Ζάκυνθος: Γιατί κλείνει ξανά το «Ναυάγιο», τι έδειξε η αυτοψία – Τι λέει ο Λέκκας στο enikos.gr

Την ανησυχία του για το «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο εκφράζει ο καθηγητής, Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας εισηγήθηκε την εκ νέου απαγόρευση πρόσβασης στην παραλία “Ναυάγιο”, στο πλαίσιο των επανεκτιμήσεών του αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα και τα κατολισθητικά φαινόμενα.

Της Στεφανίας Κασίμη

«Έχουμε παρατηρήσει κατολισθήσεις και υπάρχουν κομμάτια που μπορεί να πέσουν. Μεσολάβησε έντονη σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή το περασμένο χρονικό διάστημα, ενώ υπάρχει και διάβρωση λόγω των κυμάτων και της κακοκαιρίας.  Η κατάσταση είναι δυναμική. Χρειάζεται περιοδική επιτήρηση. Ήταν προγραμματισμένο να γίνει μια αυτοψία, ενώ υπήρχαν και μαρτυρίες για καταπτώσεις», λέει ο Ευθύμης Λέκκας στο enikos.gr.

«Πρέπει να γίνει έλεγχος ξανά για να ανοίξει. Θα δούμε τι θα γίνει, ανάλογα με τις συνθήκες. Χρειάζεται προσοχή. Και χαλίκι να πέσει, είναι επικίνδυνο. Δεν μπορούμε να υφιστάμεθα απώλειες και στη συνέχεια να λέμε ότι δεν λειτουργεί τίποτα. Τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθείται. Θεωρούμε ότι πρέπει να προλαβαίνουμε τα γεγονότα και να δρομολογούνται οι κατάλληλες ενέργειες» τονίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, διευκρινίζοντας ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στον χερσαίο χώρο της παραλίας.

Σημειώνεται ότι πέρυσι υπήρχαν μαρτυρίες ότι δεν τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας που είχαν αποφασιστεί για την παραλία «Ναυάγιο», με αποτέλεσμα δεκάδες τουρίστες να κάθονται κάτω από τα επικρεμάμενα κατακόρυφα πρανή.

Τι έδειξε η αυτοψία

Σύμφωνα με την αυτοψία που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου 2023 από επιστημονικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ υπό την καθοδήγηση του κ. Λέκκα, διαπιστώθηκε εκτεταμένος κατολισθητικός κίνδυνος λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πρανή. Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους αρμόδιους φορείς, και αποφασίστηκε η απαγόρευση πρόσβασης στην παραλία “Ναυάγιο” για την φετινή τουριστική περίοδο. Επίσης, συμφωνήθηκε η κατάσταση να επανεκτιμάται δύο φορές τον χρόνο, έπειτα από νέες επιτόπιες αυτοψίες.  Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Σεπτεμβρίου του 2022 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου είχε αποφασίσει την απαγόρευση της πρόσβασης για λόγους ασφαλείας.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ