Ζακ Κωστόπουλος: Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν όλα όσα συνέβησαν έξω από το κοσμηματοπωλείο

Για τα όσα είδαν να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018 κατέθεσαν σήμερα μάρτυρες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου συνεχίζεται η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Της Άννας Κανδύλη

Υπάλληλος καφετέριας που βρίσκεται απέναντι από το κοσμηματοπωλείο είπε πως η εντύπωση που δημιουργήθηκε ήταν πως επρόκειτο για κλοπή: «Βγήκα έξω και βλέπω έναν άνθρωπο να σπάει το μαγαζί να παίρνει τα κοσμήματα και να τα πετάει. Εκείνη τη στιγμή δεν αντιλήφθηκα ότι κρατούσε μαχαίρι. Μαζεύτηκε κόσμος. Ξεκίνησε τη προσπάθεια του να βγει έξω από το μαγαζί. Έσπασε την εξωτερική τζαμαρία. Είδα έναν άνθρωπο σε κατάσταση αμόκ να κοπανάει την ταμειακή μηχανή στο πάτωμα. Δε γνωρίζω εάν ήθελε να την καταστρέψει ή να την ανοίξει. Ήρθε μετά προς την πόρτα πήρε τον πυροσβεστήρα και έσπασε το πάνω μέρος της τζαμαρίας, βγήκε μπουσουλώντας. Εκεί είδα να κρατάει μαχαίρι. Μόλις τον είδα να βγαίνει με το μαχαίρι τρομοκρατήθηκα. Έφυγα και τον έβλεπα από απόσταση. Μόλις ξεκίνησε να βγαίνει άρχισαν να τον χτυπάνε. Έφυγα, φαίνονταν γερός άνθρωπος».

Υπεράσπιση μεσίτη: Όταν τον είδατε μέσα στο μαγαζί, τι εικόνα σχηματίσατε; Ενός αβοήθητου ανθρώπου ή ενός βάνδαλου ή και κλέφτη;
Μάρτυρας: Φαινόταν ότι καταστρέφει τη περιουσία κάποιου και είχε αρκετή δύναμη, πραγματικά δε μπορώ να μπω στο μυαλό του.
Υπεράσπιση μεσίτη: Τι πίστευε ο κόσμος; Τι εντύπωση είχε σχηματισθεί στη γειτονιά;
Μάρτυρας: Ο κόσμος ήταν διχασμένος. Νομίζω ότι προς το προσωπικό το πήγαινε ο καθένας, ανάλογα τι σχέση είχε με τους κατηγορούμενους. Η εντύπωση όλων είναι ότι πήγε να κλέψει.
Υπεράσπιση αστυνομικών: Θεωρήσατε ότι κάποιος από τους κατηγορούμενους ενήργησε κατά το τρόπο βίαιο;
Μάρτυρας: Αν έβγαινε με μαχαίρι ένας άνθρωπος που ήταν σε κατάσταση αμόκ σίγουρα στη προσπάθεια του να διαφύγει κάποιον θα χτύπαγε, επειδή είχε πολύ κόσμο.

Ζακ Κωστόπουλος: «Έπεσαν όλοι οι αστυνομικοί επάνω του» κατέθεσε μάρτυρας

Στη συνέχεια κατέθεσε καθηγητής υγιεινής, ο οποίος είχε καθίσει σε ένα καφέ απέναντι στο κοσμηματοπωλείο και είδε τη συμπλοκή, όχι όμως τον Ζακ Κωστόπουλο να μπαίνει σε αυτό. «Ενώ έπινα καφέ άκουσα ένα θόρυβο. Όταν γύρισα είδα τον Ζακ Κωστόπουλο να έχει αρχίσει να σπάει το μαγαζί. Πήρε τη ταμειακή μηχανή και την πέταξε στο πάτωμα. Μετά πήρε ένα πυροσβεστήρα και προσπάθησε να βγει από το κάτω μέρος της τζαμαρίας. Είχε αρχίσει να σέρνεται και με τον όγκο του έσπαγε και τα υπόλοιπα γυαλιά της τζαμαρίας. Είχε ένα μαχαίρι. Πήγαν οι δυο κατηγορούμενοι και άρχισαν να του δίνουν τα πρώτα χτυπήματα. Παρ’ όλα αυτά συνέχιζε να προσπαθεί να βγει και αυτοί συνέχιζαν τα χτυπήματα. Όταν κατάφερε να βγει ο ένας από τους κατηγορούμενους του πήρε το μαχαίρι και το πέταξε μέσα στο κοσμηματοπωλείο. Υπήρξε και ένας κύριος που φώναξε «όπα τέρμα» και εκεί σταμάτησε το σκηνικό. Από τη στιγμή που του πήραν το μαχαίρι τα χτυπήματα δεν συνεχίστηκαν. Ο Κωστόπουλος ήταν πεσμένος ανάσκελα και εγώ, λόγω ιδιότητας, του ζήτησα να δω τα χέρια του. Μου απαντούσε με άναρθρους ήχους. Τότε ήρθε το ΕΚΑΒ και ενώ του πέρναγε επιδέσμους, ο Ζακ πήρε ένα γυαλί το σήκωσε, εμείς απομακρυνθήκαμε, και προσπάθησε να φύγει. Επειδή ήρθε η αστυνομία έγινε ένας κύκλος από τους αστυνομικούς γύρω του. Ο ένας από τους αστυνομικούς τον χτύπησε στη πλάτη με μια κλοτσιά και εκείνος έπεσε πάνω στο τραπέζι και μετά έπεσαν όλοι οι αστυνομικοί επάνω του. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι έγινε».

Εισαγγελέας: Ποιος τον χτύπησε;
Μάρτυρας: Οι δυο κατηγορούμενοι σίγουρα (εννοεί τον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη) με πάνω από έξι με επτά χτυπήματα την ώρα που προσπαθούσε να βγει. Από εκεί και πέρα μέχρι να βγει και να του πάρουν το μαχαίρι υπήρχαν χτυπήματα. Όταν ήρθε ο διασώστης δεν είχε χάσει τις αισθήσεις του.
Εισαγγελέας: Πώς ήταν μέσα στο μαγαζί;
Μάρτυρας: Σε μια κατάσταση αλλοπρόσαλλη, να πω ήταν ένας άνθρωπος με αμόκ, δε ξέρω.
Πολιτική Αγωγή: Η εντύπωση που δόθηκε όταν χτυπάγανε το Ζακ ποια ήταν;
Μάρτυρας: Το πρώτο πράγμα που πάει στο νου ότι πήγε να ληστέψει.
Υπεράσπιση αστυνομικών: Ακούσατε τους αστυνομικούς να βρίζουν;
Μάρτυρας: Όχι

«Αυτό που έζησα ήταν σοκαριστικό»

Ο επόμενος μάρτυρας που κατέθεσε εργάζονταν ως σερβιτόρος σε εστιατόριο. Αμέσως μετά την επίθεση άλλαξε επάγγελμα, λόγω, όπως είπε, απειλών που δέχθηκε. «Αυτό που έζησα ήταν σοκαριστικό. Άκουσα κάποιες τσιρίδες από τον κόσμο, κατέβηκα να δω και είδα το παλληκάρι με τον πυροσβεστήρα να χτυπάει την πόρτα και να πειράζει τη ταμειακή μηχανή. Κρατούσε μαχαίρι», είπε ο μάρτυρας.
Πρόεδρος: Προσπάθησε να την ανοίξει με το μαχαίρι;
Μάρτυρας: Εφόσον δε μπόρεσε να κάνει κάτι με τη ταμειακή, προσπαθούσε να σπάει τις τζαμαρίες. Μου έκανε εντύπωση ότι είχε ένα σακουλάκι και προσπαθούσε να μαζέψει κάτι με το χέρι του. Σκέφτηκα πως ενώ έγινε ό,τι έγινε το μυαλό του, το είχε στη κλεψιά. Σκέφτηκα ότι προφανώς θα είχε πάρει ουσίες, ήταν σε κατάσταση σοκ… Εγώ είδα δυο παλικάρια, να προσπαθούν να προστατέψουν τη διαδικασία γιατί ήταν φοβερά επικίνδυνος, είδα να τον χτυπάνε ήμουν σε απόσταση δυο μέτρων. Του πήραν το μαχαίρι και μετά δεν έγινε τίποτα. Ήρθαν οι αστυνομικοί. Εφόσον βγήκε έξω και τον αφόπλισαν δε πείραξε κανένα. Πήγε ο ΕΚΑβιτης να τον βοηθήσει, πήρε ένα γυαλί στα χέρια του και ξεκίνησε. Όποιος ήταν δίπλα του θα ήταν σφαγμένος. Την ώρα που ήρθαν οι αστυνομικοί του φώναζαν «πέσε κάτω» αλλά δεν άκουγε, ήταν πολύ επικίνδυνος, τον έβαλαν κάτω».
Πολιτική Αγωγή: Τους κατηγορούμενους τους γνωρίζετε;
Μάρτυρας: Εκ των υστέρων έμαθα ότι ένας εκ των κατηγορουμένων έρχονταν στο μαγαζί. Μάλιστα, εκείνη την ώρα καθόταν στο μαγαζί.

Αυτόπτης μάρτυρας: «Σαν να έβλεπαν τηλεόραση…»

Για «λιντσάρισμα» δίχως κανείς να ενδιαφέρεται, αλλά να παρακολουθεί με αδράνεια, μίλησε κατά την κατάθεσης του, άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος έτυχε να βρεθεί στο σημείο. «Είδα έναν κύριο με μαύρο φανελάκι που πήρε μια βάση ομπρέλας από ένα κατάστημα για να την πετάξει στο κατάστημα, αλλά τον σταμάτησαν. Μετά ο κοσμηματοπώλης πέταξε μια πέτρα στην τζαμαρία και την έσπασε. Στην αρχή θεώρησα ότι γίνεται κάποια ληστεία αλλά δεν καταλάβαινα γιατί να σπάσει το μαγαζί του αφού είναι εκεί ο ληστής. Ας περίμενε να ερχόταν η αστυνομία».

Όπως είπε ο μάρτυρας, η τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου έσπασε «από την κλωτσιά των απέξω και όχι από το παιδί», ενώ «προσπαθώντας να βγει έξω έφαγε τόσες κλωτσιές στο κεφάλι και κοπανούσε στα τζάμια τα κομμένα που είχαν μείνει στη θέση τους».

Ο συγκεκριμένος κατέθεσε ότι όσο ο Ζακ Κωστόπουλος βρισκόταν μέσα στο κατάστημα, δεν κρατούσε μαχαίρι. «Βγήκε το παιδί γεμάτο στα αίματα. Έξω πεσμένος, βλέπω ένα μαχαίρι με μαύρη λαβή της νοικοκυράς, το πήρε ο μεσίτης από το χέρι του πριν τον πιάσουν. Ο Κωστόπουλος δεν είπε τίποτα. Δεν ξέρω τί έγινε. Δεν το κρατούσε όταν έβγαινε πάντως. Το μαχαίρι αυτό υποθέτω είχε πέσει από κάποιο τραπέζι παρακείμενου μαγαζιού» είπε, προσθέτοντας πως «στο σημείο που είναι πεσμένος κάτω και από πάνω του βρίσκονται δυο τρία άτομα, ο Ζακ απειλήθηκε με μαχαίρι στην καρωτίδα και τότε είπα «τι θα κάνεις τώρα θα τον σφάξεις;».

Περιγράφοντας τη στιχομυθία που είχε με τον έναν εκ των δύο βασικών κατηγορουμένων ανέφερε: «Του είπα «σταμάτα, θα τον σκοτώσεις» και μου λέει «ξέρεις τι μου έκανε εμένα; Με γ@@@@!».Έφυγα μαυρισμένος από αυτή την εικόνα… οι άνθρωποι καθόντουσαν να παρακολουθούν χωρίς κανείς να επέμβει. Εγώ και ένας κύριος φωνάξαμε και τότε άρχισαν να φωνάζουν. Από τη μια αγριότητα και από την άλλη αδιαφορία. Σαν να έβλεπαν τηλεόραση…», είπε ακόμη ο μάρτυρας.

Όπως σημείωσε, του έκανε εντύπωση το ότι αμέσως μετά ο κοσμηματοπώλης βγήκε και καθάριζε, καθώς και ο τρόπος που οι αστυνομικοί διαχειρίστηκαν την κατάσταση. «Δεν χρειαζόταν να ακινητοποιηθεί, ήταν ήδη ακινητοποιημένος, όταν ήρθαν οι αστυνομικοί» είπε και εξήγησε ότι αντί να ασχοληθούν με το ποιος έφερε σε αυτή την κατάσταση τον Κωστόπουλο, το μέλημα τους ήταν να απομακρύνουν τα άτομα που τραβούσαν με κάμερα. Έγιναν όλα λάθος» ανέφερε.

Πάρεδρος: Γιατί σας έκανε εντύπωση; Πρώτα δεν πρέπει να ακινητοποιήσουν;
Μάρτυρας: Συμφωνώ αλλά κατόπιν θα έπρεπε να ρωτήσουν τί συνέβη. Αυτό δεν είδα ότι συνέβη, μόνο είδαν τους ανθρώπους με τις κάμερες. Εισέπραττα ότι δεν ενδιαφερόντουσαν να μάθουν τί είχε συμβεί… τώρα δεν ξέρω αν μπορούσαν να το κάνουν ή όχι…

«Δεν τον βοηθούσαν»

Ένας άνδρας που βρισκόταν στον 6ο όροφο της απέναντι πολυκατοικίας κατέθεσε πως ο Ζακ. «Ήταν καταματωμένος στο πρόσωπο και στα ρούχα. Γύρω του ήταν άνθρωποι που δεν βοηθούσαν. Ήρθε το ΕΚΑΒ που του έδωσε τις πρώτες βοήθειες».

Αναφερόμενος στα όσα είδε μετά στην έξοδο του 33χρονου από τη τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου είπε πως «σηκώθηκε και άρχισε να φεύγει. Δεν διέκρινα αν κρατούσε κάτι. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τον αποφύγουν. Έπεσε πάνω σε κάτι τραπέζια παραπαίοντας. Οι αστυνομικοί έπεσαν πάνω του, του έβγαλαν το παπούτσι για κάποιο λόγο και τον έδεσαν. Στη συνέχεια, τον πλησίασε ο διασώστης του ΕΚΑΒ φώναξε «έρχεται ασθενοφόρο» και οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν. Ο Ζακ Κωστόπουλος δεν κουνήθηκε καθόλου. Χωρίς σειρήνες ήρθε ασθενοφόρο, τον έβαλαν σε ένα φορείο και έφυγε πάλι χωρίς σειρήνες» κατέθεσε.

Εισαγγελέας: Σε τι κατάσταση ήταν ο Κωστόπουλος;
Μάρτυρας: Φαινόταν η ταραχή του ειδικά από τη στιγμή που σηκώθηκε να φύγει, καταλάβαινες ότι ήταν ένας άνθρωπος που φοβόταν για τη ζωή του.
Πάρεδρος: Είδατε αν κρατάει κάτι;

Μάρτυρας: Δεν μπορούσα να δω.
Πάρεδρος: Αμέσως μετά τί είδατε;
Μάρτυρας: Έπεσε σε τραπέζια και κάθισε κάτω. Ήταν ένας άνθρωπος πολύ τραυματισμένος και τέσσερις αστυνομικοί κάθισαν πάνω του στην πλάτη του, τράβηξαν τα χέρια του και προσπαθούσαν να τον δέσουν.
Ένορκος: Θυμάστε αν φώναζε;
Μάρτυρας: Σίγουρα φώναζε αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ τι έλεγε. Δεν θέλω να απαντήσω γιατί δεν θυμάμαι καλά…

Μάρτυρας εκπαιδευτικός στην κατάθεσή του, αναφέρθηκε σε ένα καινούργιο γεγονός, για το οποίο δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από την έδρα. «Καθόμουν στο «Βενέτη». Είδα έναν άνθρωπο να περπατάει στο στενό και να πηγαίνει στο κοσμηματοπωλείο. Όταν μπήκε μέσα άκουσα κάτι να σπάει. Ο ιδιοκτήτης στεκόταν στη πόρτα – μπήκε πίσω από το θύμα, μάλλον κάτι είπαν μεταξύ τους και ακούστηκε κάτι να σπάει. Μετά, ο ιδιοκτήτης βγήκε έξω και κατέβασε το ρολό της πόρτας με κοντρόλ» είπε ο μάρτυρας και σημείωσε: «Ήμουν αρκετά μακριά, πέντε μέτρα. Προσπαθούσαν να τον κρατήσουν μέσα με κλωτσιές. Όταν ήρθε η αστυνομία ησυχάσανε τα πράγματα, ο διασώστης του ΕΚΑΒ είπε «μην ανησυχείτε». Δεν είδα να κρατάει μαχαίρι.

Σύνεδρος: Μας λέτε κάτι καινούργιο, μπορείτε να πείτε ξανά τι είδατε;
Μάρτυρας: Είδα το θύμα να πηγαίνει στο κοσμηματοπωλείο ήταν σε μια περίεργη κατάσταση. Ο ιδιοκτήτης μπήκε από πίσω του, μετά ακούστηκε κάτι να σπάει, πέρασε κάποιος χρόνος θα μπορούσαν να έχουν μιλήσει. Μετά βγήκε έξω ο ιδιοκτήτης και κατέβασε το ρολό που είναι δεξιά. Το κατέβασε με κοντρόλ. Το θύμα προσπαθούσε να βγει.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.