Παρασκευή και 13: Γιατί η ημέρα θεωρείται γρουσούζικη – ΒΙΝΤΕΟ

Έντονες είναι οι δοξασίες σχετικά με την Παρασκευή και 13 ενώ οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη στις αγγλοσαξονικές, γαλλικές, γερμανικές και πορτογαλικές περιοχές του κόσμου. Πριν από τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 θεωρείτο γενικά ότι φέρει κακή τύχη. Την ίδια εικόνα είχε και η Παρασκευή, αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Ο φόβος της Παρασκευής και 13 ονομάζεται paraskavedekatriaphobia, μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία, και είναι μια μορφή της τρισκαιδεκαφοβίας, από την οποία πάσχουν γύρω στο 10% των Βρετανών. Η πρόληψη φέρεται να έχει βιβλική προέλευση, καθώς ο Ιούδας ήταν ο 13ος μαθητής Του Χριστού και θεωρείται ατελής συγκριτικά με τον αριθμό 12 που αντιστοιχεί σε κάθε έναν από τους μήνες. Επίσης, ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος στον Μυστικό Δείπνο, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη την ημέρα Παρασκευή και γι’ αυτό θεωρείται γρουσούζικη ημέρα η Παρασκευή και 13.

Παράλληλα, φέρεται η Εύα να προσέφερε το μήλο στον Αδάμ ημέρα Παρασκευή (η πεποίθηση ότι ήταν ένα μήλο πιθανότατα προέρχεται από την ομοιότητα της Λατινικής λέξεις malus = “κακό” και malum = “μήλο”).Η πρώτη αναφορά σε μία “Παρασκευή και 13” έγινε μάλλον στις αρχές του 19ου αιώνα.Επίσης, στη Γαλλία του βασιλιά Φιλίππου Δ’, Παρασκευή και 13 το 1307, δόθηκε εντολή να συλληφθούν εκατοντάδες Ναΐτες Ιππότες. Οι καθολικοί σταυροφόροι συνελήφθησαν υπό την πίεση του Πάπα Κλημέντιου Ε’ σχετικά με καταγγελίες που έκανε έκπτωτο πρώην ότι οι νέοι στρατολογηθέντες θα έπρεπε να φτύνουν στον σταυρό, να αρνούνται τον Χριστό και να έρχονται σε ομοφυλοφιλική σεξουαλική επαφή σε τελετές μύησης.

Οι ισχυρισμοί αυτοί, αν και αβάσιμοι, ήταν ένα βολικό πρόσχημα για τον Φίλιππο να διώξει το πλούσιο τάγμα και να γλυτώσει τις οφειλές του προς εκείνους μετά τον πόλεμο με την Αγγλία. Κατηγορούμενοι για ηθική και οικονομική διαφθορά και λατρεία ψευδών ειδώλων, πολλοί Ιππότες ομολόγησαν έπειτα από βασανιστήρια και κάηκαν στην πυρά στο Παρίσι.Πολλοί άνθρωποι παραδέχονται ότι αρνούνται να καθίσουν σε θέση με το 13 σε λεωφορεία ή αεροπλάνα, ενώ στα περισσότερα αεροπλάνα δεν υπάρχει η σειρά καθισμάτων “13”, αλλά και ούτε αριθμός πτήσης 13. Στην Πληροφορική υπάρχει επίσης και ένας ιός με το όνομα “Παρασκευή και 13”, ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό να ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει ημέρα Παρασκευή και ημερομηνία 13.Κάποιοι κάνουν λόγο και για την αρνητική ενέργεια της ημέρας Παρασκευής καθώς Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός, Παρασκευή ξεκίνησε η μεγάλη πλημμύρα από την οποία σώθηκε μονάχα ο Νώε και η οικογένειά του με τα ζώα της Κιβωτού, Παρασκευή έγινε η μεγάλη σύγχυση στον Πύργο της Βαβέλ. Στην Αμερική και την Αγγλία, η Παρασκευή ήταν η ημέρα κατά την οποία κρεμούσαν τους θανατοποινίτες, με αποτέλεσμα η ημέρα να αποκαλείται και Ημέρα του Κρεμασμένου.Δεν ξεχνάμε ότι ο μύθος γύρω από την Παρασκευή και 13 ήταν η βάση για τη δημιουργία της ομότιτλης ταινίας. Η “Παρασκευή και 13” είναι αμερικανική ταινία τρόμου, και ειδικότερα του είδους σλάσερ, του 1980. Σκηνοθέτης είναι ο Σον Κάνινγκχαμ και σεναριογράφος ο Βίκτορ Μίλερ. Η ταινία αφορά μια ομάδα έξι εφήβων που δολοφονούνται ένας-ένας, ενώ προσπαθούν να ανοίξουν εκ νέου μία εγκαταλειμμένη κατασκήνωση, στην οποία πριν από αρκετά χρόνια είχε συμβεί μία τραγωδία. Θεωρείται μία από τις πρώτες «αληθινές» ταινίες σλάσερ.Με αφορμή την επιτυχία της ταινίας Η Νύχτα με τις Μάσκες του Τζον Κάρπεντερ, η ταινία είχε εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους $550,000. Κυκλοφόρησε από την Paramount Pictures στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Warner Bros διεθνώς και, παρά το γεγονός ότι η ταινία έλαβε αρνητικές κριτικές από τους κριτικούς κινηματογράφου, απέφερε πάνω από 39.700.000 δολάρια στο box office στις Ηνωμένες Πολιτείες και έφτασε να γίνει μια από τις πιο κερδοφόρες ταινίες σλάσερ στην ιστορία του κινηματογράφου. Η επιτυχία της ταινίας στο box office, οδήγησε στην ταινία Παρασκευή και 13 Μέρος 2 (1981), μια μακρά σειρά από συνέχειες, ένα crossover με μια άλλη γνωστή σειρά ταινιών σλάσερ Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες και την επανεκκίνηση της σειράς το 2009.

Πάντως, στην Ελλάδα και την Ισπανία γρουσούζικη θεωρείται η Τρίτη και 13. Συγκεκριμένα όσον αφορά στην Ελλάδα, η Τρίτη και 13 έχει ταυτιστεί με την Άλωση της Πόλης που έγινε την 29η Μαΐου του 1453, και μέρα Τρίτη. Επίσης, σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, εικάζεται ότι το κακό έρχεται σε τριάδες και γι’ αυτό θεωρείται γρουσούζικη η Τρίτη που είναι και αριθμητικά η τρίτη ημέρα της εβδομάδας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ