ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Ο τελικός θα διεξαχθεί… τελικώς

Ο πιο… ταλαιπωρημένος τελικός στην ιστορία του κυπέλλου Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 21.00 στο Πανθεσσαλικό. ΑΕΚ και Ολυμπιακός διασταυρώνουν τα ξίφη τους σ’ έναν τελικό που αναβλήθηκε δύο φορές. Αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί στις 26 Ιουλίου στη Ριζούπολη, όμως, η Αστυνομία με έκθεσή της έκρινε το γήπεδο ακατάλληλο για λόγους ασφαλείας και πρότεινε να γίνει το παιχνίδι εκτός Αττικής. Να σημειωθεί ότι και οι “ερυθρόλευκοι” θεωρούσαν το γήπεδο της Ριζούπολης ακατάλληλο και πρότειναν τη διεξαγωγή στο ΟΑΚΑ. Ακολούθησε ένας “χαρτοπόλεμος” ανακοινώσεων, με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ να ορίζει τον τελικό στις 30 Αυγούστου. Και πάλι, όμως, αναβλήθηκε, καθώς αυτή τη φορά υπήρξε κρούσμα κορονοϊού σε παίκτη του Ολυμπιακού. Συγκεκριμένα βρέθηκε θετικός ο Μάξι Λοβέρα. Μένει να δούμε αν η τρίτη φορά θα αποδειχθεί όχι… φαρμακερή, αλλά “¨γούρικη”.

Με τα περσινά ρόστερ οι δύο φιναλίστ

Το αποψινό παιχνίδι έχει αρκετές ιδιαιτερότητες με πιο σημαντικό το γεγονός ότι οι δύο φιναλίστ θα αγωνιστούν με τα περσινά ρόστερ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τόσο η ΑΕΚ, όσο και Ολυμπιακός θα παρατάξουν ενδεκάδες “μιας χρήσης”, καθώς δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα μετεγγραφικά τους αποκτήματα. Μοιραία το έργο των δύο προπονητών θα είναι αρκετά δύσκολο, δεδομένου ότι θα πρέπει να καταφύγουν σε διάφορες αλχημείες για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν. Σαφώς σε πιο δυσχερή θέση βρίσκεται ο Πέδρο Μαρτίνς. Και αυτό γιατί παρελθόν από τους πρωταθλητές αποτελούν οι Ομάρ, Τσιμίκας και Γκιλιέρμε. Πρόκειται για τρεις παίκτες που είχαν σημαντική συμβολή στην περσινή επιτυχημένη σεζόν των Πειραιωτών, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Επίσης θα απουσιάσει ο τραυματίας Σα, ενώ άγνωστο παραμένει σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο Σεμέδο, ο οποίος ξεπέρασε πρόσφατα τον κορονοϊό. Ο Πορτογάλος στόπερ βρίσκεται στο στόχαστρο της Μπενφίκα, ωστόσο μπήκε στην αποστολή.

Η ΑΕΚ θα έχει και εκείνη αρκετές απουσίες. Συγκεκριμένα ο Μάσιμο Καρέρα δεν θα έχει στη διάθεση του τον Μπάρκα, που συνεχίζει την καριέρα του στη Σέλτικ, αλλά και τους Χουλτ, Βράνιες, Αραούχο, Κλωναρίδη και Οικονόμου που αποχώρησαν. Θα απουσιάσει και ο τραυματίας Σιμάνσκι.

Οι προηγούμενοι τελικοί ΑΕΚ-Ολυμπιακός

Οι δύο μονομάχοι θα αναμετρηθούν σήμερα για όγδοη φορά σε τελικό, για έβδομη για την ακρίβεια, αφού το 1966 το ματς δεν έγινε και ο τίτλος κατέληξε στην ΑΕΚ, η οποία επικράτησε 2-0 άνευ αγώνα. Έτσι η Ένωση μετρά τέσσερις κατακτήσεις έναντι τριών των Πειραιωτών.

Ο πιο συγκλονιστικός τελικός όλων των εποχών

ΑΕΚ και Ολυμπιακός μας έχουν χαρίσει τον πιο συγκλονιστικό τελικό στην ιστορία του θεσμού το 2009. Οι “ερυθρόλευκοι” επικράτησαν 15-14 στα πέναλτι σε ένα παιχνίδι ακατάλληλο για καρδιακούς. Ο κανονικός αγώνας έληξε 3-3, με τον Σκόκο να κάνει το 3-2 στο 90′ και τον Ντάρμπισιρ να ισοφαρίζει σε 3-3 στο 96′. Η παράταση έληξε 4-4 και έτσι το κύπελλο κρίθηκε στα πέναλτι, σε μια διαδικασία που εξελίχθηκε σε… μαραθώνιο.

Το σήκωσε η ΑΕΚ το 2016

Οι δύο φιναλίστ αναμετρήθηκαν για τελευταία φορά σε τελικό το 2016, μπροστά σε άδειες εξέδρες στο ΟΑΚΑ, με την ΑΕΚ να επικρατεί με 2-1 και να κατακτά το τρόπαιο.

Για τους λάτρεις των στατιστικών

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πέμπτη σερί φορά που η ΑΕΚ δίνει το «παρών» σε τελικό Κυπέλλου, μετρώντας τρεις σερί ήττες από τον ΠΑΟΚ. Το 2015-16 όπως προαναφέραμε, η Ένωση επικράτησε 2-1 του Ολυμπιακού και κατέκτησε το τρόπαιο. Τελευταία φορά που οι «ερυθρόλευκοι» σήκωσαν το Κύπελλο Ελλάδας ήταν το 2015. Τότε είχαν επικρατήσει 3-1 της Ξάνθης στον τελικό. Η πιο πρόσφατη νίκη της Ένωσης επί του Ολυμπιακού σε όλες τις διοργανώσεις ήταν τον Φεβρουάριο του 2018. Από τότε οι Πειραιώτες μετρούν τέσσερις νίκες, ενώ δύο ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Επίσης η ΑΕΚ διεκδικεί το 16ο κύπελλο στην ιστορία της και ο Ολυμπιακός το 28ο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ