Ολυμπιακοί Αγώνες: Όλα όσα έγιναν στην τελετή έναρξης – Οι ξύλινοι Ολυμπιακοί Κύκλοι και η ελληνική αποστολή

Oι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πια γεγονός. Με καθυστέρηση ενός έτους, ξεκίνησε σήμερα η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στον κόσμο, με τον ουρανό πάνω από το Εθνικό Στάδιο του Τόκιο να γεμίζει χρώματα από τα πυροτεχνήματα της τελετής έναρξης. Οι Ιάπωνες, πιστοί στην παράδοσή τους, παρουσίασαν ξύλινα Ολυμπιακά δαχτυλίδια συνδέοντας έτσι το παρόν με το παρελθόν, τους Αγώνες του 2020 με εκείνους του 1964.

Οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να κάνουν το πρωτοφανές βήμα της διεξαγωγής των Αγώνων χωρίς θεατές, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού παρουσιάζουν έξαρση. Ακόμη και η τελετή έναρξης, η οποία συνήθως περιλαμβάνει ένα σκηνικό γεμάτο με διασημότητες, ήταν “σιωπηλή”, με λιγότερους από 1.000 ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν το “παρών” τηρώντας αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Το εναρκτήριο βίντεο που παρουσιάστηκε στο στάδιο, ανακεφαλαίωσε την πορεία της Ιαπωνίας στους Αγώνες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κόσμος, από την επιλογή της ιαπωνικής πρωτεύουσας ως οικοδέσποινας στις 8 Σεπτεμβρίου 2013.

Έδειξε πώς ο κορονοϊός χτύπησε το 2020 τον πλανήτη, με περιορισμούς που οδήγησαν στην άνευ προηγουμένου αναβολή των Αγώνων, τέσσερις μήνες πριν ξεκινήσουν.

Στο κομμάτι που αναφέρεται στον αντίκτυπο της πανδημίας στους αθλητές και τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο που δεν μπορούν να δουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες από κοντά, οι διοργανωτές έδειξαν μια μοναχική γυναίκα αθλητή, τη Γιαπωνέζα πυγμάχο και νοσοκόμα, Αρίσα Τσουμπάτα, να κάνει προπόνηση στο σκοτάδι, τρέχοντας σιωπηλά σε διάδρομο.

Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ναρουχίτο και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ, και οι δύο φορώντας μάσκες, μπήκαν στο γήπεδο και υποκλίθηκαν ο ένας στον άλλο, πριν καθίσουν μακριά ο ένας από τον άλλον.

Οι γιγαντιαίοι ξύλινοι δακτύλιοι μεταφέρθηκαν στο γήπεδο σε μια πλατφόρμα, καθοδηγούμενη από το φως πολλών χάρτινων φαναριών. Με το τράβηγμα ενός σχοινιού, τα δαχτυλίδια μετατράπηκαν σε Ολυμπιακό σύμβολο. Τα δαχτυλίδια ήταν φτιαγμένα από ξύλα δέντρων που αναπτύχθηκαν από τους σπόρους που έφεραν αθλητές από κάθε ένα από τα συμμετέχοντα έθνη στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι διοργανώθηκαν από το Τόκιο.

Η παράσταση της ένωσης των δαχτυλιδιών ξεκίνησε με το “Kiyari Uta”, ένα παραδοσιακό τραγούδι εργασίας που τραγουδούσαν εδώ και αιώνες εργάτες.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους Ισραηλινούς αθλητές που σκοτώθηκαν από τρομοκράτες, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των οικογενειών των έντεκα θυμάτων, το οποίο ως τώρα η ΔΟΕ είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει.

Η τελετή έναρξης έγινε χωρίς τη συνήθη μαζική χορογραφία, τα τεράστια σχήματα από χορευτές, ηθοποιούς και φώτα που σχετίζονται με παλιές γιορτές. Ένας πολύ μικρότερος αριθμός αθλητών βρέθηκε στην παρέλαση των ομάδων, με πολλούς να σχεδιάζουν να πετάξουν λίγο πριν από τους αγώνες τους και να φύγουν λίγο μετά για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να μολυνθούν από κορονοϊό.

Η τελετή χαρακτηρίζεται από απουσίες υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, ενώ ορισμένοι κορυφαίοι χορηγοί και οικονομικοί ηγέτες έμειναν επίσης εκτός. Εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι έφεραν πλακάτ που έγραφαν «οι ζωές πάνω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες», διαδήλωσαν γύρω από τον χώρο. Οι διαδηλωτές, φορώντας λευκές χειρουργικές μάσκες, φώναξαν «Σταματήστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες» καθώς βάδιζαν.

Πρώτοι στο στάδιο Κορακάκης και Πετρούνιας

H χρυσή Ολυμπιονίκης στη σκοποβολή, Άννα Κορακάκη και ο «άρχοντας των κρίκων», Λευτέρης Πετρούνιας ήταν οι δύο αθλητές που είχαν την τιμή να μπουν πρώτοι, με την ελληνική σημαία στα χέρια, στο Εθνικό Στάδιο του Τόκιο. Δυστυχώς, λόγω των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας, δεν ήταν εφικτό σε όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής να δώσουν το “παρών” στην παρέλαση.

Αμέσως μετά την ελληνική αποστολή, στο Στάδιο παρήλασε η Ολυμπιακή Ομάδα προσφύγων και ακολούθησαν οι χώρες σε σειρά, με βάση το ιαπωνικό αλφάβητο.

Στο τέλος εισήλθαν στο Ολυμπιακό Στάδιο οι αποστολές των ΗΠΑ και της Γαλλίας, δηλαδή των δύο χωρών που θα φιλοξενήσουν τις δύο προσεχείς διοργανώσεις, και, όπως πάντα, την παρέλαση έκλεισε η οικοδέσποινα χώρα, η Ιαπωνία.

Ο όρκος των αθλητών και το νέο moto των Αγώνων

Αρκετές αποστολές επέλεξαν να στείλουν μήνυμα σεβασμού στη διαφορετικότητα, επιλέγοντας ως σημαιοφόρους μετανάστες, μέλη μειονοτήτων ή αθλητές με διπλή καταγωγή, όπως ο μπασκετμπολίστας του NBA Ρούι Χατσιμούρα, που ήταν ο σημαιοφόρος της διοργανώτριας Ιαπωνίας.

Ο αθλητής του στίβου Ριότα Γιαμαγκάτα και η αθλήτρια του πινγκ πονγκ Κασούμι Ισικάουα διάβασαν τον Ολυμπιακό όρκο, ενώ τον αντίστοιχο δικό τους όρκο έδωσαν εκπρόσωποι των προπονητών και των κριτών/διαιτητών.

Πριν από αυτό, παρουσιάστηκε επίσημα για πρώτη φορά το νέο moto των Αγώνων, όπου στο γνωστό “Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά” (citius, altius, fortius στα λατινικά), προστέθηκε και η λέξη “μαζί” (together), ως ένα μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης.

Ο Αυτοκράτορας Ναρουχίτο κήρυξε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020

Τελευταία λαμπαδηδρόμος η Ναόμι ΟσάκαΑπό τα χέρια της Ναόμι Οσάκα, άναψε ο Βωμός στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο. Η πρωταθλήτρια του τένις ήταν η τελευταία λαμπαδηδρόμος και από τα χέρια της η Ολυμπιακή Φλόγα, που ξεκίνησε το ταξίδι της πριν περίπου ενάμιση χρόνο από την Αρχαία Ολυμπία, άναψε το Βωμό που θα καίει για όλη τη διάρκεια των Αγώνων, ως την Κυριακή 8 Αυγούστου.

Η Φλόγα εισήλθε στο Ολυμπιακό Στάδιο στα χέρια δύο Ολυμπιονικών, του Τανταχίρο Νομούρα (χρυσό μετάλλιο στο τζούντο στους Αγώνες του 1996, του 2000 και του 2004) και της Σαόρι Γιοσίντα (τρία χρυσά μετάλλια στην πάλη, το 2004, το 2008 και το 2012, καθώς και ένα ασημένιο το 2016).

Εκείνοι την παρέδωσαν σε τρεις θρύλους του ιαπωνικού μπέιζμπολ, τον Σιγκέο Ναγκασίμα, τον Σανταχάρου Οχ και τον Χιντέκι Ματσούι. Από κει η Φλόγα πέρασε στα χέρια ενός γιατρού και μίας νοσοκόμας, σε μία συμβολική κίνηση ευγνωμοσύνης προς τους ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη κατά της πανδημίας. Ακολούθησε η Γουακάκο Τσουτσίντα, αθλήτρια που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Τόκιο τον επόμενο μήνα.

Η Τσουτσίντα μετέφερε τη Φλόγα στο κέντρο του Ολυμπιακού Σταδίου, όπου την παρέλαβαν έξι παιδιά προερχόμενα από τις Περιφέρειες Ιουάτε, Μιγιάγκι και Φουκουσίμα. Είναι οι περιοχές που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε το 2011. Τα παιδιά κράτησαν για λίγο το καθένα την Ολυμπιακή Φλόγα και την παρέδωσαν στη Ναόμι Οσάκα, ίσως την πλέον αναγνωρίσιμη παγκοσμίως αθλήτρια της Ιαπωνίας.

Η 23χρονη τενίστρια ανέβηκε αργά-αργά τα σκαλιά προς τον Βωμό, ο οποίος αποκαλύφθηκε μέσα από μία σφαίρα, και μεταλαμπάδευσε το φως της Ιερής Φλόγας, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη των πιο παράξενων Ολυμπιακών Αγώνων της ιστορίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ