Η συγκλονιστική επιστολή της Ιταλίδας υπουργού Παιδείας στον Ντοναρούμα

Μία συγκλονιστική επιστολή στον Τζανλουίτζι Ντοναρούμα, εξαιτίας της απόφασής του να μην πάρει μέρος στις εξετάσεις αποφοίτησης, προκειμένου να κάνει διακοπές στην Ίμπιζα, έστειλε μέσω της ιταλικής αθλητικής εφημερίδας, Gazzetta Dello Sport, η υπουργός Παιδείας της Ιταλίας, Βαλέρια Φεντέλι, θυμίζοντάς του ότι «Ο αθλητισμός και οι σπουδές συμβαδίζουν»:

«Αγαπητέ Τζίτζο, μεγάλο μέρος του ιταλικού Τύπου αναφέρεται σ΄ εσένα. Όχι μόνο για το συμβόλαιο με τη Μίλαν, για το οποίο σου δίνω τις καλύτερες ευχές μου, αλλά και για την επιλογή σου να μην λάβεις μέρος στις εξετάσεις. «Έκανε καλά, τελικά σε τι χρησιμεύει ένα κομμάτι χαρτί σε μια χώρα όπως η Ιταλία σήμερα;». «Ήταν μια ανεύθυνη απόφαση, είναι ένα δημόσιο πρόσωπο και θα πρέπει να εξετάσει το γεγονός ότι είναι ένα πρότυπο για πολλούς νέους ανθρώπους»…

Αυτά είναι μερικά από τα σχόλια που διατυπώθηκαν. Πιθανόν να έχεις εξετάσει την επιλογή σου και δεν περιμένεις άλλους να την κρίνουν. Αλλά, λέω ανοιχτά, ότι ελπίζω να αποφασίσεις να τελειώσεις τις σπουδές σου, παίρνοντας μέρος στις εξετάσεις του επόμενου έτους, χωρίς δισταγμό και με αυτοπεποίθηση. Αποδεικνύοντας, όπως έχουν κάνει και εξακολουθούν να κάνουν άλλοι πρωταθλητές, ότι τα πόδια και το κεφάλι μπορεί να συμβαδίζουν, ότι ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου και οι σπουδές δεν είναι κάτι ασυμβίβαστο. Αντίθετα έχουν πολλά κοινά: και τα δύο απαιτούν δέσμευση, επιμονή, πάθος, σκληρή δουλειά. Το δικό σου παράδειγμα θα είναι πολύτιμο για όλους τους νέους και για εκείνους που βλέπουν σ΄ εσένα ένα μοντέλο για να ακολουθήσουν. Που ονειρεύονται να γίνουν όπως εσείς.

Οι σπουδές αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη. Είναι το μέσο που περισσότερο από κάθε άλλο μπορεί να μας δώσει την αυτονομία, την ανεξαρτησία, την κριτική σκέψη, να μας κάνει πολίτες που δραστηριοποιούνται. Μόνο η γνώση δημιουργεί την αληθινή ελευθερία κι επιτρέπει στον καθένα να βρει «τη φωνή του», το δικό του δρόμο.

Για όσους αθλούνται σε υψηλό επίπεδο, οι σπουδές μπορούν να φανούν ως ένας δρόμος μετ’ εμποδίων. Τους καταλαβαίνω. Αλλά γι αυτό, μετά από χρόνια αιτήματα από τον αθλητικό κόσμο, το υπουργείο Παιδείας, μέσω της σχετικής μεταρρύθμισης, άρχισε να εφαρμόζει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητριών και των φοιτητών που είναι και αθλητές. Τα δευτερεύοντα γυμνάσια μπορούν να ενταχθούν σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την CONI (Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιταλίας) και την Lega Serie A, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή των ειδικών εξατομικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Τα πρώτα αποτελέσματα: τις τελευταίες εβδομάδες 70 μαθητές και αθλητές έχουν ενταχθεί στις εξετάσεις, 18 εκ των οποίων προέρχονται από τις επαγγελματικές ομάδες της Α και Β κατηγορίας του ποδοσφαίρου. Νομίζω ότι είναι ενδιαφέροντες αριθμοί, που επιβεβαιώνουν τη δίψα για γνώση, τη φιλοδοξία και την επιθυμία για προσωπική ανάπτυξη που δεν τελειώνει στην ανταγωνιστική πρακτική του αθλήματος. Όπως όταν κάνεις απόκρουση σε ένα πέναλτι, το να δοκιμάζεις τον εαυτό του στις σπουδές είναι μια πρόκληση που απαιτεί πάθος, πίστη, αφοσίωση και θυσίες. Είμαι βέβαιη Τζίτζο, ότι το επόμενο έτος, θα είσαι μέρος αυτής της ομάδας. Είσαι ένα βήμα μακριά από τον τερματισμό. Μην τα παρατάς»….

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ