Ο Ολυμπιακός στο Μάντσεστερ: Το «αυτή η νύχτα μένει» των ελληνικών ομάδων στην Αγγλία – ΒΙΝΤΕΟ

Επιμέλεια: Κώστας Τέο

Η μεγάλη ώρα του Ολυμπιακού στο Μάντσεστερ έφθασε… Οι «ερυθρόλευκοι» κοντράρονται με το φαβορί του ομίλου, Μάντσεστερ Σίτι και το enikos.gr κάνει μια αναδρομή στις θρυλικές βραδιές των ελληνικών ομάδων στα αγγλικά γήπεδα.

Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν ζήσει λίγες, αλλά πολύ μεγάλες βραδιές κόντρα σε ομάδες με τεράστια ιστορία όχι μόνο εντός του Νησιού, αλλά και στην Ευρώπη. Την αρχή είχε κάνει στην πορεία προς το «Γουέμπλεϊ» ο Παναθηναϊκός. Ήταν 9 Μαρτίου του 1971, όταν οι «πράσινοι» έπαιρναν αποτέλεσμα μέσα στο «Γκούντισον Παρκ» από τη μεγάλη-τότε- Έβερτον που διέθετε στις τάξεις της αστέρες της εποχής, όπως ο Άλαν Μπολ, ο Χάουαρντ Κένταλ, ο Κόλιν Χάρβεϊ και ο φοβερός επιθετικός Τζο Ρόιλ.

Η Έβερτον σφυροκόπησε την εστία του Τάκη Οικονομόπουλου. Ο Παναθηναϊκός, όμως, άντεξε και στο 81′ ο Αντωνιάδης ο Αντωνιάδης συνδυάστηκε με τον Χάρη Γραμμό και νίκησε τον Άντι Ράνκιν για το 0-1.Στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης ο Ντέιβιντ Τζόνσον ισοφάρισε με προβολή σε 1-1. Ένα γκολ που κακώς μέτρησε, καθώς είχε προηγηθεί επιθετικό φάουλ πάνω στον Οικονομόπουλο, αλλά ο διαιτητής Ρούντι Γκλέκνερ από την Ανατολική Γερμανία έκλεισε τα αυτιά του στις διαμαρτυρίες.

Στη ρεβάνς της Αθήνας ο Παναθηναϊκός άντεξε ξανά στην πίεση της Έβερτον και απέσπασε το 0-0 που του έδωσε τη μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης, προτού συνεχίσει μέχρι τον τελικό του «Γουέμπλεϊ» κόντρα στον Άγιαξ του θρυλικού Γιόχαν Κρόιφ.

Δείτε το βίντεο:

Η σειρά της ΑΕΚ

Τη σεζόν 1976-77 ήταν η σειρά της ΑΕΚ να πάρει τη σκυτάλη κόντρα στη Ντέρμπι Κάουντι για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Ήταν μεγάλη ομάδα της εποχής με δύο πρωταθλήματα (1972, 1975), όπως και το μοναδικό, μέχρι σήμερα, Charity Shield (1975) και προπονητή τον τεράστιο Μπράιαν Κλαφ.

Η «Ένωση» είχε κερδίσει στην Αθήνα με 2-0 και πήγαινε στη ρεβάνς του «Μπέισμπολ Γκράουντ» να υπερπασπιστεί αυτό το σκορ. Στο α’ ημίχρονο το ματς ήταν αρκετά μοιρασμένο. Δύο καλές φάσεις η Ντέρμπι και δοκάρι η ΑΕΚ με τον Μίμη Παπαϊωάννου. Στο 53′, όμως, η Ντέρμπι άνοιξε το σκορ με τον Τζορτζ και κάπου εκεί ξεκίνησε το πάρτι για την «Ένωση».

Στο 64′ ο Νικολούδης ισοφάρισε με εξαιρετικό φάουλ, ο Τάσος στο 77′ έκανε το 2-1 και ο Βάγκνερ στο 84′ έγραψε το 3-1 με τους Άγγλους να μειώνουν, απλά, στο 88′.

Δείτε το βίντεο:

Η «κανονιά» Βρύζα και του ΠΑΟΚ

Η επόμενη σπουδαία βραδιά ελληνικής ομάδας στην Αγγλία ήταν προ μιλένιουμ. Συγκεκριμένα, το 1997 και πάλι στο Κύπελλο UEFA, όπου ο ΠΑΟΚ και ο Ζήσης Βρύζας έγιναν γνωστή σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει στην κατάμεστη Τούμπα με γκολ του Κώστα Φρατζέσκου με 1-0 την Άρσεναλ που διέθετε φοβερό σύνολο υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ, ηγέτη τον Ντένις Μπέργκαμπ και πρόβαλλε ως το φαβορί για τον τίτλο. Και στη ρεβάνς του «Χάιμπουρι» τους έστειλε… όλους αδιάβαστους.

Ο Μπέργκαμπ άνοιξε το σκορ και όλοι πίστεψαν πως η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη θα καταρρεύσει. Εντούτοις όχι μόνο άντεξε αλλά στο 87ο λεπτό της αναμέτρησης έφερε το ματς στα ίσα.

Ο Ζήσης Βρύζας ήταν ο «χρυσός» σκόρερ που έκανε το 1-1 (τελικό σκορ του αγώνα), έριξε οριστικά τους Άγγλους στο καναβάτσο και έβγαλε τη Θεσσαλονίκη στους δρόμους.

Δείτε το βίντεο:

Η εικόνα των έξαλλων πανηγυρισμών των οπαδών του ΠΑΟΚ και το ευρηματικό «Zisis the end» που έγραφαν οι «Times» την άλλη μέρα στο πρωτοσέλιδό τους ήταν οι χαρακτηριστικές εικόνες της σπουδαιότερης ευρωπαϊκής πρόκρισης στην ιστορία της ομάδας.

Δείτε τη φωτογραφία:

Το «διπλό» του ΠΑΟΚ με 10 παίκτες με την Τότεναμ

Τον Δεκέμβρη του 2011 ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε ακόμη ένα σπουδαίο «διπλό» επί αγγλικού εδάφους. Επικράτησε με 2-1 της Τότεναμ και πανηγύρισε την πρόκριση του στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Το παιχνίδι ήταν συγκλονιστικό από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό και είχε ευτυχή κατάληξη για τον ΠΑΟΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Για το πόσο συγκλονιστικό ήταν το ματς αρκεί να πούμε πως στα πρώτα 15 λεπτά ο ΠΑΟΚ ήταν μπροστά με 2-0 και πριν τελειώσει το ημίχρονο ήταν στο 2-1 και με παίκτη λιγότερο. Τελικά με κατάθεση ψυχής από όλους του παίκτες, με δυο λαβωμένους ποδοσφαιριστές (Κοντρέρας, Λαζάρ) και χωρίς τερματοφύλακα (τραγική εμφάνιση Χαλκιά), ο ΠΑΟΚ πέτυχε το στόχο του και γέμισε με υπερηφάνεια τους φίλους της ομάδας του.

Δείτε το βίντεο:

Ο Ολυμπιακός και τα δύο «μπαμ» με την Άρσεναλ

Επί αγγλικού εδάφους ο Ολυμπιακός έχει ζήσει δύο ανεπανάληπτες στιγμές κόντρα στην Άρσεναλ. Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2015 ο νταμπλούχος Ελλάδας άφησε άφωνη όλη την Ευρώπη με το σπουδαίο «διπλό»« μέσα στο Emirates επί των «κανονιέρηδων». Πήρε παλικαρίσια νίκη με 2-3, γράφοντας ένα θρυλικό έπος στην ευρωπαϊκή ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στο 32′ ο Πάρντο άνοιξε το σκορ, όμως δύο λεπτά αργότερα ισοφάρισε ο Θίο Γουόλκοτ. Πολλές ομάδες θα έχαναν… τη γη κάτω από τα πόδια, μετά από τέτοια ψυχρολουσία, όμως ο Ολυμπιακός δεν είναι οι περισσότερες ομάδες…Στο 40′ ο Φορτούνης με μαεστρική εκτέλεση κόρνερ αιφνιδίασε τον Οσπίνα, ο οποίος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την μπάλα, ο Σιόβας τον πίεσε και η μπάλα τελικά πέρασε τη γραμμή: Το 1-2 του Ολυμπιακού ήταν γεγονός και οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν στα αποδυτήρια με το προβάδισμα.

Όμως, το ματς είχε ακόμα πολλές εκπλήξεις και συγκινήσεις. Στο 65′ ο Ουόλκοτ βρήκε τον αμαρκάριστο Σάντσες στην περιοχή, ο οποίος εύκολα έφερε το ματς στα ίσα. Το γήπεδο πανηγύρισε έξαλλα, μαζί του και ο Βενγκέρ, νομίζοντας ότι η Άρσεναλ θα γυρνούσε τούμπα το παιχνίδι…

Δεν άργησε να έρθει η απάντηση του Ολυμπιακού, μόλις ένα λεπτό αργότερα (!) με τον Πάρντο να βρίσκει τον Φινμπόγκασον στην «καρδιά» της μικρής περιοχής των «κανονιέρηδων». Η «χρυσή» αλλαγή του Σίλβα (είχε αντικαταστήσει τον Ιντέγιε στο 46′) με σεντερφορίσιο γκολ διαμόρφωσε το τελικό 2-3.

Δείτε το βίντεο:

Και το επόμενο “θρυλικό έπος” ήρθε τον περασμένο Φλεβάρη, με κατάθεση ψυχής για 120 λεπτά από τους παίκτες του Μαρτίνς. Ο Ολυμπιακός πήρε ιστορική πρόκριση για την επόμενη φάση του Europa League καθώς με γκολ του Ελ Αραμπί επικράτησε 2-1 στην παράταση της Άρσεναλ.

Οι «ερυθρόλευκοι» έγραψαν ιστορία όχι μόνο με τη νίκη τους στα 90 λεπτά χάρη στο γκολ του Σισέ, αλλά και με την αντίδραση που έβγαλαν στην ισοφάριση του Ομπαμεγιάνγκ στο 113’ της αναμέτρησης.

Εκεί που όλοι πίστεψαν πως τα πάντα είχαν τελειώσει, ο Ολυμπιακός βρήκε τα ψυχικά αποθέματα αλλά και το… δώρο του Λένο που χάρισε κόρνερ στους Πειραιώτες στα τελευταία λεπτά της παράτασης, να σκοράρει και δεύτερο τέρμα για να πάρει την τεράστια πρόκριση.

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί που έτρεξε για… τρεις και τέσσερις στην επίθεση του Ολυμπιακού, ήταν εκεί στο… τελευταίο γέμισμα και με μια προβολή που θα περάσει στην ιστορία των Πειραιωτών, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα! Το τελικό 2-1 υπέρ των «ερυθρόλευκων» σηματοδότησε μια τεράστια πρόκριση.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ