Στον αθλητισμό… σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1889 πατεντάρεται από τους Daniel Stover και William Hance το φρένο του ποδήλατο γυρνώντας ανάποδα τα πετάλια, που είναι γνωστό ως “φρένο ασφαλείας”.

24/12/1981-Ο Bob McAdoo υπογράφει στους Lakers και βοηθάει την ομάδα του να ξαναπάρει τον τίτλο του πρωταθλητή του ΝΒΑ. Ο McAdoo είναι γνωστός στην Ελλάδα από τους αγώνες του Άρη εναντίον της Τρέισερ του Μιλάνου.

24/12/1965-Πεθαίνει η Margaret Curtis που μαζί με την αδερφή της Harriot δημιούργησαν το Curtis Cup, μια διοργάνωση όπου γυναίκες γκόλφερ εκπροσωπούν ετησίως την χώρα τους και που ο τόπος διεξαγωγής εναλλάσσεται μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και ΗΠΑ.

24/12/1889-Πατεντάρεται από τους Daniel Stover και William Hance το φρένο του ποδήλατο γυρνώντας ανάποδα τα πετάλια, που είναι γνωστό ως “φρένο ασφαλείας”. Η εξέλιξη των ποδηλάτων θα εισαγάγει 18 ταχύτητες και 2 φρένα χειρός.

Το ποδήλατο έχει εφευρεθεί το 1817 από τον Baron von Drais με δύο ρόδες ίδιου μεγέθους και ονομάστηκε Draissienne από τον δημιουργό του. Ήταν ξύλινο, όμως δεν είχε πετάλια και ο οδηγός του απλώς καθόταν και το προωθούσε τρέχοντας όπως το πατίνι. Το 1839 ο Σκωτσέζος Kirkpatrick MacMillan απελευθερώνει τον οδηγό από την υποχρέωση να πατάει τα πόδια του στο έδαφος και το επόμενο ποδήλατο εμφανίζεται από τον Pierre Michaux το 1860 με μία τεράστια μπροστινή ρόδα, αλλά με πετάλια επάνω στον άξονά της. Όσο μεγαλύτερη ήταν η ρόδα, τόσο ανέβαινε το κόστος της που έφτασε πάνω από έξι μισθούς ενός μέσου εργάτη. Η πρόοδος της μεταλλουργίας επέτρεψε το 1871 στον Άγγλο Harry John Lawson την κατασκευή της αλυσίδας και των γραναζιών.

ΠΗΓΗ: galanissportsdata.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ