Φέγενορντ: Ετοιμάζει το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Ολλανδία – ΦΩΤΟ

Κάποτε, η ολλανδική ποδοσφαιρική ομάδα Φέγενορντ σκορπούσε ρίγη συγκίνησης, κοντράροντας στα ίσια τον θρυλικό Άγιαξ. Οι καιροί αυτοί έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, αλλά η ομάδα του Ρότερνταμ ετοιμάζεται σιγά-σιγά να μπει στο καινούργιο σπίτι της: το 63.000 θέσεων Feyenoord Stadium θα είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Ολλανδία και σχεδιάζεται από το αρχιτεκτονικό γραφείο OMA του φημισμένου Rem Koolhaas.

Θα είναι δίπλα στον ποταμό Nieuwe Maas, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της περιοχής Rotterdam Zuid από το OMA το οποίο, συνεργαζόμενο με τον αρχιτέκτονα τοπίου LOLA, σχεδίασε το γήπεδο ώστε να είναι ενσωματωμένο στην αναπτυγμένη εκ νέου γειτονιά. «Πυρήνας του σχεδίου είναι η κεντρική θέση του σταδίου στο Rotterdam Zuid και η σχέση του με τον ποταμό Nieuwe Maas. Ανυψώνοντας τον ανοιχτό δημόσιο χώρο του σταδίου, δημιουργήσαμε ένα καινούργιο μπαλκόνι που βλέπει στον ποταμό, στον οποίο το καινούργιο στάδιο καταλαμβάνει την εμβληματική θέση του» εξήγησε, μιλώντας στο Dezeen, ο David Gianotten του OMA.

To Feyenoord Stadium θα αντικαταστήσει το παλιό γήπεδο της Φέγενορντ -γνωστό ως De Kuip- το οποίο χτίστηκε τη δεκαετία του 1930. Οι αρχιτέκτονες του OMA προσπάθησαν να ενσωματώσουν στο σχέδιο του καινούργιου γηπέδου και το σχήμα και την αίσθηση του παλαιού. «Όταν ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1930, το De Kuip έθεσε νέα πρότυπα για τον σχεδιασμό σταδίων. Ακόμη και σήμερα, ο κόσμος επαινεί το De Kuip για την ατμόσφαιρά του» υπογράμμισε ο Gianotten. Το καινούργιο στάδιο θα είναι το πρώτο στάδιο που θα οικοδομηθεί στη βάση σχεδίου του OMA και ο Gianotten πιστεύει πως η κύρια συνεισφορά του στον μελλοντικό σχεδιασμό σταδίων είναι ο τρόπος που το κτίσμα σχετίζεται με την πόλη.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.