Ύδρα: Σύλληψη Ολλανδής δημοσιογράφου επειδή φιλοξενούσε Αφγανό – Τι υποστηρίζει

Μία Ολλανδή δημοσιογράφος, η οποία έχει έδρα της την Ελλάδα, συνελήφθη στην Ύδρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, επειδή φιλοξενούσε στο σπίτι της έναν Αφγανό, ο οποίος έχει αιτηθεί άσυλο. Η 61χρονη, Ingeborg Beugel, είναι ανταποκρίτρια για διάφορα ολλανδικά ΜΜΕ και ζει στην Ύδρα περίπου 40 χρόνια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα κατηγορείται ότι “διευκόλυνε την παράνομη διαμονή αλλοδαπού στην Ελλάδα”. Η κατηγορία αυτή επισείει ποινή φυλάκισης 12 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ. Όπως δήλωσε η ίδια στη βρετανική εφημερίδα, συνελήφθη επειδή κάποιοι ντόπιοι ειδοποίησαν την αστυνομία για την παρουσία του 23χρονου Fridoon, από το Αφγανιστάν, στο σπίτι της. Ο 23χρονος έμενε μαζί της, ενώ είχε κάνει προσφυγή κατά της αρνητικής απόφασης για τη χορήγηση ασύλου.

«Κάποιοι εξαγριωμένοι κάτοικοι κάλεσαν την αστυνομία, λέγοντας ότι είχα “ύποπτη” σχέση με έναν παράνομο μετανάστη στο σπίτι μου” ανέφερε η δημοσιογράφος. “Με κράτησαν σαν να ήμουν κάποιο είδος θανατηφόρου τρομοκράτη. Δεν με άφησαν ούτε να πάω σπίτι για να πάρω τα χάπια και το αποσμητικό μου” πρόσθεσε.

Η Beugel και ο Fridoon πέρασαν το βράδυ στα κρατητήρια στο ΑΤ Ύδρας, πριν μεταφερθούν στην Αθήνα. Όπως υποστηρίζει η δημοσιογράφος, δεν ήταν μυστικό ότι ο 23χρονος έμενε μαζί της και μάλιστα είχε καλύψει την ιστορία του και δημοσιογραφικά.

“Το όλο θέμα ότι “κρυβόμασταν” είναι γελοίο. Υπάρχουν επιστολές από το δικαστήριο με ημερομηνίες από τον Ιανουάριο του 2020, όπου αναφέρεται ότι τον φροντίζω και πληρώνω για τον δικηγόρο του, αλλά και για μαθήματα Ελληνικών” πρόσθεσε η 61χρονη. Η Beugel είπε ότι η αίτηση για άσυλο απορρίφθηκε λόγω μεταφραστικών προβλημάτων στη συνέντευξή του.

“Δεν έχει καταφέρει να κλείσει ραντεβού με την ελληνική Υπηρεσία Ασύλου. Καλεί εδώ και μήνες και δεν έχει πάρει απάντηση” υπογράμμισε. Ο δικηγόρος της δημοσιογράφου, Βασίλης Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται η Μπέγκελ χρησιμοποιείται συχνότερα σε υποθέσεις δουλεμπορίου και εκτίμησε ότι αυτή η ενέργεια είναι ενδεικτική της «πιο σκληρής» επίσημης αντίδρασης απέναντι στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Αμφότεροι, πάντως, έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, μετά την αναβολή της μέχρι τον Οκτώβριο εξαιτίας των περιορισμών λόγω Covid.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ