Υπήρχε πρόγραμμα πυρόσβεσης αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε στις φονικές πυρκαγιές – ΒΙΝΤΕΟ

Στη διάθεση της Πυροσβεστικής βρίσκεται από το 2011 ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ωστόσο, όπως φαίνεται το σύστημα δεν χρησιμοποιήθηκε στις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, πρόκειται για το πλαίσιο διαχείρισης καταστροφών το οποίο διαχειρίζεται ουσιαστικά η Πυροσβεστική, από το 2016 και μετά. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει χρήσιμα εργαλεία, όπως χάρτη επιχειρήσεων, καταγραφή κινδύνου, εξομοίωση πυρκαγιάς. Μπορεί να δώσει μετεωρολογικά δεδομένα και την κατεύθυνση του ανέμου ώστε να γίνει πρόβλεψη για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

Το πρόγραμμα προβλέπει ότι μπορούν να διασυνδεθούν πολλές κάμερες υψηλής τεχνολογίας και εμβέλειας για να καλυφθεί οπτικά μεγάλη περιοχή, Ωστόσο, υπάρχουν διασυνδεδεμένες μόνο τέσσερις κάμερες στην ανατολική Αττική αλλά για την επαρκή κάλυψη της περιοχής χρειάζονται περίπου 30, σύμφωνα με τους αρμοδίους. Όταν εκδηλώθηκε η φωτιά, η μία από τις τέσσερις κάμερες που λειτουργούν, δεν κατέγραψε τη φωτιά εν τη γενέσει της αλλά όταν αυτή είχε αρχίσει να εξαπλώνεται και έτσι δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί αμέσως.

Επίσης, επειδή οι δήμοι δεν διαθέτουν όλα τα μέσα και δεν τα έχουν δηλώσει στο σύστημα, οι εθελοντές λειτουργούν αυτόνομα. Το απόγευμα που ξέσπασε η φονική πυρκαγιά ο εθελοντής που την εντόπισε λειτούργησε αυτόνομα, πήρε τηλέφωνο από το κινητό του στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κι έτσι δεν ενημερώθηκαν και οι άλλοι εθελοντές ώστε να ακολουθήσουν τις βέλτιστες διαδρομές που υποδεικνύει το σύστημα με τα δικά τους οχήματα. Το ζήτημα είναι ο συντονισμός και να υπάρχει σχέδιο. Το πρόγραμμα προειδοποιεί ότι υπάρχουν διαφορετικοί φορείς που εμπλέκονται στην κατάσβεση της φωτιάς και έλλειψη οργανικών δεσμών μεταξύ τους που προκαλεί αβεβαιότητα ως προς τη διάθεση των μέσων που πρέπει να υπάρχουν στην κατάσβεση.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ