Σιμόν Μπάιλς: Πώς έφτασε να αποχωρήσει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες – Τι είναι τα twisties

Σοκ προκάλεσε η απόφαση της Σιμόν Μπάιλς να αποσυρθεί αρχικά από τον τελικό της ομάδας γυναικών και στη συνέχεια από τον ατομικό διαγωνισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, προκειμένου να επικεντρωθεί στην ψυχική της υγεία, όπως ανακοίνωσε η Γυμναστική Ομοσπονδία των ΗΠΑ (USA Gymnastics).

“Η Μπάιλς θα αξιολογήσει για να δει αν μπορεί να λάβει μέρος σε άλλα ατομικά που βρίσκονται ακόμη μπροστά. Εξακολουθεί να έχει προκριθεί για τέσσερις τελικούς που θα διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα” αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, ενώ ακόμη τονιζόταν: “Στηρίζουμε ολόθερμα την απόφαση της Σιμόν και επικροτούμε τη γενναιότητά της να προτεραιοποιήσει την ευημέριά της. Το κουράγιο της δείχνει και πάλι γιατί είναι πρότυπο για τόσους πολλούς”.

Από την πλευρά της, η 24χρονη αθλήτρια, ευχαρίστησε τους θαυμαστές της για τα ευγενικά λόγια τους τονίζοντας ότι η αγάπη τους και η στήριξή τους την έκαναν να συνειδητοποιήσει ότι αξίζει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι τα μετάλλιά της.

Aφού η ομάδα της κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, δήλωσε ότι “δεν ήθελα να βγω εκεί έξω και να κάνω κάτι χαζό και να τραυματιστώ και να είμαι αμελής. Έτσι, ήξερα για τον εαυτό μου ότι έπρεπε να κάνω ένα βήμα πίσω”, τονίζοντας ότι έπασχε από twisties.

Ποια είναι η κατάσταση της Σιμόν Μπάιλς

Μιλώντας στο Today η Μπάιλς αποκάλυψε ότι αποσύρθηκε λόγω ιατρικού θέματος και όχι φυσικής κατάστασης. “Σωματικά είμαι μια χαρά, είμαι σε φόρμα. Συναισθηματικά αυτό το πράγμα ποικίλλει ανάλογα τον χρόνο και τη στιγμή”. Την Τρίτη, μιλώντας στους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε τι κρυβόταν πίσω από την απόφασή της να αποσυρθεί από τον ομαδικό τελικό και μετά το ατομικό της: “Οι συναθλήτριές μου το είδαν εν μέρει στην προπόνηση… έχω twisties” είπε.

Τα twisties είναι μία νευρολογική κατάσταση που περιλαμβάνει με ακούσιους μυϊκούς σπασμούς οι οποίοι θα μπορούσαν να προέλθουν από την υπερκόπωση των μυών ή μπορεί να συμβούν από το πουθενά την ώρα της περιστροφής στην περίπτωση των αθλητών της ενόργανης γυμναστικής οι οποίοι ενδέχεται να αισθανθούν ότι βρίσκονται στον αέρα και να μην μπορούν να αντιδράσουν.

Πολλοί πρώην αλλά και νυν αθλητές της ενόργανης, αμέσως μετά τη δήλωση της Σιμόν για twisties εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και υπογράμμισαν πόσο σημαντικό είναι το ψυχικό αυτό φαινόμενο. Μία αθλήτρια έκανε λόγο για “φοβερά twisties” ενώ άλλοι μοιράστηκαν τις δικές τους δυσάρεστες εμπειρίες.

Τι ακριβώς είναι τα twisties και πόσο επικίνδυνα είναι

Πρόκειται για ανεπίσημο όρο που χρησιμοποιείται για να αναφερθούμε σε συγκεκριμένο είδος ψυχικού μπλοκαρίσματος που μπορεί να βιώσει ένας αθλητής ενώ βρίσκεται στον αέρα στη διάρκεια μίας περιστροφής. Όταν κάποιος παθαίνει twisties, αποσυνδέεται ο εγκέφαλος από το σώμα εξηγεί η συνδιευθύντρια του προγράμματος αθλητισμού και ψυχολογικής απόδοσης στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, Τζέιμι Σαπίρο. Όπως τονίζει, μιλώντας στο περιοδικό Health.. “το σώμα ξέρει τι να κάνει και κινητικά προγράμματα είναι αποθηκευμένα στον εγκέφαλο, αλλά ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει πρόβλημα να αποκτήσει πρόσβαση σ’ αυτά τα προγράμματα” εξηγεί απλοϊκά την κατάσταση.

Επίσης, επισημαίνει ότι η αποσύνδεση του εγκεφάλου από το σώμα που προκαλείται από τα twisties μπορεί να επιφέρει την απώλεια της αίσθησης του τόπου σ’ έναν αθλητή όταν αυτός βρίσκεται στον αέρα. Έτσι, ο αθλητής χάνει την αίσθηση του ελέγχου της κίνησής του. Αυτό μπορεί να έχει τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές επιπλοκές. Σωματικά, τα twisties μπορεί να κάνουν έναν αθλητή να αισθάνεται ανίκανος να επιδείξει τις ικανότητες που είχε πρωτύτερα ενώ ψυχικά, αυτή η ανικανότητα μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατ’ επέκταση ψυχολογικό μπλοκάρισμα.

Όσο γιατί προκαλούνται twisties, η απάντηση είναι ότι υπάρχουν και ψυχολογικοί και σωματικοί λόγοι. Οι ψυχολογικοί μπορεί να είναι το στρες και το άγχος, ενώ όσον αφορά στις σωματικές αιτίες, υπάρχει η εστιακή δυστονία. Οι ασθενείς με δυστονία αναφέρουν ακούσιους σπασμούς ή συσπάσεις των μυών. Αυτό οδηγεί σε στροφικές ή σπασμωδικές κινήσεις.

Παράλληλα, οι ειδικοί περιγράφουν την επικινδυνότητα της κατάστασης λέγοντας πως τη στιγμή που οι αθλητές περιστρέφονται στον αέρα έχουν την αίσθηση της κίνησης και της θέσης τους και τη σχέση τους με το έδαφος, κάτι που είναι σημαντικό γιατί με αυτήν την ικανότητα ξέρουν πότε και πού θα προσγειωθούν. Αυτή η αίσθηση τους αποτρέπει από το να πέσουν ή να προσγειωθούν σε λάθος θέση. Αλλά όταν εμφανίζονται τα twisties τότε ο αθλητής χάνει την αίσθηση αυτή ενώ βρίσκεται στον αέρα, δεν ξέρει πού βρίσκεται, είναι αποπροσανατολισμένος. Είναι πολύ τρομακτικό, λέει πρώην αθλήτρια της ενόργανης που προσθέτει: “Μπορεί να τρομοκρατηθείς επειδή όταν δεν ξέρεις πότε βρίσκεσαι στον αέρα, δεν ξέρεις πώς να προσγειωθείς, και αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για να τραυματιστείς”.

Μάλιστα, αν το βιώσει μία φορά, μετά μπορεί να ανησυχεί μήπως του ξανασυμβεί στην επόμενη προσπάθεια και μετά ξανά και ξανά κάτι που αυξάνει τον φόβο. Αυτός ο φόβος μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον αθλητή που μπορεί να επιλέξει ακόμη και να παραιτηθεί από την προσπάθεια ή να ολοκληρώσει νωρίτερα την προσπάθειά του κάτι που ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο για την ασφάλειά του.

Πηγή φωτό: AP, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ