Ανακαλύφθηκε νέο είδος θηλαστικού

Ανακαλύφθηκε νέο είδος θηλαστικού

Ένα νέο είδος θηλαστικού, που ζει στα δάση της Κολομβίας, ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες του Ιδρύματος Σμιθσόνιαν. Πρόκειται για το πρώτο είδος σαρκοβόρου ζώου που ανακαλύπτεται στο δυτικό ημισφαίριο εδώ και 35 χρόνια.

Χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για την αναγνώριση του ζώου και οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια σπάνια ανακάλυψη τον 21ο αιώνα.

Το χαριτωμένο ζωάκι είχε καταχωρηθεί σε λάθος είδος για περισσότερα από 100 χρόνια, παρά το γεγονός ότι παρουσιαζόταν συχνά σε μουσεία και ζωολογικούς κήπους.

Το Ολινγκίτο είναι κάτι ανάμεσα σε γάτα και μικρή αρκούδα, όμως στην πραγματικότητα ανήκει στην οικογένεια των Προκυονίδων , μαζί με τα ρακούν και τα κοάτι.

Έχει πυκνή γούνα, χρώματος καφέ με πορτοκαλί, ενώ το μήκος του φτάνει τα 35 εκατοστά και ζυγίζει σχεδόν ένα κιλό.

Ζει στα δάση της Κολομβίας και του Εκουαδόρ και για σχεδόν έναν αιώνα οι επιστήμονες το είχαν μπερδέψει με έναν στενό συγγενή του, το ολίνγκο.

Ωστόσο, μετά από αναλύσεις σε δείγματα του ζώου επιβεβαιώθηκε πως πρόκειται για νέο είδος.

«Το Ολινγκίτο είναι σαρκοβόρο, ανήκει δηλαδή στην ομάδα των θηλαστικών που περιλαμβάνει τις γάτες, τους σκύλους, τις αρκούδες και τους συγγενείς τους. Πολλοί από εμάς πιστεύαμε ότι η λίστα ήταν πλήρης, ωστόσο αυτό είναι ένα νέο σαρκοβόρο, το πρώτο που ανακαλύπτεται στην αμερικανική ήπειρο για περισσότερο από τρείς δεκαετίες», δήλωσε ο ζωολόγος Kristofer Helgen που ξετύλιξε το κουβάρι όταν εντόπισε μερικά οστά και δέρματα του ζώου που φυλάσσονταν σε μουσείο στο Σικάγο.

Τα οστά και το δέρμα διέφεραν κατά πολύ στην ανατομία σε σχέση με όλα τα ζώα που γνώριζε, γεγονός που του κίνησε την περιέργεια.

Πάνω από 600.000 δείγματα του ζώου φυλάσσονται σε κούτες σε μουσεία για την εξοικονόμηση χώρου. Τα περισσότερα εξ αυτών συλλέχθηκαν πριν έναν αιώνα και καταχωρήθηκαν εξαρχής λάθος.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ