., και εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της τον 5ο αιώνα.
Διάδοχη πόλη του Londinium ήταν η πόλη Lundenwic, ένα σαξονικό εμπορικό σημείο που εκτεινόταν από τα δυτικά τείχη της ρωμαϊκής πόλης, και ξεκίνησε τον 7ο αιώνα.
Η Εθνική Πινακοθήκη βρίσκεται στο δυτικό άκρο του οικισμού και, ενώ προηγούμενες ανασκαφές , έχουν ανακαλύψει υλικό των Σαξώνων, στην περιοχή του Jubilee Walk πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανασκαφή που αποδεικνύει ότι το κέντρο της πόλης εκτεινόταν τόσο δυτικά.

Τα 200 χρόνια της Εθνικής Πινακοθήκης

Το 1824, ιδρύθηκε η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, από το Κοινοβούλιο. Σ’ αυτήν, στεγάζεται η βρετανική συλλογή της δυτικής ευρωπαϊκής παράδοσης, από τον 13ο έως τον 20ο αιώνα. Στη συλλογή περιλαμβάνονται έργα των Raphael, Rembrandt, Renoir, Bellini, Cezanne, Degas, Monet, Van Gogh, και Van Dyck.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ