Final Four 2023 – Ολυμπιακός: Με σπασμένα φρένα για το τέταρτο αστέρι

Ο Ολυμπιακός έκλεψε τις εντυπώσεις τη φετινή σεζόν και μόνο τυχαία δεν είναι η πρώτη θέση που κατέλαβε στην κανονική περίοδο της Euroleague. Οι ερυθρόλευκοι μέτρησαν ρεκόρ 24-10 και αυτός ήταν ο λόγος που έγιναν η πρώτη ελληνική ομάδα που καταλαμβάνει την πρωτιά από όταν καθιερώθηκε ο νέος τρόπος διεξαγωγής στη διοργάνωση. Η Φενερμπαχτσέ τον δυσκόλεψε, αλλά δεν μπόρεσε να του κόψει τον δρόμο για το Final Four. Πλέον ο στόχος είναι να ράψει το τέταρτο αστέρι με την κατάκτηση του τροπαίου. Στο Κάουνας ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει στον πρώτο ημιτελικό την Μονακό το απόγευμα της Παρασκευής (18.00-19/5).

Να επιβεβαιώσει στο Final Four την ανωτερότητα του

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μέτρησε στο ΣΕΦ 13 νίκες και 4 ήττες, τη στιγμή που εκτός έδρας έκανε 10 νίκες και 7 ήττες. Οι ερυθρόλευκοι είχαν οριακά την 2η καλύτερη επίθεση με 2857 πόντους πίσω από την Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και την 1η καλύτερη άμυνα δεχόμενοι 2578 πόντους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σάσα Βεζένκοφ αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης(σ.σ. για 2η συνεχόμενη χρονιά) και ο Γιώργος Μπαρζώκας ως ο καλύτερος προπονητής.

Ταυτόχρονα με βάση την εικόνα ο Ολυμπιακός έπαιξε για μεγάλο διάστημα το καλύτερο μπάσκετ στη διοργάνωση και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν στην κορυφή. Στα play off είχε την ατυχία ως πρώτος να “ψωνίσει” την Φενέρμπαχτσε που ήταν ένας δύσκολος αντίπαλος και αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια σκληρή σειρά που κρίθηκε στα 5 παιχνίδια.  Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι οι Πειραιώτες πραγματοποίησαν την καλύτερη τους εμφάνιση στο τελευταίο παιχνίδι με τους Τούρκους που ήταν και το δυσκολότερο, δείχνοντας για πολλοστή φορά τον μέταλλο της ομάδας.

Το αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Ολυμπιακού

Είναι προφανές ότι το μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού είναι η ομαδικότητα και η αυταπάρνηση που βγάζει το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα. Το παιχνίδι των Πειραιωτών βασίζεται στην σκληρή άμυνα που πνίγει τον αντίπαλο και μέσα από αυτή  επιδιώκει το ανοιχτό γήπεδο που του δίνει συστηματικά μεγάλο μέρος του σκοραρίσματος. Γενικά ο Ολυμπιακός είναι γεμάτος σε όλες τις θέσεις και ενδεικτικό αυτού είναι το “βάθος” στη θέση “5” με τους Φαλ, Μπλακ και Μπόλομποϊ να συνθέτουν μια γεμάτη τριάδα. Ταυτόχρονα, ένα χαρακτηριστικό του φετινού Ολυμπιακού είναι το απρόβλεπτο, με παίκτες που δεν αποτελούν σταθερά, όπως οι Λαρεντζάκης και Κάνααν να μπαίνουν στα παιχνίδια και να κάνουν τη διαφορά.

Τα αστέρια της ομάδας

Αναμφισβήτητα ο Σάσα Βεζένκοφ είναι ο άνθρωπος που ξεχώρισε για τον Ολυμπιακό ολόκληρη τη σεζόν. Τα στατιστικά του ήταν εκπληκτικά, με 17.2 πόντους μ.ο., 6.8 ριμπάουντ και την αξιολόγηση να σπάει τα κοντέρ με το 21.2 μ.ο. Ωστόσο, όταν υπάρχει στην ομάδα ο Κώστας Σλούκας ο Βούλγαρος φόργουορντ δεν είναι μόνος του σε αυτή τη κατηγορία. Ο Θεσσαλονικιός γκαρντ των ερυθρόλευκων που ξέρει καλά πως είναι να διεκδικείς τίτλους μίλησε στα κρίσιμα παιχνίδια και κυρίως στη δύσκολη σειρά των play off με την Φενέρ, όπου πλήγωσε την “πρώην” του. Στα στατιστικά του μέτρησε 11.2 πόντους ανά αγώνα, 5.6 ασίστ και 2.1 ριμπάουντ.

Το ρόστερ του Ολυμπιακού

Τόμας Γουόκαπ

Τζορτζ Πάπας

Αιζάια Κάνααν

Κώστας Σλούκας

Μιχάλης Λούντζης

Σακίλ Μακίσικ

Γιάννης Λαρεντζάκης

Άλεκ Πίτερς

Κώστας Παπανικολάου

Σάσα Βεζένκοφ

Μουσταφά Φαλ

Ταρίκ Μπλακ

Τζοέλ Μπολομπόι

Προπονητής: Γιώργος Μπαρτζώκας 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ