Μάχη για τη ζωή του δίνει ζευγάρι αρνητών του εμβολίου, από το Ηράκλειο της Κρήτης, που νοσηλεύεται με κορονοϊό, σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπως αποκάλυψε, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
“Είναι τραγικό, δεν έπρεπε να ζουν αυτή την περιπέτεια” είπε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης για το ζευγάρι από χωριό του Ηρακλείου. Όπως ανέφερε, πρόκειται για δύο σχετικά νέους ανθρώπους οι οποίοι δίνουν μάχη με τον ιό, κάτι το οποίο δεν θα γινόταν αν είχαν εμβολιαστεί. Μάλιστα τόνισε ότι η γυναίκα είναι αρνήτρια του ιού με «πλούσια» δράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και νοσηλεύεται σε κλινική Covid ενώ ο σύζυγός της χαροπαλεύει στη ΜΕΘ.
Η πρόταση Τζανάκη για γράμματα στους ανεμβολίαστους
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης τόνισε ότι η προσέγγιση των ανθρώπων που φοβούνται ή αρνούνται αν εμβολιαστούν πρέπει να γίνει εξατομικευμένα. «Χρειάζεται να απευθυνθούμε σε αυτούς προσωπικά», δήλωσε και σημείωσε πως μέσα από τον HΔΙΚΑ υπάρχει η δυνατότητα οι αρμόδιες αρχές να δουν ποιοι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί και κυρίως ποιοι από αυτούς πάσχουν από άλλα νοσήματα.
Ο κ. Τζανάκης πρότεινε αυτοί οι πολίτες να λάβουν ένα προσωπικό γράμμα, ενδεχομένως από τον υπουργό Υγείας, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ ή την πρόεδρο της επιτροπής Εμβολιασμών, στο οποίο θα αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να εμβολιαστούν.
Πρότεινε παράλληλα γράμματα να λάβουν και οι προσωπικοί γιατροί των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί, στο οποίο θα τους επισημαίνεται ότι πρέπει να κλείσουν ένα ραντεβού με τους ανεμβολίαστους ασθενείς τους προκειμένου να συζητήσουν από κοινού τι είναι εκείνο που τους προβληματίζει και να τους πείσουν να εμβολιαστούν για να μην κινδυνεύσουν.
Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αλλά και συνολικά τα μέτρα για την εξάπλωση της διασπορά του κορονοϊού, είναι οι δύο παράγοντες που θα κάμψουν το κύμα κορονοϊού που «σαρώνει» τη χώρα σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας. O κ. Τζανάκης ανέφερε πως η έμμεση πίεση που ασκείται στους ανεμβολίαστους από τα περιοριστικά μέτρα φαίνεται να αποδίδει, τόνισε ωστόσο ότι «είναι τραγικό κάποιοι άνθρωποι να μην πηγαίνουν να διασφαλίσουν και να θωρακίσουν την υγεία τους, αλλά να έχουν κίνητρο να πάνε να εμβολιαστούν επειδή μειώνεται η πρόσβασή τους σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Είναι τραγικό αλλά είναι αποτελεσματικό».
«Αυτή η πίεση πρέπει να συνεχίσει και για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας αλλά κυρίως για λόγους αύξησης του εμβολιαστικού ποσοστού», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.
Ανεμβολίαστο το 1/3 των εποπτών υγείας
Ο ίδιος αποκάλυψε πως το 1/3 των εποπτών υγείας είναι ανεμβολίαστο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του. «Έχουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα», σχολίασε ο καθηγητής και στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον θάνατο της 51χρονης στη Θεσσαλονίκη, που έφυγε από τη ζωή ενώ, λίγη ώρα πριν, επόπτης υγείας την συμβούλευε να φύγει από το νοσοκομείο. «Είναι άνθρωποι οι οποίοι ελέγχουν τα καταστήματα για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και είναι οι ίδιοι ανεμβολίαστοι. Και έχουμε το παράδειγμα εκείνου του τραγικού ανθρώπου από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος όχι μόνο είναι ανεμβολίαστος ενώ εργάζεται υποτίθεται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά ασκεί και έντονη αντιεμβολιαστική δραστηριότητα πέραν ηθικής και επιστημονικής δεοντολογίας», τόνισε.
Ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε αυτούς τους κλάδους. «Με τι σθένος μετά θα πείσεις τον κόσμο να εμβολιαστεί, όταν οι λειτουργοί, οι θεματοφύλακες υποτίθεται της δημόσιας υγείας δεν είναι εμβολιασμένοι σε ένα ποσοστό», αναρωτήθηκε ο κ. Τζανάκης και τόνισε πως η ομοσπονδία των εποπτών υγείας θα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τα ποσοστά εμβολιασμών των μελών της.
Πηγή: creta24.gr