5 λάθη που κάνετε όταν χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων και πώς να τα αποφύγετε

Τα πλυντήρια πιάτων είναι ένας πολύτιμος βοηθός στην κουζίνα, αλλά πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο υποβαθμίζοντας την αποτελεσματικότητά τους. Ένας ειδικός στα πλυντήρια πιάτων μοιράζεται τα πιο κοινά λάθη στη χρήση της συσκευής που οδηγούν σε σπατάλη νερού και ενέργειας και ταυτόχρονα επηρεάζουν την απόδοση της συσκευής.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να έχετε καλέσει φίλους για δείπνο και μόλις μπείτε στην κουζίνα να έρθετε αντιμέτωποι με μια στοίβα από βρώμικα πιάτα. Το να πλύνετε τα πιάτα στο χέρι είναι συνήθως μια δυσάρεστη και εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. Αν διαθέτετε πλυντήριο πιάτων απλά βάζετε μέσα τα πιάτα, τις κατσαρόλες ή τα τηγάνια που θα χρειαστείτε με μια καθαριστική ταμπλέτες και βάζετε τη συσκευή σε λειτουργία κερδίζοντας χρόνο.

Σε ένα πρόσφατο βίντεο του στο TikTok, ο Andrew Laughlin, ειδικός στα πλυντήρια πιάτων στο Which?, μοιράστηκε τα πέντε πράγματα που «δεν θα έκανε ποτέ» με το πλυντήριο πιάτων του. Τα λάθη αυτά μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση της συσκευής σας, όπως επισημαίνει ο ειδικός.

Πέντε χρήσιμες συμβουλές από ειδικό για την αποτελεσματική χρήση του πλυντηρίου πιάτων:

  • Μην ξεπλένετε τα πιάτα πριν τα βάλετε στο πλυντήριο
  • Μην χρησιμοποιείτε τη θήκη απορρυπαντικού
  • Μην αποφεύγετε τη συντήρηση του πλυντηρίου πιάτων σας
  • Μην στοιβάζετε τα πιάτα και τα σκεύη σας μέσα στο πλυντήριο
  • Μην πλένετε αιχμηρά μαχαίρια, ξύλινα σκεύη ή αντικολλητικά σκεύη στο πλυντήριο πιάτων

Μην ξεπλένετε τα πιάτα πριν τα βάλετε στο πλυντήριο

Το πλυντήριο πιάτων σας είναι σχεδιασμένο για να καθαρίζει τα πιάτα ακόμα και αν είναι βρώμικα. «Απλά ξύστε τα υπολείμματα φαγητού και τοποθετείστε αμέσως τα πιάτα μέσα στο πλυντήριο», συμβουλεύει ο Laughlin. «Το πλυντήριο σας μπορεί να πλύνει τα πιάτα αποτελεσματικά εξοικονομώντας νερό και ενέργεια».

Μην χρησιμοποιείτε τη θήκη απορρυπαντικού

Μπορείτε να ρίξετε την ταμπλέτα απορρυπαντικού απευθείας στο πλυντήριο πιάτων. Η συσκευή λειτουργεί εξίσου καλά και με αυτό τον τρόπο εξήγησε ο ειδικός.

Μην αποφεύγετε τη συντήρηση του πλυντηρίου πιάτων σας

Βεβαιωθείτε ότι το αλάτι και το λαμπρυντικό σας είναι στις σωστές ποσότητες. Καθαρίστε συχνά το φίλτρο και κρατήστε τακτικά την πόρτα ανοιχτή για να επιτρέπεται η κυκλοφορία του αέρα. Αυτό βοηθά στην αποφυγή ανάπτυξης μούχλας και στην διατήρηση της συσκευής σε καλή κατάσταση για περισσότερο καιρό.

Μην στοιβάζετε τα πιάτα και τα σκεύη σας μέσα στο πλυντήριο

Αφήστε αρκετό χώρο για να μπορεί το νερό να κυκλοφορήσει και να καθαρίσει τα πιάτα αποτελεσματικά. Όταν πρόκειται να πλύνετε στο πλυντήριο κατσαρόλες και τηγάνια, ο Laughlin υποστηρίζει ότι τα πάντα πρέπει να είναι «σε απόσταση» και ότι μεγαλύτερα αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται στο πίσω μέρος του πλυντηρίου πιάτων. Επίσης, τα πιάτα πρέπει να είναι στραμμένα προς τα μέσα ενώ παράλληλα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα ψηλά αντικείμενα δεν «φράζουν τους βραχίονες ψεκασμού».

Μην πλένετε αιχμηρά μαχαίρια, ξύλινα σκεύη ή αντικολλητικά σκεύη στο πλυντήριο πιάτων

Τα αιχμηρά μαχαίρια μπορεί να θολώσουν ή να σπάσουν. Τα ξύλινα σκεύη μπορεί να διογκωθούν ή να ραγίσουν. Τα αντικολλητικά σκεύη μπορεί να καταστραφούν.

@whichuk Take a look at this before you tackle your next load of dirty dishes. #dishwasher #dishwashers #dishwasherhack #dishes #clean #cleaning #cleantok #washingup ♬ original sound – Which?

Συμπέρασμα

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε το πλυντήριο πιάτων σας καθαρό και αποτελεσματικό για πολλά χρόνια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ