Ανθρωποθυσίες παιδιών στο Περού

Ανθρωποθυσίες παιδιών στο Περού

Σε ένα μικρό ψαροχώρι του Περού οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τους σκελετούς 43 παιδιών που είχαν βρει βίαιο θάνατο. Η μεγάλη ανθρωποθυσία στόχευε πιθανότατα στον εξευμενισμό των θεών ώστε να σταματήσει το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο το οποίο προκαλούσε και τότε πολύ μεγάλες καταστροφές στη Νότια Αμερική κι απειλούσε να αφανίσει τον πολιτισμό των Chimú.

Μια παρέα παιδιών έπαιζε αμέριμνα στο μικρό ψαροχώρι Huanchaquito του βόρειου Περού όταν έκανε μια ανατριχιαστική ανακάλυψη. Από την άμμο της παραλίας, που βρίσκεται λίγα μέτρα από την πιτσαρία του χωριού, είδαν να ξεπροβάλλει ένας λόφος από κόκαλα, που όπως αποδείχτηκε προέρχονταν από μεγάλη ανθρωποθυσία. Ο ιδιοκτήτης της πιτσαρίας επικοινώνησε με τον αρχαιολόγο Oscar Gabriel Prieto ο οποίος εκείνο το διάστημα έκανε ανασκαφές σε γειτονική περιοχή. Ο αρχαιολόγος κατέφθασε με συναδέλφους του στο ψαροχώρι και μέσα σε μόλις μία ημέρα έφεραν στο φως 20 καλοδιατηρημένους παιδικούς σκελετούς. Στον ομαδικό τάφο βρέθηκαν συνολικά 43 σκελετοί, όλοι με τα χαρακτηριστικά σημάδια θυσίας. Είχε ανοιχτεί το θωρακικό διάφραγμα κάθε παιδιού και είχε αφαιρεθεί η καρδιά.

 

Ο βίαιος τρόπος θανάτωσης ήταν συνηθισμένος στους προκολομβιανούς πολιτισμούς. Αποτελούσε μέρος των θρησκευτικών παραδόσεων πολλών φυλών της περιοχής, όπως οι Αζτέκοι, οι Μάγια και οι Ίνκας. Ο αριθμός των θυμάτων όμως ήταν ασυνήθιστα μεγάλος. Το γεγονός ότι είχαν θυσιαστεί και 76 λάμα, οι σκελετοί των οποίων βρέθηκαν στο ίδιο σημείο, έπεισε τους αρχαιολόγους ότι η θυσία αποσκοπούσε στον εξευμενισμό των θεών οι οποίοι είχαν για κάποιο λόγο οργιστεί και απειλούσαν να αφανίσουν τους Chimú.

 

Η ανθρωποθυσία έγινε πριν από 600-800 χρόνια όταν ο πολιτισμός των Chimú ανθούσε στην περιοχή. Ζούσαν από την αλιεία, τη γεωργία και το εμπόριο σε μια κοινωνία με εύρωστη οικονομία. Είναι πολύ πιθανό η ανθρωποθυσία να σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες της εποχής. Αναλύσεις στα ιζήματα του εδάφους μαρτυρούν πολύ έντονες και διαρκείς βροχοπτώσεις πριν από τις θυσίες.

Ιστορικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο εμφανιζόταν από τότε και κατά διαστήματα έπληττε τις βόρειες ακτές του Περού. Το Ελ Νίνιο προκαλεί έντονες βροχοπτώσεις, έντονες πλημμύρες και κατολισθήσεις. Οι ανθρωπολόγοι υποθέτουν ότι η μεγάλη ανθρωποθυσία έγινε ώστε να εξευμενιστούν οι θεοί και να σταματήσουν οι φυσικές καταστροφές.

 

ΠΗΓΗ:scienceillustrated.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ