7 τρόποι που οι γάτες δείχνουν ότι είναι άρρωστες – Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Οι γάτες είναι γνωστές για την ικανότητά τους να κρύβουν τον πόνο και την ασθένεια. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που μπορεί να σας δείξουν ότι η γάτα σας δεν αισθάνεται καλά. Τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Veterinary Behavior αποδεικνύονται χρήσιμα για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, στην Ισπανία εντόπισαν κάποιες κοινές συμπεριφορές της γάτας από τις οποίες μπορούν να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι κάτι δεν πάει καλά. «Η κατανόηση της φυσιολογικής συμπεριφοράς βοηθά στη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων, και ειδικά στις γάτες, των οποίων οι αντιδράσεις μπορεί να είναι τόσο μυστηριώδεις όσο και χαριτωμένες», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, David Minor-Campos.

«Όταν οι ιδιοκτήτες γατών καταλαβαίνουν τι είναι φυσιολογικό και τι μη φυσιολογικό για το κατοικίδιό τους, μπορούν να εντοπίσουν προειδοποιητικά σημάδια και να αντιμετωπίσουν προβλήματα συμπεριφοράς ή υγείας προτού γίνουν πιο σοβαρά», επισημαίνει ο ειδικός.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ακόλουθες επτά συμπεριφορές μπορεί να υποδεικνύουν ότι ένα γατάκι είναι άρρωστο και αυτές είναι:

  • Αποβολή ούρων και κοπράνων εκτός κάδου ακαθαρσιών
  • Επίμονο γλείψιμο
  • Μη χρήση του κουτιού ακαθαρσιών
  • Δαγκώνει ή γλύφει το σώμα της
  • Επίθεση στα πόδια σας με τα πόδια της
  • Μάσημα αντικειμένων
  • Γρύλισμα ή σφύριγμα όταν σας χαϊδεύει

Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 816 ιδιοκτήτες γατών σχετικά με το πόσο συχνά οι γάτες τους παρουσίαζαν διάφορες υγιεινές και ανθυγιεινές συμπεριφορές και βαθμολόγησαν την καθεμία σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από ποτέ έως πάντα. Όπως συμπέραναν οι ερευνητές, οι πιο ασυνήθιστες και σπάνια εμφανιζόμενες συμπεριφορές, πιθανότατα υποδηλώνουν ότι το ζώο είναι διανοητικά ή σωματικά άρρωστο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λιγότερο συνηθισμένη συμπεριφορά ήταν η αποβολή ούρων και κοπράνων έξω από το κουτί απορριμμάτων. Πάνω από το 90% των ιδιοκτητών είπε ότι η γάτα τους δεν παρουσίασε ποτέ αυτό το σύμπτωμα.

Η επόμενη λιγότερο συνηθισμένη συμπεριφορά είναι το επίμονο γλείψιμο ή το μάσημα, κάτι που το 83% των ιδιοκτητών ανέφερε ότι δεν συνέβη ποτέ.

Η πιο κοινή συμπεριφορά στις γάτες περιελάμβανε την περιέργεια για νέα αντικείμενα και το περιβάλλον, κάτι που αναφέρθηκε από το 82% των ιδιοκτητών, καθώς και το γουργούρισμα όταν τις χάιδευαν, κάτι που παρατήρησε το 81% των ιδιοκτητών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι θηλυκές γάτες έτειναν να ενεργούν πιο επιθετικά από τις αρσενικές γάτες και φοβόντουσαν πιο συχνά. Το φύλο ήταν μόνο μία από τις πιθανές επιρροές στη μελέτη για τη συμπεριφορά των κατοικίδιων.

«Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη συμπεριφορά των γατών που σχετίζονται με διάφορους παράγοντες, όπως η φυλή της γάτας, το φύλο, η αναπαραγωγική κατάσταση, η ηλικία απόκτησης, η πηγή απόκτησης και το περιβάλλον στο οποίο ζουν», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά της γάτας περιλαμβάνουν τον τύπο του σπιτιού, τις προτιμήσεις ύπνου, τον χρόνο που μένει μόνο του και την παρουσία άλλων κατοικίδιων στο σπίτι», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Συμπέρασμα

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια στη γάτα σας, είναι σημαντικό να την πάτε στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να διαγνώσει το πρόβλημα και να ξεκινήσει τη θεραπεία που χρειάζεται η γάτα σας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ