Υγειονομική βόμβα η ιστορική δημοτική αγορά της Χαλκίδας

Υγειονομική βόμβα η ιστορική δημοτική αγορά της Χαλκίδας

Ανοιχτή πληγή για την πόλη της Χαλκίδας είναι εδώ και πάνω από 20 χρόνια η δημοτική αγορά, η οποία καταρρέει και παράλληλα μετατρέπεται σε υγειονομική βόμβα για τους κατοίκους.

Την ίδια στιγμή, οι εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται για την τύχη της φέρνουν για άλλη μια φορά στην επιφάνεια το δίλημμα που συναντά κανείς συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις. 

Πρέπει αυτά τα κτίρια να σωθούν με κάθε τρόπο λόγω της ιστορίας τους ή να γκρεμιστούν επειδή αυτή η ιστορία δεν είναι τόσο σημαντική ώστε να δικαιολογεί τα έξοδα και τη χρονοτριβή;

Στην περίπτωση της αγοράς της Χαλκίδας και οι δύο απόψεις φαίνεται να έχουν ισχυρά ερείσματα στην τοπική κοινωνία.

Για περισσότερο από έναν αιώνα η δημοτική αγορά της Χαλκίδας υπήρξε σημείο αναφοράς για την πόλη. Ηταν όχι μόνο το μέρος από το οποίο περνούσαν σχεδόν όλοι οι Χαλκιδαίοι για τα καθημερινά ψώνια τους, αλλά και ένας χώρος κοινωνικών ζυμώσεων. Σήμερα, μία δεκαετία από το οριστικό κλείσιμό της, παραμένει το πιο σημαντικό θέμα συζήτησης.

Για τους κατοίκους, τη δημοτική αρχή και τις κοινωνικές οργανώσεις της πόλης αυτός ο χώρος των τεσσάρων στρεμμάτων είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο», ένα τεράστιο πρόβλημα που το βλέπουν όλοι αλλά δεν το λύνει κανένας.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι ότι η εικόνα της αγοράς και οι συνέπειες από την εγκατάλειψή της δεν μπορούν να γίνουν χειρότερες. Οι σκελετοί των κτιρίων στέκουν όρθιοι σαν από θαύμα, ενώ τμήματα της οροφής έχουν ήδη καταρρεύσει. Επιπλέον, τα ερείπια της αγοράς έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο αστέγων και κέντρο παράνομης διακίνησης ναρκωτικών. Οι κάτοικοι που ζουν στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης, γύρω από την αγορά, λένε ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς και συμπληρώνουν ότι οι συνθήκες υγιεινής έχουν επιδεινωθεί.

«Σε καθημερινή βάση βρίσκουμε ποντίκια στα σπίτια μας, τα οποία έρχονται από τα υπόγεια της αγοράς. Επιπλέον, οι άστεγοι που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτή καίνε ακατάλληλα ξύλα για να ζεσταθούν και η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική», λένε κάτοικοι της πόλης.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ