• Παγωμένο φράγμα «απειλεί» τη Γη

  10:16 μμ, Τετάρτη 07 Μάι 2014 10:16 μμ, Τετάρτη 07 Μάι 2014

  Παγωμένο φράγμα «απειλεί» τη Γη

  Ένα παγωμένο φράγμα στην Ανατολική Ανταρκτική κινδυνεύει ιδιαίτερα με τήξη, λόγω της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας και μαζί με αυτό ολόκληρος ο πλανήτης.

  Ο λόγος για τη Λεκάνη Γουίλκς, μια περιοχή που εκτείνεται σε βάθος 1.000 χιλιομέτρων στην παγωμένη ήπειρο, περιέχει ποσότητα πάγου ικανή να ανεβάσει τη στάθμη των θαλασσών κατά τρία με τέσσερα μέτρα, εάν λιώσει.

  Η συγκεκριμένη λεκάνη θεωρείται ιδιαιτέρως ευάλωτη, διότι συγκρατείται από ένα μικρό πλαίσιο πάγου που στηρίζεται σε μια βραχώδη βάση, που με τη σειρά της βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

  Το ενδεχόμενο λιώσιμο του παγωμένου φράγματος θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια διαδικασία ανόδου της στάθμης των ωκεανών με διάρκεια χιλιάδων ετών.

  «Η Λεκάνη Γουίλκς στην Ανατολική Ανταρκτική μοιάζει με φιάλη τοποθετημένη σε κλίση. Μόλις βγει ο φελλός, θα αδειάσει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, Ματίας Μένγκελ από το γερμανικό Ινστιτούτο Έρευνας των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής του Πότσνταμ.

  Όπως δήλωσε στο Reuters ο συνάδελφός του Άντερς Λέβερμαν, το βασικό εύρημα της μελέτης είναι ότι μια ενδεχόμενη διαρροή λιωμένου πάγου από τη λεκάνη θα είναι μη αναστρέψιμη και εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να διατηρηθεί στα υπάρχοντα επίπεδα η παγκόσμια θερμοκρασία.

  Η Ανταρκτική, μια παγωμένη ήπειρος με επιφάνεια όσο οι ΗΠΑ και το Μεξικό μαζί, περιέχει αρκετό πάγο για να αυξήσει την στάθμη των ωκεανών κατά 57 μέτρα, εάν λιώσει.

  Η μελέτη υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν περίπου 200 χρόνια για να λιώσει το φράγμα που ουσιαστικά συγκρατεί την ίδια τη μοίρα του πλανήτη. Μόλις κάτι τέτοιο συμβεί θα απαιτηθούν 5.000 ως 10.000 χρόνια, ώστε η Λεκάνη Γουίλκς να αδειάσει από τον πάγο που θα κυλά λόγω βαρύτητας, προς τη θάλασσα.

  Τα επίπεδα της στάθμης των ωκεανών αναμένεται να αυξηθούν από 26 ως 82 εκατοστά μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε κι ενώ έχουν ήδη ανέβει κατά 19 εκατοστά από το 1900 μέχρι σήμερα.

  Όπως αναφέρει το econews.gr, η Ανταρκτική θεωρείται ο αδύναμος κρίκος σε όλη αυτή την ιστορία.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα