Το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Γης

Το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Γης

Ερευνητές ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Γης δε βρίσκεται στη Χαβάη, αλλά κρυμμένο στο βυθό του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, περίπου 1600 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιαπωνίας.

Το Tamu Massif, όπως ονομάζεται το υποθαλάσσιο ηφαίστειο, σχηματίστηκε πριν από 145 εκατομμύρια χρόνια και απλώνεται σε έκταση 450 χιλιομέτρων επί  650 χιλιομέτρων (συνολικά 260.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα), αρκετές φορές μεγαλύτερο από το Mauna Loa στη Χαβάη και περίπου το μισό από το γιγάντιο Olympus Mons στον Άρη, το μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού μας συστήματος.

Ωστόσο, το Tamu Massif έχει ύψος μόλις 4,4 χιλιόμετρα, τη στιγμή που η υψηλότερη κορυφή του Olympus Mons ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα, ενώ του Mauna Loa έχει ύψος 9 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με τον γεωλόγο του University of Houston στο Τέξας και επικεφαλής της έρευνας, William Sager, «η ανακάλυψη αποδεικνύει ότι στη Γη υπάρχουν ηφαίστεια ανάλογου μεγέθους με αυτά στον Άρη, ενώ δεν αποκλείεται στο προσεχές μέλλον να ανακαλυφθούν και άλλα ακόμη μεγαλύτερα».

ΠΗΓΗ: techgear.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ