Νίκος Αλέφαντος: Έφυγε από τη ζωή το παλικάρι των ελληνικών γηπέδων – Οι ατάκες ενός αντισυμβατικού προπονητή

O θάνατος του Νίκου Αλέφαντου σε ηλικία 81 ετών έπειτα από καρδιακή προσβολή σκόρπισε τη θλίψη στον κόσμο του ελληνικού αθλητισμού. Η διοργανώτρια Αρχή της Super League, οι ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ του Ολυμπιακού, οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Άρης, Ατρόμητος, καθώς και ο Ηρακλής ήταν κάποιοι από τους συλλόγους που έσπευσαν να εκφράσουν δημόσια τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Νίκου Αλέφαντου.

Ο Νίκος Αλέφαντος αφιέρωσε τη ζωή του στο ποδόσφαιρο, ως παίκτης και ως προπονητής και αγαπήθηκε από το φίλαθλο κοινό λόγω της λαϊκής γλώσσας που χρησιμοποιούσε, του αυθορμητισμού και της ευθύτητας που επιδείκνυε, όταν εξέφραζε τις απόψεις του.

Η Super League έγραψε: «Σύσσωμη η ποδοσφαιρική οικογένεια της Super League εκφράζει βαθιά θλίψη και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Νίκου Αλέφαντου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή. Ο Νίκος Αλέφαντος, ως ποδοφαιριστής και ως προπονητής, έχει γράψει τη δική του ιστορία και για δεκαετίες υπηρέτησε πιστά το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφήνοντας το στίγμα του».

Ο Νίκος Αλέφαντος ήταν φίλαθλος του Ολυμπιακού, εκτός από παίκτης και προπονητής του, με τους Πειραιώτες να αναφέρουν στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή τους: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός αποχαιρετά τον Νίκο Αλέφαντο. Δηλωμένος υποστηρικτής του δαφνοστεφανωμένου εφήβου, υπηρέτησε την ερυθρόλευκη τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, σε τρεις διαφορετικές περιόδους. O Nίκος Αλέφαντος λάτρεψε και υπηρέτησε το ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι την τελευταία στιγμή. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Νίκο Αλέφαντε καλό ταξίδι στις αιώνιες θάλασσες… ».

Από την πλευρά του, ο Παναθηναϊκός επισήμανε: «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νίκου Αλέφαντου που έφυγε χθες από τη ζωή. Ο εκλιπών αγωνίστηκε στα τσικό του Παναθηναϊκού, ενώ κατέγραψε και μία συμμετοχή στην πρώτη ομάδα στις 26/2/56 σε αγώνα με τον Ολυμπιακό Χαλκίδας».

H ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε με τα εξής λόγια τον Νίκο Αλέφατο: «Η οικογένεια του #PAOK εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Νίκου Αλέφαντου που έφυγε από τη ζωή. Καλό ταξίδι! #RIP #Alefantos».

Η ανάρτηση της ΠΑΕ Άρης για τον θάνατο του Νίκου Αλέφαντου ανέφερε: «Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νίκου Αλέφαντου, που έφυγε χθες από τη ζωή, αφήνοντας το δικό του στίγμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει… “Γεια σου ρε Αλέφαντε… ήσουν παλικάρι”».

Η ΠΑΕ Ατρόμητος χαρακτήρισε τον Νίκο Αλέφαντο ως μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Η ΠΑΕ Ατρόμητος θα ήθελε να εκφράσει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νίκου Αλέφαντου που σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή. Ο Νίκος Αλέφαντος ήταν μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του Ελληνικού ποδοσφαίρου αφού υπήρξε προπονητής 28 ομάδων στην καριέρα του και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής».

Ο Ηρακλής υπογράμμισε: «Ο Γ.Σ Ηρακλής εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Νίκου Αλέφαντου (παλιού προπονητή του συλλόγου μας), που έφυγε από τη ζωή. Καλό ταξίδι Κόουτς».

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός τόνισε: «Από σήμερα ο ελληνικός αθλητισμός είναι φτωχότερος. Ο Νίκος Αλέφαντος έφυγε από τη ζωή και άπαντες στην ΚΑΕ Ολυμπιακός εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Τέλος, ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός ανέφερε: «Η απώλεια του Νίκου Αλέφαντου, προκαλεί θλίψη και αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Η οικογένεια του Ολυμπιακού, που τόσο αγάπησες και αγαπήθηκες θα σε θυμάται για πάντα και σε αποχαιρετά με πόνο καρδιάς. Ο Ολυμπιακός Σ. Φ. Π. , εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Καλό ταξίδι Νικόλα Αλέφαντε!».

Ποιος ήταν ο Νίκος Αλέφαντος

Ο Νίκος Αλέφαντος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Εξάρχεια, υπήρξε ποδοσφαιριστής, προπονητής και συντελεστής εκπομπών με θέμα την ποδοσφαιρική επικαιρότητα. Αγωνίστηκε σε ΑΕ Χαλανδρίου, ΠΑΟ Ρουφ, Ολυμπιακό Πειραιώς (μετέχοντας σε έναν αγώνα πρωταθλήματος), Ατρόμητο Πειραιώς (Καμινίων), Ολυμπιακό Χαλκίδας (για τον οποίο σημείωσε τέρμα σε βάρος του αντίστοιχου του Πειραιά, όταν το 1963 επέστρεψε ως αντίπαλος στο Καραϊσκάκης), Παναιγιάλειο, Πανελευσινιακό και Βύζαντα Μεγάρων, όπου το 1969 τερμάτισε την καριέρα του.

Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε επίσης από τον Αστέρα Εξαρχείων. Εργάστηκε στους περισσότερους από τους πλέον δημοφιλείς ελληνικούς συλλόγους, όπως ο Ολυμπιακός στον οποίο διετέλεσε προπονητής τρεις φορές (ανά μία δεκαετία: τέλη 1983, 1994 και 2004), αλλά και στους ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΑΕ Λάρισας, Ηρακλή, Πανιώνιο και Εθνικό Πειραιώς. Στην Α’ Εθνική προπόνησε και τους ΟΦΗ, Καστοριά, Παναχαϊκή, Ιωνικό, Δόξα Δράμας, Κόρινθο, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Προοδευτική και Εθνικό Αστέρα.

Ο Αλέφαντος αγαπήθηκε από το φίλαθλο ελληνικό κοινό, λόγω της λαϊκής γλώσσας που χρησιμοποιούσε, του αυθορμητισμού και της ευθύτητας που επιδείκνυε όταν εξέφραζε τις απόψεις του.

Οι κορυφαίες ατάκες του που έμειναν στην ιστορία

Ο Νίκος Αλέφαντος αγαπήθηκε από το φίλαθλο ελληνικό κοινό, λόγω της… λαϊκής γλώσσας που χρησιμοποιούσε, του αυθορμητισμού του, αλλά και της ευθύτητας που εξέφραζε τις απόψεις του.

Τις περισσότερες φορές που μιλούσε, είχε να δώσει κάποια ατάκα, την οποία θα χρησιμοποιούσαν πάρα πολλοί. Κουβέντες που αγαπήθηκαν και έμειναν στην ιστορία…

Το «τα πάντα όλα» ήταν από τις πιο γνωστές εκφράσεις του Νίκου Αλέφαντου και χρησιμοποιήθηκε από άνδρες και γυναίκες!

«Στα εξηγώ ωραία; Μάθε μπαλίτσα; Βρε μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα;» είχε πει σε δημοσιογράφο, προσπαθώντας να πει τα… δικά του και να αποφύγει να σχολιάσει μια ερώτηση που του έγινε.

«Γιατί δεν βγαίνει ο κύριος Δούρος στο τηλέφωνο. Βγες από την Κόρινθο να μιλήσεις με τον Αλέφαντο» έλεγε μέσα στο παράπονο στην… ιστορική του παρουσία σε εκπομπή της Έλλης Στάη.

«Καλώς τα παιδιά καλώς τα 3-0” είχε πει, λίγο πριν ο ΠΑΟΚ κατέβει στον Πειραιά για να παίξει με τον Ολυμπιακό, ενώ ιστορική έχει μείνει και η ατάκα “Qu’est-ce que c’est Καρυπίδης;”

Κανείς δεν ξεχνάει την κοινή του παρουσία με τον Άγγελο Χαριστέα σε δελτίο ειδήσεων του Ant1. «Τους κάνατε παιχταράδες. Ο Χαριστέας θέλει να κάνει μεταγραφή από την Εθνική» είχε πει, χωρίς να τον ενδιαφέρει πως ο Έλληνας επιθετικός βρισκόταν σε διπλανό “παράθυρο”.

Όταν έγινε… τραγούδι από τα «Παιδιά από την Πάτρα»

Θρυλική και χαρακτηριστική φιγούρα των ελληνικών γηπέδων, ο Νίκος Αλέφαντος, ξεχώριζε για τις ατάκες του, οι οποίες έχουν «κολλήσει» στα στόματα αρκετών Ελλήνων.

Ωστόσο, ιδιαίτερος ήταν ο τρόπος με τον οποίο εκφραζόταν ο Αλέφαντος όταν προπονούσε κι ο οποίος ενέπνευσε τα “Παιδιά από τα Πάτρα” να γράψουν ένα τραγούδι αφιερωμένο σε εκείνον το 1983 με τίτλο «Αλέφαντος».

«Όταν το άκουσα στο ραδιόφωνο πρώτη φορά, έκλαψα… Πολλοί μου έλεγαν να πάρω λεφτά από αυτή την υπόθεση. Μα, πώς είναι δυνατόν να πάρεις χρήματα από την έμπνευση του άλλου που σε τιμά; Πήγαινα και τους άκουγα εκεί που τραγουδούσαν» είχε πει σε συνέντευξή του ο Νίκος Αλέφαντος, όταν είχε ερωτηθεί για το συγκεκριμένο τραγούδι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ