Meta: Αυτά είναι τα γυαλιά «Orion» του Ζούκερμπεργκ που «ελέγχονται από τον εγκέφαλο» – «Είναι το μέλλον της ανθρώπινης επικοινωνίας»

Η Meta παρουσίασε πρόσφατα τα πρωτότυπα επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality/AR) γυαλιά «Orion», που φιλοδοξούν να φέρουν μια νέα εποχή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα γύρω μας. Πρόκειται για ένα ζευγάρι γυαλιά που προβάλλουν ολογράμματα στον πραγματικό κόσμο και ελέγχονται μέσω ενός νευρωνικού χειριστηρίου που φοριέται στον καρπό.

ΗΠΑ: «Η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεσε τη Meta να λογοκρίνει περιεχόμενο για την πανδημία» ισχυρίζεται ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Τα γυαλιά Orion ζυγίζουν μόλις 100 γραμμάρια, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά ελαφριά και άνετα στη χρήση. Σύμφωνα με το The Verge, η εμφάνισή τους προσομοιάζει ένα συνηθισμένο ζευγάρι γυαλιά, καθιστώντας τα ιδανικά για καθημερινή χρήση χωρίς να τραβούν την προσοχή. Ο CEO της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τα παρουσίασε στο πλαίσιο του συνεδρίου Meta Connect 2024, χαρακτηρίζοντάς τα ως το πρώτο πρωτότυπο «πλήρους ολογραφικής επαυξημένης πραγματικότητας» και σημείωσε πως τα σχεδίαζαν για «περίπου δέκα χρόνια».

Το σύστημα προβολής του Orion βασίζεται σε μια οθόνη τύπου waveguide που βρίσκεται στον αριστερό φακό, ενώ η μπαταρία είναι τοποθετημένη στον βραχίονα των γυαλιών, επιτρέποντας την εύκολη αναδίπλωσή τους.

Κρεμλίνο εναντίον Ζούκερμπεργκ: «Η Meta ζημιώνει τον εαυτό της απαγορεύοντας τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης»

«Η κατασκευή αυτής της οθόνης είναι διαφορετική από κάθε άλλη οθόνη που έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ στη σκηνή του Meta Connect. Ο επικεφαλής τεχνολογίας της Meta, Άντριου Μπόσγουορθ είχε προηγουμένως περιγράψει αυτή την τεχνολογία ως «το πιο προηγμένο πράγμα που έχουμε παράγει ποτέ ως είδος».

Το νευρωνικό βραχιόλι: Έλεγχος μέσω εγκεφαλικών σημάτων

Ένα από τα πιο καινοτόμα στοιχεία των γυαλιών Orion είναι ο τρόπος με τον οποίο ελέγχονται. Η Meta έχει αναπτύξει ένα ειδικό νευρωνικό βραχιόλι που φοριέται στον καρπό και χρησιμοποιεί την τεχνολογία ηλεκτρομυογραφίας (EMG).

Μέσω αυτής της τεχνολογίας, το χειριστήριο μπορεί να ερμηνεύσει τα ηλεκτρικά σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος για τον έλεγχο των κινήσεων των χεριών, επιτρέποντας την αλληλεπίδραση με τα εικονικά αντικείμενα και το AR περιβάλλον με απλές, ανεπαίσθητες κινήσεις.  Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα μπορούν να πλοηγούνται στο περιβάλλον επαυξημένης πραγματικότητας των γυαλιών χωρίς να χρειάζονται εξωτερικές κάμερες ή αισθητήρες, καθιστώντας το Orion ιδιαίτερα εύχρηστο.

Ο Ζούκερμπεργκ, ωστόσο, όπως αναφέρει το Wired, δεν διευκρίνισε πώς θα λειτουργεί αυτό στην πραγματικότητα και, επίσης, δεν σχολίασε τα νομικά ζητήματα που θα προκύψουν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας.

Ο τρόπος με τον οποίο τα Orion αλλάζουν την αντίληψή μας

Τα γυαλιά Orion προχωρούν πέρα από τις ήδη υπάρχουσες δυνατότητες των Ray-Ban Meta smart glasses, ενσωματώνοντας ένα visual στοιχείο που προβάλλεται πάνω σε ό,τι κοιτάζει ο χρήστης. Η λειτουργία αυτή επιτρέπει τη δημιουργία μιας εμπειρίας επαυξημένης πραγματικότητας που συνδυάζει το φυσικό περιβάλλον με ψηφιακά στοιχεία.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ περιέγραψε τα γυαλιά ως το «μέλλον της ανθρώπινης επικοινωνίας», σύμφωνα με την Sun, και τα χαρακτήρισε ως τα πιο προηγμένα γυαλιά στον κόσμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα γυαλιά Orion διαθέτουν μια εντελώς νέα αρχιτεκτονική προβολής που επιτρέπει την εμφάνιση εικονικών στοιχεία πάνω από τον πραγματικό κόσμο, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική εμπειρία.

Λειτουργίες και χαρακτηριστικά

Τα γυαλιά Orion διαθέτουν ευρύ οπτικό πεδίο 70 μοιρών, επιτρέποντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας, ενώ μπορούν να κερδίσουν σημαντικό έδαφος στην αγορά, καθώς «τα περισσότερα headset κυμαίνονται μεταξύ 30 και 50 μοιρών», σχολίασε ο Anshel Sag, κύριος αναλυτής της Moor Insights & Strategy, ο οποίος συμμετείχε στο Meta Connect.

Οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν δημοφιλείς εφαρμογές, όπως το Facebook, το Messenger και το WhatsApp, ενώ προσφέρουν και δυνατότητες για πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων μέσα από το περιβάλλον της επαυξημένης πραγματικότητας.

Πηγή: Meta

Επιπλέον, τα γυαλιά ενσωματώνουν μικρόφωνα και κάμερες, επιτρέποντας στους χρήστες να καταγράφουν εικόνες και βίντεο από το περιβάλλον τους ή να επικοινωνούν με άλλους χρήστες σε πραγματικό χρόνο.

Ένα από τα πιο καινοτόμα χαρακτηριστικά τους είναι η δυνατότητα να «θυμούνται» πληροφορίες για τον χρήστη. Τα γυαλιά μπορούν να καταγράψουν και να αποθηκεύσουν συγκεκριμένα δεδομένα, όπως αριθμούς ή visual στοιχεία, ώστε να είναι διαθέσιμα για μελλοντική αναφορά από και προς τον χρήστη. Αυτή η λειτουργία, σε συνδυασμό με το ενσωματωμένο AI μοντέλο της Meta, δημιουργεί νέους τρόπους αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας με το περιβάλλον.

Το όραμα της Meta για τα γυαλιά Orion

Παρά το γεγονός ότι τα γυαλιά Orion βρίσκονται ακόμα σε φάση πρωτοτύπου, η Meta έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της για περαιτέρω ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι, αρχίζοντας από το συνέδριο Connect, θα ξεκινήσει τη δοκιμαστική φάση για τους υπαλλήλους της Meta, καθώς και για επιλεγμένους εξωτερικούς συνεργάτες.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, «στα επόμενα χρόνια, μπορείτε να περιμένετε να δείτε νέες συσκευές που θα βασίζονται στις ερευνητικές και αναπτυξιακές μας προσπάθειες. Τα Orion δεν είναι απλώς ένα παράθυρο στο μέλλον – είναι μια ματιά στις πραγματικές δυνατότητες που βρίσκονται εντός της εμβέλειας μας σήμερα».

Η παρουσίαση των γυαλιών Orion από τη Meta αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς το μέλλον της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας. Με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας και τη δυνατότητα ελέγχου μέσω εγκεφαλικών σημάτων, η Meta επιχειρεί να αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αλληλεπιδρούμε με τον ψηφιακό κόσμο.

Αν και η Meta κυριάρχησε στις social media πλατφόρμες τα τελευταία 20 χρόνια, δεν κατάφερε ποτέ να κατασκευάσει τα smartphones που θα εκτόξευαν ακόμα περισσότερο τη χρήση αυτών των εφαρμογών. Τώρα, σε μια προσπάθεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να τοποθετηθεί στην πρώτη γραμμή των αλληλεπιδραστικών hardware προϊόντων, η Meta θα ασχοληθεί με τους προσωπικούς υπολογιστές για το πρόσωπό μας που φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τα smartphones.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ