Παναθηναϊκός: Συνέντευξη – μαραθώνιος από Πιτίνο

Νέα συνέντευξη Τύπου – μαραθώνιο έδωσε ο Ρικ Πιτίνο μετά τον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Αμερικανός τεχνικός εξήγησε γιατί δεν είναι χαρούμενος με την εικόνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, τόνισε πως όλοι είναι υπεύθυνοι για την κακή εικόνα, ξεκαθάρισε πως οι «πράσινοι» θέλουν 3-4 νίκες για την οκτάδα και ζήτησε από τους παίκτες του να σταματήσουν να… γκρινιάζουν προς τους διαιτητές!Αναλυτικά οι δηλώσεις του μετά τη βαριά ήττα των πρωταθλητών Ελλάδας από τους πρωταθλητές Ευρώπης στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων:

«Προφανώς, ο οργανισμός είναι απογοητευμένος, όπως και οι οπαδοί. Οι προπονητές και οι παίκτες είναι απογοητευμένοι με τέτοια εμφάνιση. Δεν κάνει καλό να φωνάζεις στους παίκτες ή να τους… αδειάσεις, σας το λέω από εμπειρία. Ξέρουμε τα προβλήματα ως προπονητές. Μένουν επτά ματς, πρέπει να βρούμε τις λύσεις. Αν παραπονιόμαστε για το ταλέντο, τα μις ματς και τα σουτ, δεν θα βοηθηθούμε. Έχουμε 8/50 τρίποντα στα τελευταία δύο ματς. Δεν έχουμε μέσα παιχνίδι μέσα στη ρακέτα. Ο Ίαν μπορεί να το κάνει, έχει βρει τη φυσική του κατάσταση και του δίνουμε συγχαρητήρια. Δεν ήμασταν καλοί στα ριμπάουντ, όπως και όλη τη σεζόν.

Η περσινή ομάδα είχε ως νούμερο ένα πλεονέκτημα τον αιφνιδιασμό. Το έλεγα πάντα αυτό. Από τους 15-18 αιφνιδιασμούς ανά ματς που είχαμε πέρυσι, έχουμε 5 κατά μέσο όρο φέτος. Δεν παίζουμε καλή άμυνα, χάνουμε τα ριμπάουντ και δεν βγαίνουμε στο ανοιχτό γήπεδο, σε αντίθεση με πέρυσι. Δεν έχουμε παιχνίδι μέσα από τρανζίσιον, δύσκολα εκμεταλλευόμαστε τα μις ματς και εξαρτιόμαστε από τα σουτ και αυτό δεν είναι καλό για εμάς».

Για την πτωτική πορεία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ: «Νομίζω πως παίξαμε σκληρά με τον Ολυμπιακό. Είχαμε πρόβλημα στην αντιμετώπιση του ΜακΚίσικ. Σκόραρε εύκολα. Είχαμε προβλήματα αμυντικά, το είδαμε στο βίντεο. Όταν χάνεις τα σουτ η ψυχολογία σου στην άμυνα μειώνεται. Δεν θα δώσω δικαιολογίες, είναι σημάδι αδυναμίας.

Έχει να κάνει με το ποιοι είμαστε. Δεν έχουμε εξαιρετικό παιχνίδι στο low post, ούτε εξαιρετικό σουτ. Ακόμα και όταν παίζουμε καλά, δεν φτάνουμε το περσινό επίπεδο στο ανοιχτό γήπεδο. Μια ομάδα χωρίς μέγεθος, που δεν σουτάρει καλά, θα αντιμετωπίζει προβλήματα σε αγώνες όπως ο σημερινός. Μας κέρδισαν σε επίπεδα δύναμης, ακόμα και ο Κουφός το έκανε στο low post».

Για τις τέσσερις σερί ήττες του «τριφυλλιού», το δύσκολο πρόγραμμα και το πόσο εύκολο είναι να αντιδράσει η ομάδα: «Δεν είναι εύκολο. Είναι πολύ δύσκολο. Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Χάνουμε και μπορούμε να βρούμε 5-6 λόγους γι’ αυτό, όπως τους έχω βρει. Πρέπει να μην βασιζόμαστε στο σουτ, αλλά να παίζουμε εκπληκτική άμυνα.

Έτσι θα έχουμε μια ευκαιρία να κερδίσουμε. Έπρεπε να βάλουμε μέγεθος απόψε, να χρησιμοποιήσουμε ένα πιο ψηλό σχήμα, για να παίξουμε άμυνα. Ούτε αυτό δούλεψε. Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Μπορεί να δοκιμάσω ζώνη στην άμυνα, το έχω σκεφτεί αυτό. Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτή την ερώτηση.

Υπάρχουν λίγα ματς φέτος, ακόμα κι από αυτά που έχουμε κερδίσει, που να ήμουν ευχαριστημένος. Μόνο ένα – δύο ματς, ακόμα και σε αυτά που έχουμε κερδίσει. Πρέπει να κάνουμε τέσσερις νίκες σε επτά ματς, έχοντας δύσκολο πρόγραμμα. Το να παίξουμε σκληρά δεν είναι αρκετό. Πρέπει να εκτελέσουμε το πλάνο μας και στις δύο πλευρές του παρκέ και δεν το κάνουμε αυτό αυτή τη στιγμή. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι.

Και κάτι ακόμα, που θα πρέπει να σταματήσουμε. Κάθε φορά που διεισδύουμε στο καλάθι και δεν παίρνουμε ένα σφύριγμα, ουρλιάζουμε στους διαιτητές. Μας στοίχισε οκτώ αιφνιδιασμούς απόψε. Όταν κάνουμε παράπονα στους διαιτητές, ο αντίπαλος βρίσκει μις ματς. Αυτό πρέπει να σταματήσει, πραγματικά. Είναι εκνευριστικό.Δεν είναι δύσκολο να προετοιμαστείς για την ΤΣΣΚΑ, ξέρεις τι κάνει και πώς αγωνίζεται με τον Μάικ Τζέιμς. Πρέπει να εκτελέσεις το πλάνο σου και να μην τους επιτρέπεις να ακουμπούν την μπάλα στη ρακέτα. Δεν κάναμε καλή δουλειά σε αυτό απόψε».

Για τα δικά του λάθη στη δεύτερη θητεία του στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ: «Προπονούμαστε καλά και σκληρά. Δεν πιστεύω πως υπάρχει ένα συγκεκριμένο λάθος. Δεν είμαστε καλοί στο low post, την άμυνα, τις αλλαγές στην άμυνα και τα ριμπάουντ. Δεν υπάρχει ένα πράγμα, αλλά επτά, που θέλω να αλλάξω στην ομάδα. Είμαι αισιόδοξος, ελπίζω πως υπάρχει χρόνος. Δεν είμαι σίγουρος, το ελπίζω.

Στην επίθεση λέω ότι δεν πρέπει να παίρνουμε δύσκολα σουτ και στην άμυνα να βάζουμε τα χέρια μας σε κάθε σουτ, να μαρκάρουμε τον αντίπαλο. Στο ΝΒΑ αν το κάνεις αυτό, ο αντίπαλός σου σουτάρει με 42% ποσοστό. Στα τελευταία δύο ματς επιχειρήσαμε 50 τρίποντα. Τα περισσότερα ήταν ελεύθερα. Περίπου 45 σουτ ήταν με καλές προϋποθέσεις. Πήραμε μια καλά σουτ, αλλά αστοχήσαμε.

Είπα και νωρίτερα πως δεν κάνει καλό να τα βάζεις με τους παίκτες. Η απάντηση των προβλημάτων είναι να εκτελέσουμε καλύτερα το πλάνο μας, να είμαστε χαρούμενοι και θετικοί, να προσπαθήσουμε να κάνουμε μόνο νίκες και να μπούμε στα πλέι οφ. Από τότε που γύρισα δεν είμαι χαρούμενος ούτε μια μέρα. Όχι με την προπόνηση, αλλά με το πώς αγωνιζόμαστε. Υπάρχουν βασικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε και τα κάνουμε. Δεν μπορείς ξαφνικά να γίνεις πιο ψηλός.

Δεν είμαι χαρούμενος ή ευχαριστημένος. Όμως, ακόμα πιστεύω στο θετικό κίνητρο. Θα το κάνουμε στα τελευταία επτά ματς. Μετά θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Έχουν μείνει επτά ματς. Πρέπει να παίξουμε καλά για να πάμε στα πλέι οφ και να γυρίσουμε την κατάσταση σε ένα βράδυ. Όλες οι ομάδες χρειάζονται τα ματς, για τους δικούς τους λόγους. Μια – δυο νίκες δεν θα μας πάνε στα πλέι οφ. Θέλουμε τρεις – τέσσερις νίκες για να τα καταφέρουμε. Δώστε τα εύσημα στην ΤΣΣΚΑ, ήταν καλύτερη σε όλες τις θέσεις. Έχουμε αδυναμίες, όμως η αποψινή εμφάνιση δεν ήταν ενδεικτική του ποιοι είμαστε».

Για τον λίγο χρόνο συμμετοχής των τριών από τους ψηλούς του και του Τζίμερ Φριντέτ: «Προσπαθώ να αντιμετωπίζω τα μις ματς και να ματσάρω τον αντίπαλό μας. Κυριαρχούν οι αντίπαλοί μας το τελευταίο διάστημα. Δεν ήμουν ευχαριστημένος με τον Παπαγιάννη και έβαλα παραπάνω τον Ίαν, όπως και τον Ντίνο. Ο Μπέντιλ έχει ένα πρόβλημα τραυματισμού, πονούσε. Ο Παπαγιάννης δεν έπαιξε τόσο».

Πηγή: filathlos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ