Υποδιοικητής του ΕΦΚΑ στον Realfm 97,8: Να μην δέχονται να εξετάζονται τα ΑμεΑ από μη εξειδικευμένους γιατρούς

Υπεραμύνθηκε του τρόπου πιστοποίησης της αναπηρίας και της λειτουργίας ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑΔημήτρης Τσακίρης μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Μάνο Νιφλή .

Ωστόσο τόνισε ότι στην περίπτωση που στις επιτροπές δεν υπάρχει γιατρός ειδικότητας για να εξετάσει τον αιτούντα αναπηρική σύνταξη εκείνος θα πρέπει να αρνηθεί να εξεταστεί .” Δεν πρέπει να δεχτεί να τον εξετάσει γιατρός που δεν έχει ανάλογη ειδικότητα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εκπομπή ερευνά το θέμα των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας έπειτα από δεκάδες καταγγελίες που έχει δεχτεί από όλη τη χώρα από άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

“Οι γιατροί των υγειονομικών επιτροπών έχουν τον εισηγητικό κεφάλαιο .Ο φάκελος έχει φτάσει από τον θεράποντα ιατρό του αιτούντος.Δεν τον εξετάζει η τριμερής επιτροπή.Εκεί πιστοποιείται ο βαθμός αναπηρίας. Είναι επιστημονικά δεδομένα,δεν μπορεί ο γιατρός να αποδείξει ότι έχει μικρότερο βαθμό αναπηρίας” είπε ο κ.Τσακίρης υποστηρίζοντας ότι το σύστημα είναι αντικειμενικό.

” Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι υπάρχει και η εντοπιότητα.Στην Ήπειρο ,για παράδειγμα δεν θα υπάρχουν γιατροί από την ίδια περιφέρεια.Πάνε γιατροί από άλλες περιφέρειες για να μην υπάρχει υπόνοια ότι κάτι γίνεται διαφορετικό” είπε ενώ προσέθεσε ότι “οι επιτροπές είναι επανδρωμένες με ειδικότητες ανάλογα με το πινάκιο που θα εξεταστούν”.

Όπως υποστήριξε “Οι γιατροί κάνουν το καθήκον τους και αθροίζουν τα δεδομένα .Εάν κάποιος διαφωνεί με τη γνωμάτευση της Επιτροπής,μπορεί να προσφύγει στη δευτεροβάθμια επιτροπή .Εκεί οι γιατροί θα μπορούν να αθροίσουν τα δεδομένα”

Ακούστε εδώ το ηχητικό:ΦΞ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ