Έρευνα Focus Bari: Πόσο χρησιμοποιούν και τι πιστεύουν οι Έλληνες για το Chat GPT

Όσο η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει, εμφανίζονται νέοι τρόποι για να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη αλλά και αυτοματοποιημένη. Τον τελευταίο καιρό μια νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, το chat GPT, έχει κάνει την εμφάνιση της, με πολλούς να επαινούν τα οφέλη της ενώ άλλους να ανησυχούν για το πως τέτοιες νέες τεχνολογίες θα επηρεάσουν τη ζωή, την καθημερινότητα, αλλά και την ίδια την ανθρωπότητα. Η νέα έρευνα της Focus Bari με τίτλο «Οι Έλληνες & το Chat GPT» που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2023 έδειξε ότι:

  • Οι Έλληνες είναι ακόμα μοιρασμένοι ως προς το πώς θα επηρεάσει το ΑΙ την κοινωνία, με την πλειοψηφία να είναι ακόμα επιφυλακτική.
  • Το chat GPT γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο με πολλούς Έλληνες χρήστες να δηλώνουν ότι το ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα αλλά το χρησιμοποιούν αρκετά συχνά καθώς το βρίσκουν εύκολο στη χρήση, ενώ γλυτώνει κόπο και χρόνο.
  • Από τη μία πλευρά, πολλοί αμφισβητούν την αξιοπιστία του chat GPT και δηλώνουν ότι οι απαντήσεις πρέπει να επαληθεύονται ενώ άλλοι δηλώνουν πως η σωστή χρήση και η κατάλληλη τοποθέτηση των ερωτήσεων μπορεί να παρέχει το maximum όφελος.
  • Η τόσο άμεση και εύκολη πληροφορία έχει κάνει τους Έλληνες να ανησυχούν καθώς πιστεύουν ότι το chat GPT μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μην σκέφτονται και να μην καλλιεργούνται.

Η συνολική στάση του κοινού απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη εξετάστηκε μέσα από 4 φράσεις-θέσεις:

ΘΕΤΙΚΗ : «Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει ωφελήσει μέχρι σήμερα τη ζωή μας με πολλούς τρόπους και πιστεύω ότι με τη διεύρυνση της χρήσης της, θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά η ζωή και οι εμπειρίες της ανθρώπινης κοινωνίας στο μέλλον»

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ : «Θεωρώ σημαντικά για τη ζωή μας τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης αλλά ανησυχώ για τις ανεξέλεγκτες δυνατότητες που μπορεί να δώσει σε τυχόν ακατάλληλα χέρια στο μέλλον»

ΑΡΝΗΤΙΚΗ : «Θεωρώ ότι η ανάπτυξη και περαιτέρω διεύρυνση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς της ζωής, θα επιφέρει ένα άχαρο ή και επικίνδυνο αποτέλεσμα στην ανθρώπινη κοινωνία»

ΟΥΔΕΤΕΡΗ : «Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν έχει επηρεάσει μέχρι σήμερα ούτε πολύ θετικά ούτε πολύ αρνητικά τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και ούτε πρόκειται αυτό να συμβεί στο μέλλον. Πάντα θα υπερτερούν και θα προτιμώνται οι ανθρώπινες υπάρξεις από τις μηχανές και τα ρομπότ».

Πάντως οι 3 στους 5 Έλληνες κρατούν επιφυλακτική στάση απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη, το 22% θετική, το 12% αρνητική και το 6% ουδέτερη. Οι άνδρες δείχνουν πιο θετική στάση και οι γυναίκες πιο επιφυλακτική.

 

Όσοι χρησιμοποιούν το Chat GPT δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι από αυτό σε ποσοστό 51%. Το 19% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο, το 20% δηλώνει μέτρια και το 10% καθόλου.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ