6 σημάδια ενός τοξικού αφεντικού και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Το τοξικό αφεντικό είναι ένας μάνατζερ που αποθαρρύνει και βλάπτει τους υφισταμένους του. Η επαναλαμβανόμενη, αποδιοργανωτική συμπεριφορά του, οδηγεί τους υπαλλήλους να αποδεσμεύονται, μειώνει την αίσθηση του ανήκειν και αφαιρεί την αυτονομία και την αίσθηση του σκοπού – όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία στην εργασία. «Τα τοξικά αφεντικά τραβούν όλους τους μοχλούς που οδηγούν στην εξουθένωση», λέει ο Peter Ronayne, ανώτερο μέλος ΔΕΠ στο Κέντρο Δημιουργικής Ηγεσίας και συν-συγγραφέας του The Toxic Boss Survival Guide .

Η έκθεση της Gallup για την κατάσταση του παγκόσμιου εργασιακού χώρου για το 2022 διαπίστωσε ότι μόνο το 33% των εργαζομένων στις ΗΠΑ και τον Καναδά αισθάνονται αφοσιωμένοι στην εργασία τους, ένα συναίσθημα που καλλιεργούν τα καλά αφεντικά. Πολλοί εργαζόμενοι ανέφεραν ότι βίωσαν αρνητικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, όπως ανησυχία (41%), άγχος (50%), θλίψη (22%) και θυμό (18%) – μια συνταγή για εξουθένωση.

Η έκθεση εντόπισε πέντε πηγές που οδηγούν σε εξάντληση: άδικη μεταχείριση στην εργασία, μη διαχειρίσιμο φόρτο εργασίας, ασαφή επικοινωνία από τους διευθυντές, έλλειψη υποστήριξης του διευθυντή και αδικαιολόγητη πίεση χρόνου. Και «αυτές οι πέντε αιτίες έχουν ένα κοινό: το αφεντικό σου», συνοψίζει η έκθεση. «Πάρτε ένα κακό και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μισήσετε τη δουλειά σας».

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για την εργασία με τοξικά αφεντικά—και πώς να διατηρήσετε την ψυχική σας ηρεμία.

6 σημάδια ενός τοξικού αφεντικού

  1. Δεν ακούει
  2. Μικροδιαχείριση
  3. Δεν ευνοεί την ανάπτυξη
  4. Ενεργεί διαφορετικά γύρω από τους δικούς του μάνατζερ.
  5. Σε κάνει να νιώθεις ανασφάλεια.
  6. Έχει παράλογες προσδοκίες.

Υπάρχουν καλά αφεντικά και υπάρχουν όχι και τόσο καλά αφεντικά. Αλλά ενώ ορισμένοι διευθυντές μπορεί να είναι ανοργάνωτοι, απόμακροι ή ακόμα και λίγο ενοχλητικοί, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τοξικοί . Τι κάνει λοιπόν ένα πραγματικά επιβλαβές αφεντικό;

Δεν ακούει

Όταν έχετε να κάνετε με ένα τοξικό αφεντικό, τα σχόλια, οι προτάσεις και οι ανησυχίες σας δεν αναγνωρίζονται. Και η συνεχής απόρριψη από έναν διευθυντή βλάπτει όχι μόνο την ομάδα του, αλλά και ολόκληρη την εταιρεία, λέει η Tiziana Casciaro , Καθηγήτρια Οργανωτικής Συμπεριφοράς και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

«Κανένας οργανισμός δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς οι άνθρωποι να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον. Διαφορετικά, όλοι κάνουμε τα ίδια πράγματα που κάναμε πάντα. Δεν υπάρχει ανάπτυξη όταν έχεις ένα αφεντικό που καθιστά σχεδόν αδύνατο να επικοινωνήσεις προς τα πάνω και να μεταφέρεις λάθη». Και όταν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε προς τα πάνω, χάνετε πολύτιμες ευκαιρίες για να μάθετε και να συνεισφέρετε ιδέες και μπορεί να αισθάνεστε ότι η δουλειά ή οι ιδέες σας δεν έχουν σημασία.

Μικροδιαχείριση

Ο Ronayne λέει ότι η μικροδιαχείριση μπορεί να είναι μια ενοχλητική ποιότητα οποιουδήποτε αφεντικού, αλλά είναι επίσης ένα κοινό χαρακτηριστικό της τοξικότητας. Η μικροδιαχείριση γίνεται τοξική όταν το αφεντικό χρειάζεται να έχει λόγο για όλα όσα συμβαίνουν—ακόμα και όταν έχετε αποδείξει την ικανότητά σας και την υπευθυνότητά σας—και όταν σπεύδουν να λάβουν τα εύσημα για τη δουλειά που κάνουν άλλοι. «Είναι πραγματικά θέμα ελέγχου και έλλειψης εμπιστοσύνης», λέει.

Δεν ευνοεί την ανάπτυξη

Όταν εργάζεστε κάτω από ένα τοξικό αφεντικό, μπορεί να βρείτε τη δουλειά σας μονότονη και μονότονη. Καθώς ο χρόνος περνάει, δεν αναλαμβάνετε νέες ευθύνες ή καθήκοντα, η εργασία σας δεν αναγνωρίζεται και μπορεί να αισθάνεστε πνιγμένοι και κολλημένοι. Όπως μου είπε ο πρώην τοξικός μάνατζέρ μου όταν ζήτησα περισσότερα καθήκοντα: «Ο ρόλος είναι ο ρόλος και δεν πρόκειται να αλλάξει».

«Ένα τοξικό αφεντικό αποθαρρύνει τα κίνητρα», λέει ο Casciaro. «Επιτρέπουν πολύ λίγο περιθώριο στο πώς ένας υφιστάμενος εκτελεί την εργασία που τους έχει ανατεθεί, ακούει πολύ λίγο»—θυμάστε τα δύο πρώτα σημάδια παραπάνω;—«και μην αξιοποιείτε στο έπακρο τις δυνατότητες ενός υφισταμένου».

Ενεργεί διαφορετικά γύρω από τους δικούς του μάνατζερ

Ενώ το να αποκαλείς κάποιον «διπρόσωπο» μπορεί να νιώθεις λίγο σαν να είσαι στο σχολείο, ο Ronayne λέει ότι είναι ακριβής περιγραφή και κοινή συμπεριφορά των τοξικών αφεντικών. Τείνουν να ενεργούν διαφορετικά ανάλογα με το ποιος τους παρατηρεί.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικό επειδή οι συνάδελφοι στο επίπεδο του προϊσταμένου σας ή παραπάνω μπορεί να μην βλέπουν πώς συμπεριφέρονται στους υφισταμένους τους ή να έχουν μια αμερόληπτη άποψη για το τι συμβαίνει καθημερινά. Και για τους υφισταμένους, το να έχουν ένα αφεντικό που είναι φιλικό με υψηλότερα άτομα μπορεί να νιώθουν απομόνωση και να είναι πιο εκφοβιστικό να εγείρουν ανησυχίες για την τοξική τους συμπεριφορά.

Σε κάνει να νιώθεις ανασφάλεια

Σύμφωνα με την έκθεση του US Surgeon General’s 2022 Workplace Mental Health and Well-Being , «Η δημιουργία των συνθηκών για σωματική και ψυχολογική ασφάλεια είναι ένα κρίσιμο θεμέλιο για τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας και ευεξίας στο χώρο εργασίας». Τα τοξικά αφεντικά μειώνουν την αίσθηση του ανήκειν και της σύνδεσής σας με τον οργανισμό, λέει ο Ronayne. Και με απλά λόγια: Το να μην αισθάνεσαι ασφαλής να μιλάς και να ανησυχείς συνεχώς για την ασφάλεια της εργασίας είναι απίστευτα διανοητικά επιβαρυντικό.

«Η αβεβαιότητα και ο μηρυκασμός που φέρνει ένα τοξικό αφεντικό εξαντλούν σε μεγάλο βαθμό κάθε άτομο που βρίσκεται στο άκρο», λέει. Υπονομεύοντας το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων τους, «καίγουν ανθρώπους στις ομάδες τους και στους οργανισμούς πολύ, πολύ γρήγορα».

Έχει παράλογες προσδοκίες

Κάποτε, όταν η ομάδα μου ένιωθε καμένη από την παραγωγή μεγάλου όγκου που αναμενόταν να χτυπάμε καθημερινά, θέσαμε τις ανησυχίες μας σε μια συνάντηση ομάδας. Η απάντηση του διευθυντή μας; «Πολλές άλλες εταιρείες έχουν ακόμη υψηλότερη παραγωγή από εμάς».

Τα τοξικά αφεντικά είναι συχνά άκαμπτα ως προς τις προσδοκίες τους και απαιτούν υπερβολικό φόρτο εργασίας, γρήγορες ανατροπές και απαντήσεις Slack το Σαββατοκύριακο. Αυτές οι απαιτήσεις αυξάνουν το άγχος και το φόβο των εργαζομένων, σύμφωνα με την έκθεση του γενικού χειρουργού, και μπορούν να υπονομεύσουν την αρμονία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την οποία η αναφορά ονομάζει ως βασικό συστατικό για την ευημερία των εργαζομένων.

7 συμβουλές για την αντιμετώπιση ενός τοξικού αφεντικού

Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι το αφεντικό σας είναι τοξικό, τι μπορείτε να κάνετε για αυτό; Υπάρχουν μερικές προσεγγίσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε:

  1. Δώστε τους σχόλια.
  2. Προσπαθήστε να κατανοήσετε (όχι να δικαιολογήσετε) τη συμπεριφορά τους.
  3. Κάντε άλλες επαγγελματικές επαφές
  4. Καλλιεργήστε την αυτοφροντίδα.
  5. Ζητήστε βοήθεια.
  6. Ενώστε τις δυνάμεις σας με άλλους.
  7. Ξεκινήστε να ψάχνετε για μια νέα δουλειά

Δώστε τους σχόλια.

Μερικοί διευθυντές μπορεί να μην γνωρίζουν πόσο τοξικές είναι οι ενέργειές τους, λέει ο Casciaro. Επομένως, η πρώτη σας προσέγγιση θα πρέπει να είναι να προσπαθήσετε να το συζητήσετε μαζί τους. Αυτό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν το αφεντικό σας είναι πραγματικά τοξικό – αγενές και εγωκεντρικό – ή εάν το στυλ διαχείρισής του απλώς δεν ευθυγραμμίζεται με αυτό που έχετε συνηθίσει.

Πολλές φορές η τοξική συμπεριφορά έχει τις ρίζες του στον ναρκισσισμό, λέει ο Ronayne, και τα σχόλια που δίνετε στον διευθυντή σας μπορεί να μην τα αναγνωρίζετε. «Αν είναι πραγματικά τοξικά, δεν τους νοιάζει», λέει. «Και αυτό είναι ένα βασικό συστατικό της τοξικότητας». Έτσι, αν η αντίδρασή τους στα ευγενικά και επαγγελματικά σχόλια είναι σκληρή ή αδιάφορη, θα έχετε τουλάχιστον μια καλύτερη αίσθηση του τι αντιμετωπίζετε.

Προσπαθήστε να κατανοήσετε (όχι να δικαιολογήσετε) τη συμπεριφορά τους.

Η τοξική συμπεριφορά συχνά προέρχεται από ένα μέρος ανασφάλειας, λέει ο Casciaro. Συνιστά να κάνουν ένα βήμα πίσω και να προσπαθήσουν να δουν γιατί πρέπει να ασκούν τόσο μεγάλο έλεγχο στους άλλους. Η προσέγγιση? «Προσπαθήστε να κατανοήσετε τους κανόνες αυτής της συμπεριφοράς, ώστε να μπορέσετε ίσως να προσφέρετε κάτι που θα δώσει λίγη ώθηση στο αφεντικό και θα έχουν λιγότερο ανάγκη να στριμώξουν τους άλλους», λέει.

Κάντε άλλες επαγγελματικές επαφές

Είναι εύκολο να αισθάνεσαι κολλημένος σε μια κακή σχέση μάνατζερ-υφισταμένου, αλλά δεν χρειάζεται να παραδοθείς στην κατάσταση. Αντίθετα, κάντε άλλες επαγγελματικές συνδέσεις με πιθανούς μέντορες , τόσο εντός όσο και εκτός του οργανισμού σας. Η ενθάρρυνση αυτών των εναλλακτικών σχέσεων μπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες καριέρας και έμπιστους ανθρώπους που θα σας βοηθήσουν να βγείτε από τη δύσκολη θέση σας.

«Κοιτάξτε γύρω από τον οργανισμό, διευρύνετε την άποψή σας, επεκτείνετε το δίκτυό σας, βρείτε τον εαυτό σας έναν δρόμο για μια άλλη ομάδα με ένα άλλο αφεντικό», λέει ο Casciaro. «Πολλοί οργανισμοί είναι αρκετά μεγάλοι για να σας προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις που σας επιτρέπουν να επιδιώξετε μια άλλη επιλογή, ώστε να μην χρειάζεται να κολλήσετε σε μια θέση που είναι πολύ δύσκολο για εσάς, μεμονωμένα, να διορθώσετε».

Καλλιεργήστε την αυτοφροντίδα.

Ο Ronayne εξισώνει τις καθημερινές συναλλαγές με έναν τοξικό μάνατζερ με το να χαθεί στο δάσος: «Τι είναι πραγματικά ενδιαφέρον—και όταν κοιτάς όλες αυτές τις περιπτώσεις για το ποιος επιζεί χάνοντας στην ερημιά, ή μετά από αεροπορικά δυστυχήματα ή πεζοπορίες που έχουν στραβώσει — δεν είναι ο πιο δυνατός άνθρωπος. Δεν είναι το πιο καλά εκπαιδευμένο άτομο. Είναι η ψυχική στάση που εμπλέκεται».

Δεν έχει να κάνει με την αποδοχή της τοξικότητας ή το χαρτί της βλάβης που προκαλεί. «Έχετε να αντιμετωπίσετε μια τοξική κατάσταση. Αλλά πού μπορείς να βρεις χιούμορ στη μέρα σου, πού μπορείς να δεις ομορφιά στη μέρα σου, όταν μπορείς να εκφράσεις ευγνωμοσύνη για μικρά πράγματα που συμβαίνουν ακόμη και με φόντο ένα τοξικό αφεντικό;» αυτος λεει. Ίσως μπορείτε να βρείτε μια στιγμή συντροφικότητας με συναδέλφους ή να γιορτάσετε μια μικρή νίκη . «Αυτή η στάση και αυτές οι τακτικές είναι το κλειδί για την επιβίωση—στην έρημο ή σε έναν τοξικό χώρο εργασίας ».

Ζητήστε βοήθεια.

Όταν δουλεύεις για ένα τοξικό άτομο, έχεις τόση μόνο δύναμη. Προτού γίνει πολύς ο χειρισμός, απευθυνθείτε σε κάποιον άλλο για συμβουλές σχετικά με το πώς να περιηγηθείτε στην κατάσταση ή πώς να βγείτε έξω. Ακριβώς ποιος μπορεί να είναι δύσκολος στην πλοήγηση, λέει ο Ronayne – μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος μέντορας, κάποιος στο ανθρώπινο δυναμικό ή ο διευθυντής του επιπέδου παράλειψής σας (γνωστός και ως το αφεντικό του αφεντικού σας). Μερικές φορές—όπως αν το τοξικό αφεντικό σας είναι μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας διαχείρισης τοξικών ή αντανακλά μια βαθύτερη τοξική κουλτούρα—θα έπρεπε πραγματικά να είναι κάποιος εκτός του χώρου εργασίας σας.

Καταγράψτε συγκεκριμένες περιπτώσεις καταχρηστικής συμπεριφοράς του προϊσταμένου σας και δείξτε στρατηγικό τρόπο σε ποιους εκφράζετε τις ανησυχίες σας, ειδικά εάν υπάρχει κίνδυνος να εκδικηθεί το τοξικό αφεντικό σας εάν ανακαλύψει ότι τις συζητάτε. Γενικά, ο Ronayne συνιστά να μεταφέρετε τις ανησυχίες σας και την τεκμηρίωσή σας στο HR.

Ενώστε τις δυνάμεις σας με άλλους.

Οι πιθανότητες είναι ότι το αφεντικό σας δεν εκδηλώνει την προβληματική του συμπεριφορά μόνο σε εσάς. Μιλήστε με αξιόπιστους συναδέλφους για τις εμπειρίες τους με το αφεντικό και, στη συνέχεια, αναφέρετε τις ανησυχίες σας σε κάποιον που εμπιστεύεστε ως ομάδα. Όταν πολλοί άνθρωποι έρχονται μαζί, «Γίνεται σαφές ότι αυτή είναι μια κατάσταση», λέει ο Casciaro. «Δεν είναι μόνο ένας δυσαρεστημένος υπάλληλος».

Ξεκινήστε να ψάχνετε για μια νέα δουλειά

Εάν έχετε εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές και μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να βγείτε, τότε βγείτε έξω. Φυσικά, η άμεση παραίτηση χωρίς άλλη δουλειά δεν είναι εφικτή για όλους. Αλλά μεταξύ των ωρών εργασίας, ξεκινήστε τη στρατηγική εξόδου σας. Ξεκινήστε να ψάχνετε για μια νέα δουλειά και να επεκτείνετε το δίκτυό σας .

Και να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να φύγετε από την εταιρεία για να ξεφύγετε από ένα τοξικό αφεντικό. Η Ronayne συνιστά να αναζητήσετε στον οργανισμό σας άλλες, πιο υγιείς ευκαιρίες. Αλλά αν φύγετε , να είστε άμεσοι σχετικά με το γιατί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εξόδου σας. Αυτό παρέχει στην εταιρεία δεδομένα και τεκμηρίωση με τα οποία μπορούν να ενεργήσουν στο μέλλον. Απλά κάντε το σαν επαγγελματίας που είστε. Δεν χρειάζεται να συνδυάσετε το προσεχώς πρώην αφεντικό σας και να επιδείξετε τοξικές συμπεριφορές όταν φεύγετε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ