Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παίρνει το μέλλον του στα χέρια του

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια που πρωταγωνιστεί στο ΝΒΑ, ότι δεν φοβάται να συγκρουστεί τόσο εντός, όσο και εκτός παρκέ.

Οι μάχες του στο γήπεδο έχουν  οδηγήσει τους Μπακς στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2021, όμως τώρα ήρθε η ώρα να δώσει την μάχη για το μέλλον του. Αν και πολλές φορές τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν πρωτοσέλιδα για να προσελκύσουν τον ενδιαφέρον των φιλάθλων σχετικά με τα μεγάλα αστέρια του ΝΒΑ, η περίπτωση του Γιάννη είναι διαφορετική.

Ο δύο φορές MVP,  βγήκε δημόσια πριν την έναρξη της φετινής σεζόν και δήλωσε  ότι δεν θα συμφωνήσει σε επέκταση του συμβολαίου του με τους Μπακς πριν από την επόμενη σεζόν και πως θέλει διαβεβαιώσεις ότι ο σύλλογος θα παραμείνει διεκδικητής τίτλων πριν υπογράψει. Ο ίδιος λοιπόν άναψε φωτιές στην ομάδα του με προφανή σκοπό να χτυπήσει το καμπανάκι στην διοίκηση των «Ελαφιών».

Ο «Greek Freak»  θέλει να μάθει τι ακριβώς θα υπογράψει συμφωνώντας σε μια ακόμη επέκταση με το Μιλγουόκι. Όταν υπέγραψε την supermax επέκταση του τον Δεκέμβριο του 2020, ήταν έπειτα από την μεταγραφική ενίσχυση των Μπακς, οι οποίοι ξόδεψαν πολλά χρήματα με τη μορφή πικς για να αποσπάσουν τον Jrue Holiday από τη Νέα Ορλεάνη, εκτός από το να πάρουν τον free-agent φόργουορντ Bobby Portis και να υπογράψουν πίσω τον Pat Connaughton με πολυετές συμβόλαιο. Η ομάδα αυτή την στιγμή διαθέτει ένα από τα καλύτερα ρόστερ στο πρωτάθλημα -αν όχι το καλύτερο- με τον Αντετοκούνμπο, τον Χόλιντεϊ, τον Κρις Μίντλετον, τον ψηλό Μπρουκ Λόπεζ και αρκετούς σημαντικούς ρολίστες. Όμως υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα…

Αυτό που μένει να δούμε, όμως, είναι πώς θα «γεράσει» η ομάδα τα επόμενα χρόνια. Εκτός από το γεγονός ότι υπάρχει νέος προπονητής -ο πρώην βοηθός του Τορόντο, Άντριαν Γκρίφιν, ανέλαβε τη θέση του προπονητή που κέρδισε τον τίτλο, Μάικ Μπουντενχόλζερ, ο οποίος απολύθηκε τον Μάιο – ο Χόλιντεϊ έκλεισε τα 33 του χρόνια τον Ιούνιο. Ο Μίντλετον είναι 32 ετών και τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει συνεχείς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός που τον κράτησε εκτός ημιτελικών της Ανατολής το 2022. Ο Λόπεζ θα γίνει 36 ετών πριν από την έναρξη των πλέι οφ.

Έτσι λοιπόν, είναι απολύτως λογικό ο Αντετοκούνμπο να κρατά την συγκεκριμένη στάση, δηλαδή να μην υπογράφει την ανανέωση του συμβολαίου πριν μάθει τι μέλλει γενέσθαι με την ενίσχυση της ομάδας του.  Στην πραγματικότητα, θα ήταν λίγο ανόητο να χειριστεί το θέμα διαφορετικά.

Να θυμίσουμε ότι ο Αντετοκούνμπο υπέστη θλάση στην πλάτη έπειτα από μια άσχημη πτώση του στο παρκέ στο  πρώτο παιχνίδι των περσινών πλέι οφ. Αυτό συνέβη μία σεζόν μετά τον αποκλεισμό των Μπακς στον δεύτερο γύρο. Και οι δύο πρόωροι αποκλεισμοί απείχαν πολύ από το αποτέλεσμα του 2021, όταν ο Αντετοκούνμπο οδήγησε το Μιλγουόκι σε ένα πρωτάθλημα ΝΒΑ.

“Στο τέλος της ημέρας, το να είσαι νικητής, είναι πιο σημαντικό από το να είμαι σε μια ομάδα σε όλη μου την καριέρα”, δήλωσε στους New York Times τον Αύγουστο. “Η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος έρχεται πρώτη. Δεν θέλω να είμαι 20 χρόνια στην ίδια ομάδα και να μην κερδίσω άλλο πρωτάθλημα”.

Όπως και να έχει, ο Αντετοκούνμπο μπαίνει στον τρίτο χρόνο του πενταετούς συμβολαίου  που υπέγραψε έναντι 228 εκατομμυρίων δολαρίων. Μπορεί, όμως να κάνει opt out μετά τον τέταρτο χρόνο, αν το επιλέξει. Η επέκταση για την οποία δικαιούται να υπογράψει αυτή τη στιγμή θα του προσέθετε άλλα τρία χρόνια και 173 εκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό του. Όμως για τον Γιάννη αυτή την στιγμή της καριέρας του τα χρήματα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Ίσως μάλιστα δεν δυσκολευθεί να βρει τα συγκεκριμένα χρήματα αν επιλέξει να αποχωρήσει από τους Μπακς.

Είναι απολύτως λογικό για τον 28χρονο Αντετοκούνμπο, ο οποίος είναι ένας παίκτης που συγκαταλέγεται στην κορυφαία τετράδα, να θέλει εγγυήσεις ότι οι Μπακς θα κρατηθούν σε επίπεδο πρωταθλητισμού πριν δεσμευτεί. Είναι κάτι που έχουν κάνει παίκτες του διαμετρήματός του στο παρελθόν. Ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν μπορεί να ήταν ο πρώτος που το έκανε, αλλά ο Λεμπρόν Τζέιμς έχει κάνει προαπαιτούμενο το να υπογράφει ουσιαστικά μονοετείς συμφωνίες, ως έναν τρόπο να κρατάει τις ομάδες του «στην τσίτα» από τη μια χρονιά στην άλλη. Το εφάρμοσε με επιτυχία στους Καβαλίερς μια ομάδα με περιορισμένα οικονομικά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες.  Αρκετοί σούπερ σταρ, όπως ο Κέβιν Ντουράντ και ο Κάουι Λέοναρντ, ακολούθησαν την τακτική του «βασιλιά» υπογράφοντας συμβόλαια  1+1.

Μια πρόωρη αποχώρηση από τους Μπακς θα απαιτούσε από τον γενικό διευθυντή Jon Horst να κάνει κάποιες βασικές αλλαγές στο ρόστερ, ως μέσο για να πείσει τον Αντετοκούνμπο να επεκτείνει το συμβόλαιο του. Όλα αυτά εξηγούν γιατί οι Μπακς, θα σταυρώνουν τα δάχτυλά τους για να μην συμβεί κάποιο απρόοπτο σε αυτή την κρίσιμη σεζόν που αρχίζει σε λίγες εβδομάδες, με την επιλογή του σταρ τους για επέκταση συμβολαίου ενδεχομένως να κρέμεται από μια κλωστή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ