Νέο υλικό που… πηδάει σαν ακρίδα – Δείτε ΒΙΝΤΕΟ

Μηχανικοί στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από το CU Boulder έχουν σχεδιάσει ένα νέο υλικό, ένα φιλμ σαν καουτσούκ που μπορεί να πηδήξει ψηλά στον αέρα σαν ακρίδα από μόνο του και χωρίς να χρειάζεται εξωτερική παρέμβαση. Απλώς το… ζεσταίνετε και μπορείτε να το δείτε να πηδάει!

Οι ερευνητές περιγράφουν το επίτευγμά τους στο περιοδικό Science Advances στις 18 Ιανουαρίου. Λένε ότι παρόμοια υλικά θα μπορούσαν μια μέρα να ενσωματωθούν στα «μαλακά ρομπότ» (αυτών που δεν χρειάζονται γρανάζια ή άλλα σκληρά εξαρτήματα για να κινηθούν) για να πηδήξουν ή να σηκωθούν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή χημικής και βιολογικής μηχανικής Τίμοθι Γουάιτ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και τη δρ Τέιλερ Χέμπνερ του Πανεπιστημίου του Όρεγκον αναφέρουν πως το νέο συνθετικό υλικό μιμείται τη φύση, καθώς αντιδρά κατά κάποιο τρόπο όπως οι ακρίδες που πηδούν επειδή έχουν αποθηκεύσει ενέργεια στα πόδια τους, την οποία απελευθερώνουν ξαφνικά.

 

τεχνολογία ΗΠΑ υλικό αναπηδά
Ιδιότητες υλικού και θερμομηχανική απόκριση

«Στη φύση, πολλές προσαρμογές όπως το πόδι της ακρίδας χρησιμοποιούν αποθηκευμένη ενέργεια, όπως μια ελαστική αστάθεια», δήλωσε ο White. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθετικά υλικά που μιμούνται αυτές τις φυσικές ιδιότητες» σημείωσε.

Το υλικό ανήκει στην κατηγορία των ελαστομερών υγρών κρυστάλλων, που αποτελούν μια στερεά εκδοχή των υγρών κρυστάλλων στις οθόνες. Όταν το φιλμ του νέου υλικού θερμαίνεται, συσσωρεύοντας έτσι ενέργεια, αρχίζει να διπλώνει, σχηματίζοντας έναν κώνο που ξαφνικά τινάζεται μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου σε ύψος 200 φορές μεγαλύτερο από το πάχος του. Το ίδιο φιλμ μπορεί στη συνέχεια να χοροπηδήσει αρκετές φορές.

Δείτε βίντεο από το υλικό… ακρίδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ