Λύθηκε το μυστήριο με τις πράσινες ακτίνες λέιζερ στη Χαβάη – Ο ρόλος του δορυφόρου της Κίνας

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας κινεζικός δορυφόρος εκτόξευσε πράσινες ακτίνες λέιζερ που εντοπίστηκαν πάνω από την Χαβάη τον περασμένο μήνα, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αφού πολλά ξένα αντικείμενα – συμπεριλαμβανομένου ενός κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού – έχουν παραβιάσει τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ιαπωνίας (NAOJ) ανέβασαν στο Twitter ότι η κάμερα Subaru-Asahi Star της διαστημικής υπηρεσίας στο Mauna Kea «κατέγραψε πράσινα φώτα λέιζερ στον συννεφιασμένο ουρανό πάνω από τη Maunakea της Χαβάης» στις 28 Ιανουαρίου.

«Τα φώτα πιστεύεται ότι προέρχονται από έναν δορυφόρο υψομετρικής τηλεπισκόπησης ICESAT-2/43613» αναφέρει στην ανάρτηση η υπηρεσία.

Το βίντεο του παράξενου φαινομένου που κυκλοφόρησε από το NAOJ δείχνει πολλές μυστηριώδεις πράσινες ακτίνες διαδοχικά στον νυχτερινό ουρανό.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 6 Φεβρουαρίου, το NOAJ εξέδωσε μια διόρθωση στο βίντεό του δηλώνοντας ότι ο «πιο πιθανός υποψήφιος» ήταν ο κινεζικός δορυφόρος Daqi-1/AEMS αφού η ομάδα ICESat-2 πραγματοποίησε μια προσομοίωση δορυφορικών τροχιών.

«Εκτιμούμε πραγματικά τις προσπάθειές τους για την αναγνώριση του φωτός», έγραψε η NAOJ. «Λυπούμαστε για τη σύγχυση που σχετίζεται με αυτό το γεγονός και τον πιθανό αντίκτυπό του στην ομάδα του ICESat-2» τονίστηκε.

Ο δορυφόρος Ice, Cloud and Land Elevation Satellite-2 (ICESat-2) της NASA εκτοξεύτηκε το 2018 και εκτοξεύει χιλιάδες λέιζερ στη Γη για να μετρήσει την επιφάνεια του πλανήτη, σύμφωνα με το CNET .

Οι παλμοί λέιζερ του δορυφόρου είναι επίσης έντονο πράσινο, γι’ αυτό οι επιστήμονες πιθανότατα αρχικά προσδιόρισαν ότι τα φώτα προέρχονταν από το σκάφος. Ωστόσο, ο κινεζικός δορυφόρος έχει παρόμοια τεχνολογία λέιζερ και η τροχιά του ταιριάζει με τα λέιζερ που εντοπίστηκαν, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ