Το τηλεσκόπιο James Webb καταγράφει τον γαλαξία Cartwheel – Μοναδική εικόνα

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA κοίταξε μέσα στο χάος του γαλαξία Cartwheel, αποκαλύπτοντας νέες λεπτομέρειες σχετικά με τον σχηματισμό άστρων και την κεντρική μαύρη τρύπα του γαλαξία. Το ισχυρό υπέρυθρο βλέμμα του Webb παρήγαγε αυτή την λεπτομερή εικόνα του Cartwheel και δύο μικρότερων γαλαξιών με φόντο πολλούς άλλους γαλαξίες. Αυτή η εικόνα παρέχει μια νέα άποψη για το πώς ο Γαλαξίας Cartwheel έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών.

Ο Γαλαξίας Cartwheel, που βρίσκεται περίπου 500 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Sculptor, είναι ένα σπάνιο θέαμα. Η εμφάνισή του, όπως αυτή του τροχού ενός βαγονιού, είναι το αποτέλεσμα ενός έντονου γεγονότος – μιας σύγκρουσης υψηλής ταχύτητας μεταξύ ενός μεγάλου σπειροειδούς γαλαξία και ενός μικρότερου γαλαξία που δεν είναι ορατός σε αυτή την εικόνα. Οι συγκρούσεις γαλαξιακών διαστάσεων προκαλούν έναν καταρράκτη διαφορετικών, μικρότερων γεγονότων μεταξύ των εμπλεκόμενων γαλαξιών, το Cartwheel δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η σύγκρουση επηρέασε περισσότερο το σχήμα και τη δομή του γαλαξία. Το Cartwheel Galaxy διαθέτει δύο δαχτυλίδια — έναν φωτεινό εσωτερικό δακτύλιο και έναν περιβάλλοντα, πολύχρωμο δακτύλιο. Αυτοί οι δύο δακτύλιοι επεκτείνονται προς τα έξω από το κέντρο της σύγκρουσης, σαν κυματισμοί σε μια λίμνη μετά την ρίψη μιας πέτρας σε αυτήν. Εξαιτίας αυτών των διακριτικών χαρακτηριστικών, οι αστρονόμοι τον αποκαλούν «γαλαξία δακτυλίου», μια δομή λιγότερο κοινή από τους σπειροειδείς γαλαξίες όπως ο Γαλαξίας μας.

Ο φωτεινός πυρήνας περιέχει μια τεράστια ποσότητα καυτής σκόνης με τις πιο φωτεινές περιοχές να είναι το σπίτι για γιγάντια νεαρά αστρικά σμήνη. Από την άλλη πλευρά, ο εξωτερικός δακτύλιος, ο οποίος έχει επεκταθεί για περίπου 440 εκατομμύρια χρόνια, κυριαρχείται από σχηματισμό άστρων και σουπερνόβα. Καθώς αυτός ο δακτύλιος διαστέλλεται, πυροδοτεί τον σχηματισμό άστρων.

Άλλα τηλεσκόπια, συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, έχουν εξετάσει προηγουμένως το Cartwheel. Αλλά ο γαλαξίας έχει καλυφθεί από μυστήριο δεδομένης της ποσότητας σκόνης που κρύβει τη θέα. Το Webb, με την ικανότητά του να ανιχνεύει το υπέρυθρο φως, αποκαλύπτει τώρα νέες ιδέες για τη φύση του Cartwheel.

Η εικόνα του από το Mid-Infrared Instrument (MIRI) του Webb δείχνει μια ομάδα γαλαξιών

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ