Η F1 «τρέχει» στην Ουγγαρία

Η F1 «τρέχει» στην Ουγγαρία

Ύστερα από ανάπαυλα τριών εβδομάδων η Formula 1 επιστρέφει στη δράση με έναν ιστορικό αγώνα. Το τριήμερο 26-28 Ιουλίου η καρδιά του σπορ θα χτυπά στο Hungaroring, όπου θα διεξαχθεί το Grand Prix Ουγγαρίας.

Μετά και από αυτόν τον αγώνα θα ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές της F1, προτού ομάδες, μηχανικοί και οδηγοί επιστρέψουν στο Spa στα τέλη Αυγούστου για το δεύτερο κομμάτι του πρωταθλήματος.

Το Hungaroring βρίσκεται στην πόλη Mogyorod, κοντά στη Βουδαπέστη και το πρώτο Grand Prix έγινε το 1986, το οποίο αφιερώθηκε στον Janos Drapal, ο οποίος ήταν ο πρώτος Ούγγρος νικητής σε αγώνες μοτοσικλέτας.

Η πίστα κατασκευάστηκε μέσα σε 8 μήνες, ξεκινώντας την 1η Οκτωβρίου του 1985 και έχει συνολικό μήκος, μετά το τελευταίο lifting, που έγινε το 2003, 4,381 χιλιόμετρα. Η ουγγρική πίστα μοιάζει πολύ με τους δρόμους του Μονακό καθώς είναι πολύ στενή, αλλά απουσιάζουν οι μπαριέρες.

Ο γύρος του Hungaroring αποτελείται από 14 στροφές εκ των οποίων οι 8 είναι δεξιές και οι 6 αριστερές. Το Ουγγρικό Grand Prix διεξάγεται στην καρδιά του καλοκαιριού και έχει τη φήμη του στεγνού αγώνα, μια φήμη η οποία χάλασε το 2006 μετά από 20 Grand Prix ιστορίας.

Η διαδρομή είναι σχεδόν επίπεδη με πολύ μικρές κλίσεις λόγω του ότι έχει κατασκευαστεί σε πεδιάδα. Η σπάνια χρήση της προκαλεί προβλήματα στους οδηγούς, ειδικότερα την πρώτη ημέρα των δοκιμών, διότι είναι αρκετά σκονισμένη. Ένα καλόζυγισμένο και με αρκετή κάθετη δύναμη μονοθέσιο μπορεί να ανταπεξέλθει στην αργή και γεμάτη στροφές διαδρομή του Hungaroring, το οποίο έχει και τις μικρότερες ευθείες του πρωταθλήματος. Οι οδηγοί βρίσκονται με το γκάζι κολλημένο στο πάτωμα μόνο στο 58% του γύρου και η ταχύτητα των μονοθεσίων κυμαίνεται από τα 90 χλμ/ώρα μέχρι τα 295 χλμ/ώρα. και η μέση ωριαία είναι στα 195 χλμ/ώρα.

Οι οδηγοί βρίσκονται με τέρμα το γκάζι για 750 μέτρα και μόνο για 11 δευτερόλεπτα.

Τον ταχύτερο γύρο τον κατέχει ο Michael Schumacher από το 2004 με χρόνο 1:19,071.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του 3ημέρου του GP Ουγγαρίας σε ώρες Ελλάδας.

 

ΠΗΓΗ: msfree.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ