9 σημάδια που δείχνουν ότι δεν ταιριάζετε με τον σύντροφό σας, σύμφωνα με την ψυχολογία

Να μείνω ή να φύγω; Αυτή είναι σίγουρα μια φράση που έχει περάσει από το μυαλό των περισσότερων ανθρώπων, κάποια στιγμή στη ζωή τους, κατά τη διάρκεια μίας σχέσης τους! Μπορεί να έχετε μόλις αρχίσει να βγαίνετε ραντεβού ή να είστε μαζί με κάποιον για πολύ καιρό. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αναρωτιέστε πόσο συμβατοί είστε πραγματικά οι δυο σας.

Τα πράγματα αλλάζουν και μαζί και οι άνθρωποι. Και μερικές φορές, κάποιος απλά δεν είναι κατάλληλος για εσάς, ανεξάρτητα από το πόσο καλά τα πάτε. Σύμφωνα με την ψυχολογία, υπάρχουν κάποια κλασικά σημάδια που δείχνουν αν υπάρχει ασυμβατότητα σε μία σχέση.

9 σημάδια που δείχνουν ότι δεν ταιριάζετε με τον σύντροφό σας

  • Σας προκαλούν άγχος
  • Δεν απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου
  • Δεν έχετε κοινά ενδιαφέροντα
  • Ακολουθείτε διαφορετικούς δρόμους στη ζωή
  • Έχετε τελείως διαφορετικές κοσμοθεωρίες
  • Θέλετε διαφορετικά πράγματα
  • Δεν νιώθετε ευτυχισμένοι όταν εκείνοι είναι χαρούμενοι
  • Δεν μοιράζεστε ή κατανοείτε τα λόγια αγάπης του άλλου
  • Δεν μπορείτε να τους μιλήσετε για «βαθύτερα πράγματα»

Σας προκαλούν άγχος

Ο/Η σύντροφός σας δεν πρέπει να σας κάνει να αγχώνεστε, ούτε εσείς να αγχώνετε τον σύντροφό σας. Εάν έχετε ένα αγχώδες στυλ προσκόλλησης, ορισμένα άτομα θα πυροδοτήσουν αυτά τα άγχη σας. Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, δεν θα το αντέξουν και δεν θα μείνουν πολύ μαζί σας για να σας δώσουν τη διαβεβαίωση που χρειάζεστε… Το να έχεις πεταλούδες όταν τους μιλάς στο τηλέφωνο, να ανησυχείς για το τι θα σκεφτούν για σένα όταν τους στείλεις ένα μήνυμα και να αγχώνεσαι για το αν τους αρέσεις ακόμα, δεν είναι σημάδι συμβατότητας. Αν μη τι άλλο, είναι σημάδι ασυμβατότητας!

Δεν απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου

Μπορεί να ακούγεται τρελό να υπάρχει αυτό στη λίστα, αλλά υπάρχει!  Υπάρχουν πολλοί που παραπονιούνται για τον σύντροφό τους σαν να τον μισούν. Δεν αντέχουν να είναι στο σπίτι μαζί τους. Βρίσκουν δικαιολογίες για να φύγουν από το σπίτι ή να μην προσκαλέσουν τον σύντροφό τους κάπου που έχουν να πάνε.  Αν βγουν ραντεβού, δεν θέλουν να μιλάνε ο ένας στον άλλον όλη τη νύχτα. Όταν το κάνουν, είναι μόνο για να επικρίνουν ο ένας τον άλλον. Και όχι με αστείο τρόπο…

Όταν φτάσετε σε αυτό το σημείο, δυστυχώς η θλιβερή αλήθεια είναι ότι δεν είστε πλέον συμβατοί. Η σχέση σας έχει κάνει τον κύκλο της και μάλλον ήρθε η ώρα να το καταλάβετε.

Δεν έχετε κοινά ενδιαφέροντα

Το να έχεις διαφορετικά ενδιαφέροντα με τον άλλον είναι καλό σε μια σχέση. Είναι καλό να έχετε δικά σας ενδιαφέροντα που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς τον σύντροφό σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε τον δικό σας προσωπικό χρόνο και χώρο.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε επίσης ότι είναι σημαντικό να έχετε και κοινά ενδιαφέροντα. Διαφορετικά, μπορεί να δυσκολευτείτε να συνδεθείτε ή να δεθείτε για τα μικρά πράγματα της καθημερινότητας. Μπορεί ακόμη και να δυσκολευέστε να περάσετε γνήσιο ποιοτικό χρόνο μαζί. Αυτό είναι ένα αρκετά σαφές σημάδι ασυμβατότητας.

Ακολουθείτε διαφορετικούς δρόμους στη ζωή

Μπορεί όταν αρχίζετε να βγαίνετε με κάποιον να θέλετε τα ίδια πράγματα. Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, οι απόψεις μπορούν να αλλάξουν και να ακολουθείτε διαφορετικούς δρόμους στη ζωή. Μπορεί να θέλετε να πάρετε ένα κατοικίδιο, να πάτε βόλτα το πρωί της Κυριακής, να θέλετε να δημιουργήσετε μια οικογένεια. Ο άλλος μπορεί να θέλει να δουλεύει περισσότερες ώρες, να βγαίνει έξω τα περισσότερα βράδια και να πίνει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες κάθε Σαββατοκύριακο.

Όταν δύο άνθρωποι αρχίζουν να ακολουθούν διαφορετικά μονοπάτια, μπορεί να είναι δύσκολο να βρουν κάποιο κοινό έδαφος. Και είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια ότι δεν είστε πλέον συμβατοί.

Έχετε τελείως διαφορετικές κοσμοθεωρίες

Έχετε ακούσει ποτέ το ρητό, «Τα αντίθετα έλκονται»; Λοιπόν, οι ειδικοί λένε ότι αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια.  Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχεις διαφορετικές απόψεις σε μια σχέση. Και δεν χρειάζεται να χωρίσετε μόνο και μόνο επειδή δεν συμφωνείτε σε κάποια πράγματα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε στο ίδιο μήκος κύματος για τα περισσότερα σημαντικά πράγματα. Διαφορετικά, η σχέση σας πιθανότατα δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει πρόβλημα αν έχετε διαφορετικές πολιτικές απόψεις, όμως είναι πρόβλημα αν θέλετε να μεγαλώσετε τα παιδιά σας με διαφορετικό τρόπο ή σε ποιο μέρος θα ζήσετε.  Αυτές οι διαφορές είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ίσως και να είναι αδύνατον.

Και φυσικά, αν διαφωνείτε συνεχώς για το πώς βλέπετε τη ζωή, μπορεί να υπάρχουν συνεχώς παρεξηγήσεις. Κάτι που δεν είναι σημάδι ότι είστε συμβατοί… Αντίθετα, σημαίνει ότι δεν ταιριάζετε.

Θέλετε διαφορετικά πράγματα

Πρέπει να θέλεις τα ίδια πράγματα σε μια σχέση, αν τα πράγματα πάνε καλά.  Αν θέλεις παιδιά κάποια μέρα και ο άλλος δεν θέλει, δεν είστε συμβατοί. Ο ίδιος κανόνας ισχύει αν θες να παντρευτείτε μια μέρα και αυτός δεν θέλει. Το ίδιο ισχύει σε οτιδήποτε άλλο σημαντικό όπως αυτά.

Αν δεν είστε και οι δύο πρόθυμοι (ευτυχώς!) να θυσιάσετε ορισμένα πράγματα, η σχέση πιθανότατα δεν θα διαρκέσει. Κάποια στιγμή, αυτές οι διαφορές θα σας χωρίσουν.

Δεν νιώθετε ευτυχισμένοι όταν εκείνοι είναι χαρούμενοι

Η ζήλια έχει τη γοητεία της, αλλά έχει και τις κακές στιγμές της. Λίγη ζήλια κάνει καλό σε μια σχέση, καθώς δείχνει ότι νοιάζεται ο ένας για τον άλλο. Όμως η πολλή ζήλια δημιουργεί προβλήματα.

Θα καταλάβετε αν στη σχέση σας υπάρχει υπερβολική ζήλια, αν ζηλεύετε τη ζωή του άλλου και όχι τις σχέσεις του. Εάν ζηλεύετε τον/την σύντροφό σας για κάτι που έχει σχέση με τον/την πρώην του/της, αυτό μπορεί να θεωρηθεί αρκετά φυσιολογικό. Αλλά αν τους ζηλεύετε όταν παίρνουν προαγωγή, βγαίνουν έξω με τους φίλους τους ή επισκέπτονται την οικογένειά τους, αυτό δεν είναι και τόσο καλό. Ούτε φυσιολογικό.   Γιατί; Γιατί σημαίνει ότι ζηλεύετε την ευτυχία τους και ότι δεν σας αρέσει να είναι χαρούμενοι αυτοί και όχι εσείς! Ενώ αν ήσασταν συμβατοί, θα σας έφτιαχνε η διάθεση μόνο και μόνο να τους βλέπατε να χαμογελούν!

Δεν μοιράζεστε ή κατανοείτε τα λόγια αγάπης του άλλου

Το να έχετε διαφορετικούς τρόπους για να δείχνετε και να αποδέχεστε την αγάπη, δεν σημαίνει από μόνο του ότι είστε ασύμβατοι.  Αυτό που σας κάνει ασύμβατους, είναι αν δεν καταλαβαίνετε τη γλώσσα αγάπης του άλλου ή προσπαθείτε να επιβάλλετε τον δικό σας τρόπο.  Πείτε ότι η γλώσσα της αγάπης σας είναι η σωματική επαφή. Σας αρέσει να κάθεστε κοντά του στον καναπέ όταν παρακολουθείτε μια ταινία ή να του κρατάτε το χέρι όταν είστε έξω!

Αλλά στον σύντροφό σας αρέσει να έχει τον δικό του χώρο. Δεν θέλει να τον αγγίζετε συνέχεια. Προτιμά να δείχνει την αγάπη του αλλιώς, φτιάχνοντάς σας καφέ, σκεπάζοντάς σας με την κουβέρτα το βράδυ ή φτιάχνοντας κάτι στο αυτοκίνητό σας.  (δηλαδή, έχουν ως γλώσσα αγάπης τους, τις «πράξεις εξυπηρέτησης»).

Εάν είστε συμβατοί, θα καταλάβετε και οι δύο ότι απολαμβάνετε διαφορετικά πράγματα. Έτσι θα τους αφήνετε να κάνουν πράγματα για εσάς μερικές φορές. Και θα καταλάβετε ότι αν δεν θέλουν να κάθονται κοντά σας μερικές φορές, δεν σημαίνει ότι δεν σας αγαπούν. Ομοίως, θα καταλάβουν και εκείνοι ότι το να τους αγγίζετε είναι ο τρόπος σας να δείχνετε την αγάπη σας. Δεν είναι απλώς κάτι που κάνετε για να τους ενοχλήσετε ή να τους πιέσετε…

Εάν δεν καταλαβαίνετε αυτά τα πράγματα και δεν μπορείτε να τα ξεπεράσετε, πιθανότατα δεν είστε πολύ συμβατοί.

Δεν μπορείτε να τους μιλήσετε για τα «βαθιά πράγματα»

Το πιο σημαντικό πράγμα σε μια σχέση είναι να νιώθετε ότι σας αγαπούν, σας αποδέχονται και βλέπουν αυτό που είστε πραγματικά. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της καλής, υγιούς, ειλικρινούς και ανοιχτής επικοινωνίας.

Ο σύντροφός σας πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε ασφαλείς: ασφαλής να ανοιχτείτε μαζί του, ασφαλής να μιλήσετε για τις ανασφάλειές σας, ασφαλής να συζητήσετε τα ενδιαφέροντά σας και ασφαλής να είστε 100% ο εαυτός σας.

Εάν δεν αισθάνεστε έτσι με τον σύντροφό σας – ή αν δεν αισθάνεται έτσι αυτός για εσάς – δεν είναι καλό. Και η ψυχολογία λέει ότι μπορεί να μην είσαι συμβατοί.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ