Σε 5΄ ρεύμα για 160 χλμ!

Δεν μπορείτε να φαντασθείτε, τις προσπάθειες που κάνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι εξειδικευμένες εταιρείες κατασκευής μπαταριών καθώς και οι επιστήμονες που ασχολούνται με την τεχνολογία για να αναπτύξουν τις καλύτερες δυνατές μπαταρίες που θα εξοπλίσουν τα μελλοντικά αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους καθώς όποιος καταφέρει να δημιουργήσει την καινοτομική μπαταρία που να έχει μικρό βάρος, περιορισμένες διαστάσεις, να φορτίζεται πολύ γρήγορα και να αντέχει σε χιλιάδες φορτίσεις, θα μπει στη λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου.

Προβλέπω ότι το πολύ σε τρία χρόνια οι σημερινές μπαταρίες των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) θα είναι σαν τις κασέτες που είχαμε κάποτε στα αυτοκίνητα μας, για να ακούμε μουσική. Εδώ βέβαια μπαίνει και η παράμετρος της υπολειμματικής αξίας των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν σήμερα και όσων θα λανσαριστούν τα επόμενα δυο χρόνια.

To πιο ακριβό εξάρτημα

Σημειώνω αυτές τις σκέψεις μου για να σας ενημερώσω σχετικά με την τελευταία εξέλιξη στον τομέα των μπαταριών που αποτελούν το σημαντικότερο και ακριβότερο εξάρτημα κάθε αυτοκινήτου μηδενικών ρύπων.

Τα ευχάριστα νέα έρχονται από την ισραηλινή startup StoreDot που επιδιώκει να μειώσει δραματικά τον χρόνο φόρτισης των EV.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η ισραηλινή startup StoreDot αναπτύσσει μια νέα τεχνολογία που την αποκαλεί τεχνολογία «ακραίας γρήγορης φόρτισης». Η StoreDot επιδιώκει να παράγει μαζικά μπαταρίες που θα μπορούν φορτίζονται με  εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα. Ο πρώτος στόχος της είναι μέσα σε 5 λεπτά να αποκτά η μπαταρία ηλεκτρικό ρεύμα ικανό να κινήσει το αυτοκίνητο για 160 χλμ. Μια χαρά!

Η ισραηλινή startup StoreDot, θεωρεί ότι θα λανσάρει αυτόν τον τύπο μπαταρίας το 2024 ενώ ο δεύτερος στόχος της είναι να λανσάρει έως το 2028 μια ακόμη πιο εξελιγμενη μπαταρία που θα φορτίζεται με την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε 3 λεπτά.

Σε 2 λεπτά!

Η εταιρεία έχει όμως και τρίτο φιλόδοξο στόχο, να μειώσει περισσότερο, στα 2 λεπτά την φόρτιση, έως το 2032! Αυτήν θέλουμε αρκεί να έχει προσιτή τιμή πώλησης.

Χρησιμοποιεί χημεία μπαταρίας που διαφέρει από αυτή που χρησιμοποιούν πολλοί κατασκευαστές μπαταριών. Η StoreDot,  αντικατέστησε τους παραδοσιακούς ανόδους γραφίτη ιόντων λιθίου, με πυρίτιο που συντίθεται με ειδικές ενώσεις. Το αποτέλεσμα είναι ταχύτεροι χρόνοι φόρτισης, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το StoreDot, χρησιμοποιεί πυρίτιο που συντίθεται με ειδικές ενώσεις στη χημεία των μπαταριών για ταχύτερη φόρτιση EV.

Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, η ισραηλινή startup StoreDot, δοκιμάζει τη νέα τεχνολογία της για την μπαταρία στο πρωτότυπο σεντάν υψηλών επιδόσεων Polestar 5, που θα λανσαριστεί το επόμενο έτος.

Σημειώστε ότι ο βραχίονας επιχειρηματικών κεφαλαίων της θυγατρικής Volvo Cars, της Polestar έχει επενδύσει στη StoreDot. Η startup, που ιδρύθηκε το 2012 στην Herzliya του Ισραήλ, έχει επίσης αντλήσει επενδύσεις από εταιρείες όπως η Daimler, η VinFast και η BP, αναφέρει η Automotive News Europe.

Η δυνατότητα γρήγορης φόρτισης επιτρέπει την χρήση μικρότερης μπαταρίας, η οποία μειώνει το κόστος, το βάρος και βελτιώνει την απόδοση, δήλωσε ο αναλυτής της Guidehouse Insights, Sam Abuelsamid.

«Η πρόκληση είναι ότι πρέπει να έχουμε αξιόπιστους γρήγορους φορτιστές παντού, που μέχρι σήμερα δεν είναι διαθέσιμοι», είπε.

Πηγή: theCars.gr

Toyota Crown Sedan: πισωκίνητο και χλιδάτο! [Βίντεο]

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ