«Βόμβα» από τον ιδρυτή του Twitter: Ποιες χώρες έχουν απειλήσει να το κλείσουν

Στην αποκάλυψη ότι οι αρχές τριών χωρών έχουν απειλήσει στο παρελθόν να κλείσουν το Twitter, αν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν δεχθεί να συμμορφωθεί με τις εντολές τους και να περιορίσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένους λογαριασμούς, προχώρησε τη Δευτέρα(12/6) ο ιδρυτής του Τζακ Ντόρσι.

Πρόκειται για την Ινδία, την Νιγηρία και την Τουρκία, όπως αποκάλυψε.

Ο Ντόρσι αποχώρησε από τη διεύθυνση του Twitter το 2021 και το 2022 αγόρασε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ.

«Η Ινδία για παράδειγμα, η Ινδία είναι μια χώρα που μας έχει ζητήσει πολλές φορές (να περιορίσουμε την πρόσβαση σε λογαριασμούς) που αφορούσαν το κίνημα διαμαρτυρίας των γεωργών, συγκεκριμένων δημοσιογράφων που επέκριναν την κυβέρνηση», δήλωσε ο Ντόρσι σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική εκπομπή Breaking Points του YouTube.

Οι Ινδοί γεωργοί τερμάτισαν τις κινητοποιήσεις τους, που διήρκεσαν σχεδόν έναν χρόνο στο τέλος του 2021, αφού η ινδική κυβέρνηση δέχθηκε να υποχωρήσει σε κάποια ζητήματα. Οι διαδηλώσεις αυτές ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων που έχει αντιμετωπίσει ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. «Με ξεκάθαρους τρόπους όπως: ‘Θα κλείσουμε το Twitter στην Ινδία’, η οποία είναι μια μεγάλη αγορά για εμάς. ‘Θα κάνουμε επιδρομές στα σπίτια των εργαζομένων σας’, κάτι που έκαναν. ‘Θα κλείσουμε τα γραφεία σας’. Και αυτά στην Ινδία, μια δημοκρατική χώρα», κατήγγειλε ο Ντόρσι. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Τεχνολογίας της Ινδίας Ραζίβ Τσαντρασεχάρ διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες του ιδρυτή του Twitter, κάνοντας λόγο για «κατάφωρα ψέματα».

Τι είπε ο Ντόρσι για την Τουρκία και την Νιγηρία

Ο Ντόρσι επεσήμανε ότι αντίστοιχη πίεση έχει δεχθεί το Twitter στην Τουρκία και τη Νιγηρία, χώρες που έχουν περιορίσει την πρόσβαση στο μέσο κατά περιόδους. «Η περίπτωση της Τουρκίας μοιάζει πολύ (με της Ινδίας), είχαμε τόσα αιτήματα από την Τουρκία. Πολεμήσαμε εναντίον της Τουρκίας στα δικαστήριά της και συχνά κερδίσαμε, αλλά μας απειλούσαν συνεχώς ότι θα μας κλείσουν», εξήγησε.

Ο Ντόρσι πρόσθεσε ότι η κατάσταση στη Νιγηρία ήταν τέτοια που το Twitter δεν μπορούσε καν να στείλει εργαζόμενους στη χώρα καθώς ανησυχούσε για τη μεταχείριση που θα είχαν από τη νιγηριανή κυβέρνηση. Οι νιγηριανές αρχές ανέστειλαν την πρόσβαση στο Twitter το 2021 αφού το μέσο απέσυρε μία ανάρτηση του τότε προέδρου Μουχαμάντου Μπουχάρι. Η απαγόρευση ήρθη στις αρχές του 2022 όταν το Twitter δέχθηκε, μεταξύ άλλων, να ανοίξει γραφείο στη Νιγηρία, έπειτα από συμφωνία στην οποία κατέληξε με τη κυβέρνηση.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ