Ζακ Κωστόπουλος: Το σκεπτικό του εισαγγελέα που πρότεινε ενοχή για κοσμηματοπώλη και μεσίτη – Γιατί ζήτησε απαλλαγή των αστυνομικών 

Την πρότασή του προς το δικαστήριο διατύπωσε σήμερα ο εισαγγελέας της έδρας στη δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Ο Σωτήρης Μπουγιούκος πρότεινε να κριθούν ένοχοι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και ο μεσίτης για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης σε βάρος του ακτιβιστή, ενώ ζήτησε να κηρυχθούν αθώοι οι τέσσερις αστυνομικοί οι οποίοι κάθονται στο εδώλιο.

Της Άννας Κανδύλη 

Για περισσότερες από δύο ώρες ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, όπου εκδικάζεται η υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, Σωτήρης Μπουγιούκος, αφού ανέπτυξε το νομικό σκέλος της υπόθεσης, αναφέρθηκε στις πράξεις των έξι κατηγορουμένων σε συνδυασμό με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, τις μαρτυρικές καταθέσεις, αλλά και το οπτικοακουστικό υλικό που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Ο Ζακ Κωστόπουλος, όπως σημείωσε, δεν ήταν ληστής, αφού τέλεσε μόνο αδικήματα που σχετίζονται με φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Αντίθετα, οι κατηγορούμενοι “γνώριζαν ότι ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν σε κατάσταση πανικού και δεν είχε αφαιρέσει από το κατάστημα αντικείμενα, ότι ήθελε να απεγκλωβιστεί, ότι δεν ήταν επικίνδυνος και επιθυμούσε να διαφύγει… Οι κατηγορούμενοι ενεργώντας με πρόθεση έριξαν με σφοδρότητα χτυπήματα στο κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Ο πρώτος από τις 5 φορές που κλώτσησε, οι 3 βρήκαν το κάτω μέρος της τζαμαρίας του καταστήματος και το κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου, ενώ ο δεύτερος συνολικά κλώτσησε εννέα φορές προς το κάτω μέρος του καταστήματος και το κεφάλι και 5 το πέτυχαν, προκαλώντας πόνο στον τελευταίο… Ήθελαν να προκαλέσουν τις βλάβες. Τα τραύματα συνδέονταν με τον θάνατο και ο οργανισμός του αντέδρασε μέσω του μηχανισμού στρες. Ο θάνατος δεν θα επέρχετο αν δεν είχε πληγεί με αυτό τον τρόπο επανειλημμένα και με σφοδρότητα” τόνισε ο Σωτ. Μπουγιούκος, προσθέτοντας ότι κοσμηματοπώλης και μεσίτης “αν και είχαν δει ότι είχε τραυματιστεί και αιμορραγούσε, αν και γνώρισαν ότι η επίθεση σε βάρος του με σφοδρότητα στο κεφάλι μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο, από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής έδρασαν απερίσκεπτα”.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας δεν ζήτησε βαρύτερη τιμωρία για τους δύο κατηγορούμενους καθώς όπως είπε: «Αν και η δράση τους είναι μη αποδεκτή κοινωνικά και με τιμωρητική διάθεση, η επιδίωξη τους ήταν η παραμονή του στο κατάστημα και η σύλληψη του από τα όργανα”. Κι αυτό φάνηκε κατά τον εισαγγελικό λειτουργό από το ότι σταμάτησαν να δρουν μόλις έβγαλαν τον Ζακ Κωστόπουλο από το κατάστημα.

Τέλος, ζήτησε να απορριφθούν οι ισχυρισμοί τους ότι βρίσκονταν σε άμυνα, αφού «ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορουμένων και οι κατηγορούμενοι ήταν αυτοί που του επιτέθηκαν, κατέστρεψαν την τζαμαρία κι τον έσυραν έξω από το κατάστημα”, ενώ ο μεσίτης δεν εξήγησε καν γιατί ενεπλάκη.

Γιατί ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή των αστυνομικών

Όσον αφορά τους 4 αστυνομικούς που συνέλαβαν τον 33χρονο ακτιβιστή, ο κ. Μπουγιούκος, ζήτησε την απαλλαγή τους καθώς: “Είχαν πρόθεση την ακινητοποίηση του θανόντος και να επιτευχθεί η δέσμευση και σύλληψη του. Δεν προχώρησαν στη σωματική του κάκωση αλλά ενήργησαν στο πλαίσιο τον καθηκόντων τους. Η δράση τους δεν ενέχει στοιχεία υπερβολής και δεν υπερέβησαν το αναγκαίο μέτρο… δεν αποδείχθηκε ότι προκάλεσαν τραύματα που η δράση τους να συνδέεται αιτιωδώς με το θανατηφόρο αποτέλεσμα”.

Περιμέναμε την αλλαγή κατηγορίας – Δεν έχουν μετανοήσει

Η Ελένη Κωστοπούλου εξερχόμενη του δικαστηρίου δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για την μη μετατροπή της κατηγορίας επί τω βαρύτερω: “Περιμέναμε την αλλαγή κατηγορίας. Από τις απολογίες τους προέκυψε ότι δεν έχουν μετανοήσει και το μυαλό μου πάει στη λέξη δόλος. Υπήρχε κάτι που τους οδήγησε να συμπεριφερθούν έτσι. Οι αστυνομικοί υπερέβησαν το καθήκον τους και σαν αστυνομία δεν έκαναν τίποτα. Ακόμα υπάρχουν πολλά σημεία που δεν διερευνήθηκαν, δεν συλλέχτηκαν στοιχεία, μάρτυρες δεν βρέθηκαν. Αυτό τους καθιστά, όπως είχε πει και ο άντρας μου, δίπλα υπεύθυνους για τη βία που άσκησαν και δεν βοήθησαν. Να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση. Πολλά στοιχεία και μαρτυρίες χάθηκαν και τους θεωρώ υπεύθυνους”.

Από την πλευρά του ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου, επεσήμανε: “Περίμενα από τον εισαγγελέα να είναι πιο αυστηρός για τους αστυνομικούς. Δεν έλεγξαν τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων. Υπήρχε καθαρά δόλος. Υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό που τον κλωτσοπατάνε. Δεν θα πιστεύουμε ούτε αυτό που βλέπουμε;”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ