ΒΙΝΤΕΟ-Ισχυρή ηλιακή έκλαμψη

ΒΙΝΤΕΟ-Ισχυρή ηλιακή έκλαμψη

Μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη κλάσης Χ σημειώθηκε την Τρίτη στις 10:12 ώρα Γκρίνουιτς. Η ηλιακή έκλαμψη είναι η εκτίναξη φωτός, ακτινοβολίας και στεμματικού υλικού από τη μαγνητική ατμόσφαιρα του Ήλιου.

Η ενέργεια ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός, για να φτάσει στη Γη σε μόλις οκτώ λεπτά μετά την έκρηξη στην επιφάνεια του Ήλιου.

Όταν φτάσει στη Γη, η ενέργεια απορροφάται από την ιονόσφαιρα. Συνήθως εκεί τελειώνουν οι επιπτώσεις της ηλιακής έκλαμψης, ωστόσο η συγκεκριμένη ήταν ασυνήθιστη.

Το ξέσπασμα ενέργειας πυροδότησε ηλεκτρικά ρεύματα στην ιονόσφαιρα, τα οποία με τη σειρά τους παρήγαγαν μαγνητικό πεδίο.

Από τη στιγμή που οι ηλιακές εκλάμψεις χτυπούν και παραμορφώνουν την ιονόσφαιρα, επηρεάζουν τις τηλεπικοινωνίες, αλλά και τη λειτουργία των δορυφόρων.

Από τις 23 Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί 124 ηλιακές εκλάμψεις μέσης κλάσης Μ και τέσσερις ηλιακές εκλάμψεις ισχυρής κλάσης Χ.

Η ακτινοβολία από την ηλιακή φλόγα δεν μπορεί να διεισδύσει στην ατμόσφαιρα της Γης και να βλάψει την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: econews.gr

ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: nasa

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ