Eurobasket 1987: 36 χρόνια από τον ιστορικό θρίαμβο – Ο Γκάλης, ο Γιαννάκης και η πορεία προς το τρόπαιο

Το ημερολόγιο έγραφε 14 Ιουνίου 1987. Τότε που η Εθνική Ελλάδος στο μπάσκετ, η ομάδα του Γκάλη και του Γιαννάκη πέτυχε το «θαύμα» γράφοντας μια φωτεινή σελίδα στην ιστορία του αθλητισμού και ανεβάζοντας τη χώρα μας στην πρώτη θέση του βάθρου της Ευρώπης.

Η Εθνική Ελλάδος κέρδισε την Σοβιετική Ένωση τότε με 103- 101 και έστειλε τους Έλληνες στα «ουράνια», βγάζοντάς τους στους δρόμους να πανηγυρίζουν ολόκληρη τη νύχτα. Κατέκτησε το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ στην ιστορία της.

Ήταν ο μεγαλύτερος θρίαμβος του ελληνικού αθλητισμού σε ομαδικό άθλημα έως τότε και θα παραμείνει έως το 2004, όταν η εθνική ομάδα θα κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Ήταν μάλιστα μία νίκη που ήρθε την στιγμή που η εθνική ομάδα τα προηγούμενα χρόνια είχε συνεχείς αποτυχίες. Συγκεκριμένα, το 1985 δεν ήταν καν στο Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας, ενώ δύο χρόνια πριν, στη Γαλλία, είχε τερματίσει στην 11η θέση.

Στο 25ο Ευρωμπάσκετ συμμετείχαν 12 ομάδες (Ελλάδα, Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Δυτική Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία, Πολωνία, Ισραήλ και Ολλανδία), που χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των έξι ομάδων η κάθε μία. Η εθνική μας κληρώθηκε στον πρώτο όμιλο, που ήταν και ο δυσκολότερος, με αντιπάλους τη Σοβιετική Ένωση, τη Γιουγκοσλαβία, την Ισπανία, τη Ρουμανία και τη Γαλλία.

Έχοντας στο «τιμόνι» της τον 45χρονο τότε Κώστα Πολίτη είχε αναλάβει να «χτίσει» την ομάδα από τα θεμέλιά της.

«Προχωρούσαμε βήμα – βήμα και αυτή η ομάδα μέχρι το ’87 είχε ωριμάσει και είχε αποκτήσει εμπειρίες. Άρχιζε να κάνει αισθητή την παρουσία της» είχε δηλώσει σε μία συνέντευξή του.

Η ομάδα του θριάμβου στο Eurobasket του 1987

Ο δρόμος για την επική νίκη

Η Εθνική Ελλάδος κλήθηκε να δώσει δύσκολους και απαιτητικούς αγώνες. Στις 10 Ιουνίου καλείται να αντιμετωπίσει την Ιταλία.

Τότε ο Νίκος Γκάλης είχε πει «ήμουν τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσουμε, από την ώρα της παρουσίασης των ομάδων. Έβλεπα φοβισμένα τα μάτια των Ιταλών» είχε δηλώσει ο Νίκος Γκάλης.

Eurobasket 1987- Νίκος Γκάλης

Η παρέα του Γκάλη και του Γιαννάκη δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο. Με 38 πόντους του Γκάλη, 22 του Γιαννάκη και 12 του Καμπούρη, επικράτησε των Ιταλών με 90-78 (49-35) και πέρασε πανηγυρικά στα ημιτελικά.

Στα ημιτελικά της 12ης Ιουνίου βρήκε ως αντίπαλο την Γιουγκοσλαβία. Την ξανακέρδισε με επική ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο 81-77 (35-45).

Ο μεγάλος τελικός

Στον μεγάλο τελικό της 14ης Ιουνίου, η Ελλάδα ξαναβρήκε μπροστά της την Σοβιετική Ένωση, η οποία στον άλλο ημιτελικό της διοργάνωσης είχε επικρατήσει της Ισπανίας με 113-96.

Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός και κρίθηκε με τις δύο βολές του Λιβέρη Ανδρίτσου, που πήγε το ματς στην παράταση (89-89 η κανονική διάρκεια) και τις δύο βολές του Αργύρη Καμπούρη στην εκπνοή της παράτασης, που διαμόρφωσαν το τελικό σκορ 103-101 υπέρ της εθνικής μας.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2) , Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 3, Ανδρίτσος 10, Φασούλας 12, Ιωάννου 8, Χριστοδούλου 10 (1), Φιλίππου.

Σοβιετική Ένωση (Γκομέλσκι): Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Χομίτσιους 10, Μπαμπένκο, Τικχονένκο, Βάλτερς 23 (2), Τκατσένκο 14 (1), Μαρτσουλιόνις 16 (1), Γιοβάισα 17 (4), Πανκράσκιν 8, Γκομπόροφ 4.

Πολυτιμότερος παίκτης αναδείχθηκε ο Νίκος Γκάλης (37 πόντοι μ.ο) και τη χρυσή πεντάδα της διοργάνωσης συγκρότησαν οι Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Αντρές Χιμένεθ (Ισπανία), Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις (ΕΣΣΔ) και Αλεξάντερ Βολκόφ (ΕΣΣΔ).

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ