Βολταίρος, ο μεγάλος διαφωτιστής

Βολταίρος ο μεγάλος διαφωτιστής

 

Τρείς, και πλέον, αιώνες πέρασαν από την γέννηση του Γάλλου φιλοσόφου Βολταίρου.Σήμερα συμπληρώνονται 318. Ο ίδιος θεωρήθηκε από πολλούς ως ο κυριότερος εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού…

Ο Βολταίρος, ψευδώνυμο του François Marie Arouet, γεννήθηκε στο Παρίσι το 1694 και πέθανε στην πατρίδα του το 1778. Ήταν φύση έξυπνη και δημιουργική, εύθυμη και ρηξικέλευθη. Είχε αξιοσημείωτες δεξιότητες στη συγγραφή έμμετρου λόγου. Το 1717 συνέγραψε μια σειρά σατιρικών ποιημάτων, τα περιεχόμενα των οποίων γελοιοποιούσαν τη γαλλική κυβέρνηση. Έτσι ο Βολταίρος από… νωρίς, συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές και οδηγήθηκε στις φυλακές της Βαστίλης, όπου και παρέμεινε για έντεκα μήνες.

Αργότερα, από το 1726 έως το 1729, έζησε στην Αγγλία ως εξόριστος, εξαιτίας της διένεξής του μ’ έναν ευγενή. Εκεί ο Βολταίρος επηρεάστηκε απ’ τις φιλοσοφικές θεωρήσεις του Λοκ και του σπουδαίου Νεύτωνα. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα κυρίως στο συγγραφικό τομέα. Με τα έργα του τόνιζε την υπέρτατη αξία του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης του ανθρώπου, ελεύθερης υπεράσπισης οποιουδήποτε δόγματος. Με μεγάλη οξύνοια διετύπωσε τον ορισμό της πνευματικής ανεκτικότητας που με τόση επιτυχία ο ίδιος πρέσβευε. Έτσι λοιπόν έγραψε σ’ ένα φίλο του: « Δε συμφωνώ ούτε με μια λέξη απ’ όλα όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω και με το τίμημα της ζωής μου ακόμα, το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες αυτά που πρεσβεύεις .».

Ο Βολταίρος δικαίως θεωρήθηκε από πολλούς ως ο κυριότερος εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ