Gmail: Αυτά είναι τα emails που θα διαγράψει οριστικά σε 30 ημέρες

Οι χρήστες της μεγαλύτερης δωρεάν υπηρεσίας email παγκοσμίως, του Gmail, πιθανώς γνωρίζουν ότι η Google διαγράφει ανενεργούς λογαριασμούς ύστερα από δύο χρόνια αδράνειας, όμως υπάρχει μια άλλη διαδικασία διαγραφής που οι περισσότεροι από τους 3,45 δισεκατομμύρια χρήστες της υπηρεσίας ίσως αγνοούν.

Gmail: Τι πρέπει να κάνετε για να μην διαγραφεί ο λογαριασμός σας από τη Google – Τα βήματα για να τον «σώσετε»

Είναι δυνατό να στείλετε ένα ιδιωτικό email χρησιμοποιώντας τη λειτουργία εμπιστευτικότητας του Gmail με καθορισμένη ημερομηνία λήξης από τον χρήστη.

Επιπλέον, μόλις φτάσει η ημερομηνία λήξης για τον παραλήπτη και διαγράψετε το αρχικό email, αυτό θα διαγραφεί μόνιμα από τον λογαριασμό σας ύστερα από 30 ημέρες και δεν μπορεί να ανακτηθεί. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη χρήση της λειτουργίας εμπιστευτικότητας του Gmail.

Google Play Store: Μην κρατάτε αυτές τις εφαρμογές στο κινητό σας – Η προειδοποίηση της Google

Τι είναι η λειτουργία εμπιστευτικότητας του Gmail

Αρχικά, είναι καλό να διευκρινιστεί τι δεν είναι η λειτουργία εμπιστευτικότητας του Gmail: δεν είναι κρυπτογράφηση από άκρη σε άκρη, ούτε προσθέτει επιπλέον στρώματα κρυπτογράφησης πέρα από την προεπιλεγμένη κρυπτογράφηση ασφάλειας επιπέδου μεταφοράς (TLS) που εφαρμόζεται σε όλα τα μηνύματα Gmail.

Αν θέλετε πραγματικά ιδιωτικά email, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες όπως το Virtu για να προσθέσετε κρυπτογράφηση στο Gmail ή να αλλάξετε σε μια υπηρεσία email που εστιάζει στην κρυπτογράφηση, όπως το Proton Mail.

Η λειτουργία εμπιστευτικότητας του Gmail επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν email και συνημμένα με πρόσθετες προστασίες, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα στους αποστολείς να ορίζουν παραμέτρους για το πώς θα διαβάζει ο παραλήπτης το μήνυμα. Ως αποστολέας, μπορείτε να ορίσετε μια ημερομηνία λήξης για το email, μετά την οποία ο παραλήπτης δεν θα έχει πλέον πρόσβαση, καθώς και να ανακαλέσετε την πρόσβαση ανά πάσα στιγμή. Μπορείτε επίσης να απαιτήσετε από τον παραλήπτη να εισαγάγει έναν κωδικό επιβεβαίωσης μέσω SMS για να ανοίξει το email.

Η προώθηση, η αντιγραφή, η εκτύπωση και η λήψη του email θα είναι επίσης απενεργοποιημένα. Ωστόσο, η Google ξεκαθαρίζει ότι η λειτουργία εμπιστευτικότητας δεν μπορεί να αποτρέψει κάποιον από το να βγάλει ένα στιγμιότυπο οθόνης του email και να το προωθήσει. Πράγματι, η Google προειδοποιεί ότι κακόβουλο λογισμικό μπορεί να αντιγράψει ή να κατεβάσει τα μηνύματά σας ή τα συνημμένα. Επομένως, δεν πρόκειται για μια απόλυτα εμπιστευτική λύση, αλλά για έναν απλό μηχανισμό προστασίας της ιδιωτικότητας για ευαίσθητα, αλλά όχι κρίσιμα email.

Πώς χειρίζεται ο παραλήπτης τα μηνύματα εμπιστευτικότητας του Gmail

Υπάρχουν κάποιες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ένας παραλήπτης διαχειρίζεται τα μηνύματα της λειτουργίας εμπιστευτικότητας, ανάλογα με το αν χρησιμοποιεί Gmail ή άλλον πάροχο email. Οι χρήστες του Gmail ανοίγουν το email κανονικά (εκτός αν απαιτείται κωδικός), ενώ οι μη χρήστες του Gmail ανοίγουν το email, κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο για να δουν το μήνυμα και κατευθύνονται σε μια σελίδα όπου πρέπει να εισάγουν τα διαπιστευτήρια του λογαριασμού Google τους για να έχουν πρόσβαση.

Πώς να κάνετε τα μηνύματα εμπιστευτικότητας να εξαφανιστούν από το Gmail μετά από 30 ημέρες

Η λειτουργία εμπιστευτικότητας του Gmail δεν διαγράφει τα μηνύματα τόσο για τον παραλήπτη όσο και για τον αποστολέα αυτόματα. Μόλις φτάσει η ημερομηνία λήξης, το μήνυμα εξαφανίζεται από τα εισερχόμενα ή οποιονδήποτε άλλο φάκελο του παραλήπτη.

Ωστόσο, παραμένει στον φάκελο απεσταλμένων του αποστολέα. Εκτός κι αν ο αποστολέας το διαγράψει επίσης. Αυτό είναι το σημείο όπου ξεκινά η διαδικασία διαγραφής 30 ημερών:

«Δεν μπορείτε να ανακτήσετε μηνύματα που έχουν διαγραφεί μόνιμα ή μηνύματα που βρίσκονται στον κάδο απορριμμάτων για περισσότερες από 30 ημέρες», δήλωσε η Google.

Επομένως, αν θέλετε να εξαφανιστεί μόνιμα το email σας, πρέπει να στείλετε ένα μήνυμα με ημερομηνία λήξης και να το διαγράψετε από τον φάκελο αποσταλμένων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία εμπιστευτικότητας στο Gmail

Οι ακριβείς μηχανισμοί της λειτουργίας εμπιστευτικότητας μπορεί να διαφέρουν ανάμεσα στους χρήστες Android, iOS και desktop, αλλά η αρχή παραμένει η ίδια.

  1. Ανοίξτε το παράθυρο σύνταξης email.
  2. Επιλέξτε τη λειτουργία εμπιστευτικότητας από το μενού με τις τρεις τελείες.
  3. Ορίστε την ημερομηνία λήξης και αν θα απαιτείται κωδικός επιβεβαίωσης μέσω SMS.
  4. Στείλτε το μήνυμα.
  5. Αν επιλέξατε επιβεβαίωση μέσω κωδικού, θα πρέπει να εισαγάγετε τον αριθμό κινητού του παραλήπτη αφού πατήσετε Αποστολή.

Η αυτόματη διαγραφή δεν περιορίζεται μόνο στη λειτουργία εμπιστευτικότητας του Gmail

Δεν είναι μόνο τα email σας που μπορούν να διαγραφούν αυτόματα από τα εισερχόμενα του παραλήπτη, η Google προσφέρει επίσης επιλογές αυτόματης διαγραφής για τα δεδομένα σας.

Ειδικότερα, μπορείτε να ορίσετε μια ημερομηνία λήξης για τα δεδομένα σας σχετικά με τη δραστηριότητά σας στον ιστό και τις εφαρμογές. Αυτά περιλαμβάνουν σχεδόν οτιδήποτε κάνετε με τις υπηρεσίες της Google και τις συσκευές που τις χρησιμοποιούν, καθώς και ιστοτόπους και εφαρμογές.

Πώς να ρυθμίσετε αυτόματη διαγραφή δεδομένων στη Google

  1. Μεταβείτε στον λογαριασμό Google σας και στο κέντρο δραστηριότητας.
  2. Κάντε κλικ στην επιλογή αυτόματης διαγραφής.
  3. Επιλέξτε μια από τις τρεις κλίμακες χρόνου διαγραφής: 3, 18 ή 36 μήνες.

Η Google προειδοποιεί ότι ορισμένα δεδομένα, ανάλογα με τη φύση τους, μπορεί να λήγουν νωρίτερα από την επιλεγμένη επιλογή.

Πηγή: FOXreport.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ