Final Four 2023 – Μονακό: Μία «Σταχτομπούτα» στον δρόμο του Ολυμπιακού

Μετά τη περσινή σεζόν που έφτασε ένα παιχνίδι μακριά από το Final Four, το οποίο της στέρησε ο Ολυμπιακός, η Μονακό όχι μόνο βελτιώθηκε αλλά πέτυχε τον στόχο της παίζοντας ταυτόχρονα καλό μπάσκετ.

Έπειτα  από σκληρή μάχη απέκλεισε στα πλέι οφ την Μακάμπι με 3-2. Η ομάδα του Πριγκιπάτου είναι ένα σύνολο Γάλλων και Αμερικανών παικτών, το οποίο έχει ως καθοδηγητή τον Σέρβο Σάσα Ομπράντοβιτς. Η γαλλική ομάδα θα είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού στον πρώτο ημιτελικό στο Κάουνας τη Παρασκευή(18.00-19/5). Πρόκειται για την «Σταχτομπούτα της διοργάνωσης, καθώς μόλις στην δεύτερη συμμετοχή της στην Euroleague, κατάφερε να φθάσει έως το τέλος.

Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της Μονακό

Αναμφισβήτητα το μεγάλο πλεονέκτημα της γαλλικής ομάδας είναι η αθλητικότητα. Το ρόστερ αποτελείται από ψηλά κορμιά και undersized γκαρντ που μπορούν τόσο να εκτελέσουν, όσο και να δημιουργήσουν και αναφερόμαστε στους Τζέιμς, Οκόμπο και Λόιντ, αλλά και τον Στράζελ που έρχεται τέταρτος σε αυτή τη λίστα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις θέσεις “3” και “4” με ιδιαίτερα αθλητικούς παίκτες ενώ στο “5” υπάρχει και ο Μοτιεγιούνας που μπορεί να δώσει άλλα στοιχεία κοντά στο καλάθι.

Συνολικά πρόκειται ξεκάθαρα για μία ομάδα που της αρέσει να παίζει γρήγορο μπάσκετ και να τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο. Στα θετικά των Μονεγάσκων είναι ότι με τον Ομπράντοβιτς ψάχνει το σκεπτόμενο μπάσκετ, κάτι που δεν έχουμε δει από γαλλικές ομάδες τα τελευταία χρόνια. Στα αρνητικά στοιχεία της Μονακό, είναι η αδυναμία να εκτελέσει καλά από την περιφέρεια και το 30% που είχε στην κανονική περίοδο από τα 6.75 θα αποτελέσει πρόβλημα αν δεν βελτιωθεί σε αυτό το σκέλος στο Final Four Κάουνας.

Το αστέρι της Μονακό 

Δεν χωρά καμία αμφισβήτηση ότι ο ηγέτης και το βαρύ χαρτί της ομάδας είναι ο γνώριμος μας Μάικ Τζέιμς. Ο 32χρονος γκαρντ εμφανίζεται πιο σοβαρός από ποτέ και στη σειρά των play off με την Μακάμπι Τελ Αβίβ έβγαλε απίστευτη ωριμότητα για τα δικά του δεδομένα. Ο Τζέιμς ήταν πρώτος σκόρερ της Μονακό στην κανονική περίοδο με 16.3 μ.ο και πρώτος στις ασίστ με 4.6 μ.ο. Με λίγα λόγια από τη δική του απόδοση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η συνολική αποτελεσματικότητα της ομάδας του. 16.2 πόντοι, 4.6 ασίστ και 3.9 ριμπάουντ είναι τα νούμερα του παλιού παίκτη του Παναθηναϊκού.

H πορεία της στη φετινή Euroleague

Με βάση το μπάσκετ που έπαιξε και τη σταθερότητα που έβγαλε η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς δικαιωματικά έφτασε ως το τέλος του δρόμου στο Κάουνας. Η Γαλλική ομάδα πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν στην πρώτη τετράδα και είχε ως συνολικό απολογισμό 21 νίκες και 13 ήττες. Στο Πριγκιπάτο μέτρησε 13 νίκες και 4 ήττες, ενώ και μακριά από την Γαλλία δεν τα πήγε άσχημα με το ρεκόρ της να είναι οριακά με αρνητικό συντελεστή (8 νίκες-9 ήττες). Στα πλέι οφ, έχοντας το πλεονέκτημα έδρας, απέκλεισε την Μακάμπι με 3-2

Η απειρία

Ένα κομμάτι στο οποίο οι Μονεγάσκοι υστερούν σε θεωρητικό πάντα επίπεδο είναι αυτό της απειρίας. Πλην του Μάικ Τζέιμς κανείς παίκτης της δεν έχει ξαναπαίξει σε Final Four, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον προπονητή Σάσα Τζόρτζεβιτς που φτάνει πρώτη φορά ως το τέλος του δρόμου στην Euroleague. Βέβαια αυτό πολλές φορές γυρίζει και ανάποδα, καθώς η “άγνοια κινδύνου” μπορεί να σε απελευθερώσει. Και είναι ξεκάθαρο ότι η Μονακο δεν έχει “πρέπει” σε σχέση με τις άλλες τρεις ομάδες που είναι μπαρουτοκαπνισμένες.

Το ρόστερ της Μονακό

Τζ. Λόιντ 1.93 ΗΠΑ

Μ. Στραζέλ 1.82 Γαλλία

Μ. Τζέιμς 1.85 ΗΠΑ

Ε. Οκόμπο 1.91 Γαλλία

Γ. Ουατάρα 1.91 Γαλλία

Τζ. Μπλόσομγκειμ 1.98 ΗΠΑ

Α. Κουτουρέ 1.99 Γαλλία

Τσ. Μονέκε 1.96 Νιγηρία

Τζ. Μπράουν 2.03 ΗΠΑ

Γ. Μακουντού 2.09 Γαλλία

Ντ. Μοτιεγιούνας 2.13 Γαλλία

Ντ. Χολ 2.08 ΗΠΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ