Meta: Η Ιρλανδία έτοιμη να “κλείσει” το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη

Με ένα γενικό “μπλακ άουτ” στα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα της Meta, Facebook και Instagram, κινδυνεύουν αυτό το καλοκαίρι οι κάτοικοι της Ευρώπης, καθώς η ρυθμιστική αρχή απορρήτου της Ιρλανδίας επιμένει στην εντολή της να σταματήσει τις ροές δεδομένων της Meta προς τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Politico, η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων ενημέρωσε την Πέμπτη τους ομολόγους της στην Ευρώπη ότι θα εμποδίσει την αποστολή δεδομένων χρηστών της Meta από την Ευρώπη στις ΗΠΑ. Σε περίπτωση που αυτή η πρόταση πάρει το «πράσινο» φως, δεν θα επιτρέπεται πλέον στην Meta να μεταφέρει δεδομένα από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Βέβαια, η μητρική εταιρεία του Facebook έχει ενημερώσει από τον Φεβρουάριο του 2022 πως μια τέτοια απαγόρευση θα μπορούσε να καταστίσει αδύνατη τη λειτουργία των Facebook και Instagram, στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την νομοθεσία των ΗΠΑ, οι υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αμερικανικό έδαφος. Όμως σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό GDPR, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πρέπει να αποκλείονται από την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά δεδομένα. Σαν αποτέλεσμα η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να παραβιάζονται οι νόμοι ενός εκ των δύο μερών, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

Η ευρωπαϊκή έδρα της Meta βρίσκεται στην Ιρλανδία, οπότε και εποπτεύεται από την ιρλανδική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, η οποία με τη σειρά της πρέπει να βρίσκεται σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές διατάξεις.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η πιθανότητα “μπλακ άουτ” στο Facebook και το Instagram στην Ευρώπη είναι μικρή καθώς η ΕΕ και οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται νέους κανόνες για τη νόμιμη μεταφορά δεδομένων μεταξύ των δύο ηπείρων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ