Εποχή Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ – «Έρχομαι για να σηκώσω τρόπαια»

Η «εποχή Ματίας Αλμέιδα» ξεκίνησε επίσημα στην ΑΕΚ. Η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ ανακοίνωσε τη συνεργασία με τον Αργεντινό προπονητή, ο οποίος είχε ήδη υπογράψει το συμβόλαιό του, διάρκειας 2+1 χρόνων.

Ο νέος τεχνικός της Ένωσης αναμένεται τις προσεχείς ημέρες στη χώρα μας, για τρίτη φορά. Η πρώτη ήταν τον περασμένο μήνα, όταν οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια και η δεύτερη στις αρχές Μαΐου, οπότε διέμεινε για περίπου μία εβδομάδα και παρακολούθησε αγώνες της ομάδας για τα play off της Super League.

Ο 48χρονος Ματίας Αλμέιδα, δεν έχει προπονητική εμπειρία από την Ευρώπη, αφού η διαδρομή του έως τώρα είχε σταθμούς την Αργεντινή (Ρίβερ Πλέιτ, Μπάνφιλντ), το Μεξικό (Σίβας Γουαδαλαχάρα) και τις ΗΠΑ (Σαν Χοσέ). Η ευρωπαϊκή κουλτούρα όμως, και δη η μεσογειακή, μόνο άγνωστη δεν του είναι αφού διετέλεσε περίπου για μία δεκατία ποδοσφαιριστής της Σεβίλης, της Λάτσιο, της Πάρμα, της Ίντερ και της Μπρέσια από το 1996 έως το 2005. Το ίδιο διάστημα ήταν βασικό στέλεχος της εθνικής Αργεντινής, ως μέλος μιας εκπληκτικής φουρνιάς που ανέδειξε παίκτες όπως ο Ρομπέρτο Αγιάλα και ο Χαβιέρ Ζανέτι. Η πιο μεγάλη στιγμή της καριέρας του με την «Αλμπισελέστε» ήταν η συμμετοχή στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα, με τρομερούς συμπαίκτες όπως οι δύο προαναφερθέντες και επίσης ο Κρέσπο, ο Τσαμότ, ο Ορτέγκα, ο «Πιόχο» Λόπες. Όμως γνώρισε την ήττα 2-1 στο 90΄ από τη Νιγηρία και έχασε την ευκαιρία να κατακτήσει το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της Αργεντινής σε ομαδικό άθλημα. Ευκαιρία που οκτώ χρόνια αργότερα αξιοποίησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και στο ποδόσφαιρο, αλλά και στο μπάσκετ.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ:

«Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον προπονητή Ματίας Αλμέιδα. Ο Αργεντινός τεχνικός υπέγραψε συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2024, με την ομάδα μας να διατηρεί δικαίωμα ανανέωσης για έναν ακόμη χρόνο.

Ο Ματίας Αλμέιδα γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1973 στην πόλη Αζούλ της Αργεντινής. Πραγματοποίησε μια σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής, έχοντας αγωνιστεί μεταξύ άλλων σε Ρίβερ Πλέιτ, Σεβίλλη, Λάτσιο, Πάρμα, Ίντερ και Μπρέσια, ενώ φόρεσε 40 φορές τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής. Στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας κατέκτησε Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1999, Λάτσιο), Σούπερ Καπ Ευρώπης (2000, Λάτσιο), Κόπα Λιμπερταδόρες (1996, Ρίβερ Πλέιτ), πρωτάθλημα Ιταλίας, τρία Κύπελλα Ιταλίας και τρία πρωταθλήματα στην Αργεντινή.

To 2011 κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ως ποδοσφαιριστής της Ρίβερ Πλέιτ και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της σε μια δύσκολη περίοδο για τον ιστορικό σύλλογο της Αργεντινής, ο οποίος υπό την καθοδήγησή του κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας και επέστρεψε στην Α’ εθνική Αργεντινής. Μάλιστα αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς (2011-12) για την Primera B Nacional.

Τον Νοέμβριο του 2012 αποχώρησε από τη Ρίβερ και τον Απρίλιο του 2013 ανέλαβε την Μπάνφιλντ, με την οποία πέτυχε τον ίδιο στόχο, ανεβάζοντας την στην πρώτη κατηγορία ως πρωταθλήτρια, με τον ίδιο να κερδίζει και πάλι τον τίτλο του προπονητή της χρονιάς (2013-14).

Επόμενος σταθμός της προπονητικής του καριέρας ήταν η Γκουανταλαχάρα του Μεξικό, την οποία ανέλαβε με στόχο να την επαναφέρει στην κορυφή. Κάτι που πέτυχε, αφού στα τρία χρόνια που είχε τα ηνία της την οδήγησε στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος (2017), δύο κυπέλλων (2015, 2017), ενός σούπερ καπ (2016), αλλά και του Τσάμπιονς Λιγκ Κεντρικής Αμερικής (2018), κερδίζοντας και τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή της διοργάνωσης.

Τον Οκτώβριο του 2018 ο Ματίας Αλμέιδα αποφάσισε να «μετακομίσει» στο MLS αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία των Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς, παραμένοντας στην ομάδα της Καλιφόρνια έως τις 18 Απριλίου του 2022, όταν και αποφάσισε να αποχωρήσει.

Μάτι, καλωσόρισες στην οικογένεια της ΑΕΚ! Καλή επιτυχία στο νέο, πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην Ιστορίας της ομάδας μας!»

 

Αλμέιδα: «Έρχομαι για να σηκώσω τρόπαια»

Το στίγμα του φρόντισε να δώσει ο Ματίας Αλμέιδα, από την πρώτη επίσημη τοποθέτησή του ως προπονητής της ΑΕΚ. Ο Αργεντινός θέλει να μιλήσει με τα έργα και όχι με τα λόγια, ζήτησε να κριθεί αφού αξιολογηθεί η δουλειά του και δήλωσε προνομιούχος που θα είναι -εκτός συνταρακτικού απροόπτου- ο πρώτος προπονητής που θα μπει στην «Αγιά Σοφιά».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ματίας Αλμέιδα στο επίσημο κανάλι της ΑΕΚ στο Youtube:

«Πραγματικά για εμένα αποτελεί χαρά να μπορώ να βρίσκομαι σε ένα κλαμπ με αυτήν την ιστορία. Θυμάμαι όταν έπαιζα και μιλούσαν για τις ομάδες της Ελλάδας, η ΑΕΚ ήταν και είναι από τις πιο δυνατές, λόγω της ιστορίας της, του τρόπου με τον οποίο ιδρύθηκε και του πάθους του κόσμου της.

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που βρίσκομαι εδώ κι επιθυμώ μέσα απ’ την καρδιά μου να πάμε καλά. Θα αφήσουμε μέχρι και την τελευταία σταγόνα του ιδρώτα μας, ώστε να κατακτήσουμε τους στόχους μας» δήλωσε στην αρχική του τοποθέτηση.

«Η Ιστορία αυτής της ομάδας είναι πολύ πλούσια σε αποτελέσματα, με τον τρόπο που ιδρύθηκε και κυρίως το πάθος που έχουν οι οπαδοί της κι εύχομαι μέσα απ’ την καρδιά μου να μου πάνε όλα καλά, να πάνε καλά σε όλο το τεχνικό επιτελείο, στους ποδοσφαιριστές, στους ανθρώπους της διοίκησης και όλοι μαζί να δώσουμε χαρά τόσο στον κόσμο, όσο και σε εμάς τους ίδιους. Ο ενθουσιασμός μου είναι πολύ μεγάλος και την απόφαση που πήρα να έρθω σ’ αυτό το κλαμπ την πήρα με πάρα πολλή όρεξη».

-Σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει ο ίδιος την επιστροφή στην Ευρώπη ως προπονητής, μετά από μια μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα σε μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους, υπογράμμισε:

«Είναι αλήθεια ότι δεν έχω δουλέψει στην Ευρώπη, γιατί η καριέρα μου ξεκίνησε στη Λατινική Αμερική, σε ένα κλαμπ που ονομάζεται Ρίβερ Πλέιτ. Είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο, με μεγάλο πάθος στους οπαδούς της, με μια ιστορία πολύ πλούσια όσον αφορά στα αποτελέσματα και στις διακρίσεις και σχετικά με αυτούς που εκφράζουν την άποψή τους, θα έπρεπε να εξετάσουν την πορεία του κάθε ανθρώπου. Έζησα δέκα χρόνια στην Ευρώπη και είχα τη δυνατότητα ως ποδοσφαιριστής να παίξω σε μεγάλα κλαμπ, αλλά ο κόσμος πάντα θα μιλάει και πολύς κόσμος κάνει ένα λάθος. Του αρέσει να κρίνει, πριν δει τη δουλειά που γίνεται. Εγώ θα ήθελα πρώτα να με αφήσουν να δουλέψω, να με δουν και μετά να με κρίνουν. Αυτό θα ήταν το πιο φυσιολογικό για τον οποιοδήποτε άνθρωπο» τόνισε ανάμεσα στ’ άλλα και συνέχισε:

«Η δική μου φιλοσοφία ζωής είναι αρκετά ξεχωριστή. Πιστεύω πολύ στη δουλειά, στην ειλικρίνεια, στο λόγο τιμής. Και ό,τι κάνω, το κάνω με πάθος, το κάνω με αγάπη και το κάνω χωρίς ιδιοτέλεια. Για εμένα από την πρώτη προπόνηση αυτή η ομάδα θα είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Έρχομαι για να δουλέψω, έρχομαι για να πάνε τα πράγματα καλά. Γι’ αυτό έρχομαι με την οικογένειά μου, οπότε η στάση μου σε σχέση με τις αμφιβολίες που υπάρχουν είναι ο χρόνος. Αν τα πάω άσχημα θα με διώξουν, αν τα πάω καλά θα σηκώσουμε τρόπαια. Κι εγώ έρχομαι να σηκώσω τρόπαια».

-Για το ότι θα είναι ο πρώτος προπονητής που θα οδηγήσει την ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο, απάντησε:

«Η αλήθεια είναι ότι βλέποντας αυτό το γήπεδο αισθάνομαι ότι είμαστε προνομιούχοι, γιατί ξέρω την ιστορία, το πώς κατασκευάστηκε, το τι «κόστισε» μέχρι να γίνει και ξέρω ότι πολύς κόσμος περιμένει τα εγκαίνια. Πρώτα ο Θεός, θα είμαι ο προπονητής τη στιγμή που θα εγκαινιαστεί και το φαντάζομαι με όλο το πάθος που έχει ο κόσμος της ΑΕΚ, κατάμεστο και πιστεύω ότι εκείνη την στιγμή θα έχουμε έναν επιπλέον παίχτη, που είναι ο κόσμος. Και αν ο κόσμος “παίζει” υπέρ μας, θα κάνουμε μια ομάδα δύσκολη, πολύ δύσκολη».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ