Σάλος με Αμερικανίδα σφυροβόλο: Γύρισε την πλάτη της στη σημαία – Τι απάντησε

Η Αμερικανίδα σφυροβόλος, Gwen Berry, έχει γίνει το επίκεντρο σχολιασμού, καθώς γύρισε την πλάτη της στη σημαία, την ώρα που ακουγόταν ο Εθνικός Ύμνος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών (Trials) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αθλήτρια υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα πλεκτάνης και ότι της την “έστησαν”.

Η 31χρονη έχει ιστορία στον ακτιβισμό και είχε σηκώσει τη γροθιά της όταν είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο το 2019 στους Παναμερικανικούς Αγώνες, κάτι που έκανε όπως είχε πει ως διαμαρτυρία κατά της αδικίας στις ΗΠΑ και της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Το Σάββατο, ο Εθνικός Ύμνος ξεκίνησε όταν η Berry ήταν στο βάθρο. Είχε τερματίσει τρίτη. Τότε έβαλε τα χέρια στους γοφούς της και γύρισε το κορμί της, ώστε να αντικρίζει τις κερκίδες και όχι τη σημαία.

Προς το τέλος του ύμνου, σήκωσε μια μαύρη μπλούζα που έγραφε “Ακτιβίστρια Αθλήτρια” και την έβαλε στο κεφάλι της.

Στα trials των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Εθνικός Ύμνος δεν ακούγεται κατά τη διάρκεια των απονομών μεταλλίων.

Οι αθλήτριες της σφυροβολίας έλαβαν τα βραβεία τους, λίγο πριν από την έναρξη των απογευματινών αγώνων.

“Νιώθω ότι ήταν “στημένο” και ότι το έκαναν επίτηδες” δηλώνει.

“Είχα εκνευριστεί για να είμαι ειλικρινής” προσθέτει.

Η εκπρόσωπος των αγώνων Susan Hazzard, ανέφερε ότι “ο Εθνικός Ύμνος ήταν προγραμματισμένος να παίξει στις 5:20 το απόγευμα. Δεν περιμέναμε μέχρι οι αθλητές να ανέβουν στο βάθρο για τη σφυροβολία. Ο Εθνικός Ύμνος παίζει κάθε μέρα σύμφωνα με το πρόγραμμα της προηγούμενης ημέρας”.

“Είπαν ότι θα έπαιζαν τον Εθνικό Ύμνο πριν ανέβουμε, αλλά το έκαναν ενώ ήμασταν εκεί. Δεν θέλω να μιλήσω για τον Εθνικό Ύμνο, γιατί δεν είναι σημαντικό. Ο ύμνος δεν μιλάει για εμένα. Ποτέ δεν το έκανε” τόνισε η Berry.

Η τρίτη θέση που έλαβε, της δίνει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει τη θέση της για να ενημερώσει για τις κοινωνικές αδικίες που υπάρχουν στις ΗΠΑ. “Ο σκοπός και η αποστολή μου είναι μεγαλύτερα από τα αθλήματα. Είμαι εδώ για να εκπροσωπήσω αυτούς που πέθαναν λόγω του συστημικού ρατσισμού. Αυτό είναι το σημαντικό. Αυτός είναι ο λόγος που θα πάω. Αυτός είναι ο λόγος που ήμουν εδώ σήμερα” συμπλήρωσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ